Praxis (winkel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Praxis
Logo
Praxis
Onderdeel van Maxeda
Oprichting 1978
Hoofdkantoor Amsterdam
Motto of slagzin Voor de makers
Sleutelfiguren Corine Duchenne (Managing Director)
Producten Doe-het-zelf-onderdelen
Sector Bouwmarkt
Website www.praxis.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Praxis, voluit Praxis Doe-Het-Zelf Center B.V. is een Nederlandse bouwmarktketen, met het hoofdkantoor in Amsterdam. De winkelformule is eigendom van Maxeda.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Praxis is een van de grootste en bekendste doe-het-zelfketens in Nederland. Het bedrijf startte in 1978 in Venlo en anno 2020 telt het 195 vestigingen.[1]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het assortiment bestaat uit bijna 60.000 artikelen en er zijn onder andere diverse eigen merken en A-merken te vinden. Onder Praxis vallen drie formats:

  • City box (Praxis City): stadswinkels met een basisassortiment. Qua vloeroppervlakte is deze winkel relatief klein (±350 m²).
  • Mid Box (Praxis, Praxis Megastores, Praxis Megastores & Tuin): deze winkels hebben een beduidend groter assortiment met enkele specialisaties. Hier worden producten verkocht voor onderhoud, reparaties en ook kleine renovatie- en decoratieprojecten. De gemiddelde vloeroppervlakte is 4.100 m² variërend van 2.000 tot 15.500 m².
  • Praxis.nl: Webshop waar klanten producten direct online aanschaffen, ze thuis laten bezorgen of ze ophalen in de winkel (klik & haal af).

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Gamma, worden de meeste Praxis-vestigingen opgericht op initiatief van het hoofdkantoor. Er zijn echter 44 vestigingen die wel onder de naam Praxis opereren maar in handen zijn van particuliere ondernemers (zogenaamde franchisers).

Formido project[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 7 september 2017 is er gewerkt aan de ombouw van Formido-winkels naar Praxis-winkels. Om de klanten zo min mogelijk te belasten bleven de winkels tijdens de verbouwing grotendeels open. Begin 2020 werd het project afgerond, er zijn er in totaal 44 Formido-winkels omgebouwd. De laatste ombouwen vonden plaats bij Praxis ’s-Heerenberg en Praxis Nijkerk. De winkels zijn ook voorzien van de nieuwe look & feel van Praxis.[2][3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]