Poveglia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Poveglia is een klein Italiaans eiland in de Lagune van Venetië, gelegen tussen Venetië en Lido.

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland heeft een vervelende geschiedenis en zou volgens sommige verhalen een 'spookeiland' zijn. In de Romeinse tijd werd het eiland gebruikt als isolatieplaats voor vele duizenden slachtoffers van de pest. Ook toen Europa werd getroffen door de Zwarte Dood diende het eiland als plek om slachtoffers te isoleren van de buitenwereld. Dit werd gezien als een efficiënte manier om de zieken weg te houden bij de gezonde mensen. Aangenomen wordt dat 160.000 mensen gestorven zijn op het eiland.

Het eiland werd ooit bewoond door een kleine gemeenschap, totdat deze rond 1380 werd opgeheven tijdens de Oorlog van Chioggia.

In 1922 werd een psychiatrisch ziekenhuis op het eiland gebouwd. Volgens verhalen meenden veel van de patiënten geestverschijningen te zien van mensen die op het eiland waren gestorven. De dokter aldaar onderzocht het verschijnsel, maar paste daarvoor onder andere lobotomie en medische experimenten toe. Volgens verhalen zou hij uiteindelijk zelf gek zijn geworden. Het ziekenhuis werd ten slotte verlaten.

Zicht op Poveglia vanaf Lido.
Zicht op Poveglia vanaf Lido.

Externe links[bewerken]