Preoccupatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Preoccupatie is letterlijk een “geprefereerde bezigheid” van de geest, meestal gepaard met (een) lichamelijke handeling(en). Het is een psychiatrisch begrip wanneer stereotypie in gedrag en interesse kan worden vastgesteld.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een preoccupatie diagnosticeert een arts een bovenmatige, haast uitsluitende belangstelling in een wetenschap (bijvoorbeeld geschiedenis, religie, taal, wiskunde), hobby (bijvoorbeeld verzamelen) of activiteit (bijvoorbeeld voetballen) samen met dwangmatig gedrag op het gebied van de motoriek of psychomotoriek.

Bepaalde preoccupaties kunnen leiden tot een verslaving, niet aan middelen maar aan handelingen (zoals surfen op het internet of gokken). De verslaafde heeft in dat geval nog nauwelijks interesse voor een wereld buiten deze bezigheden.

Jargon voor het hebben van preoccupaties is fiepen, een fiep[1] is dan een preoccupatie.

Autisme[bewerken | brontekst bewerken]

Als gevolg van de bestede tijd en middelen kan de preoccupatie leiden tot een manke sociale interactie en een heel beperkte vriendenkring.

In de DSM IV-TR-diagnose — die specifiek over autisme is opgesteld — staat preoccupatie vermeld.

Het is vooralsnog niet duidelijk of er een oorzaak-gevolg-relatie bestaat. Vast staat dat preoccupatie zowel met als zonder autisme voorkomt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]