Presentatielaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
OSI-model

7: Toepassingslaag
6: Presentatielaag
5: Sessielaag
4: Transportlaag
3: Netwerklaag
2: Datalinklaag
1: Fysieke laag

Binnen het 7 lagen tellende OSI-model is de presentatie laag de 6e laag van onder gerekend en doet dienst als de informatie vertaler van het netwerk. Deze laag wordt ook wel de syntax laag genoemd.

Beschrijving[bewerken]

De presentatie laag vertaalt en formatteert de data en levert deze aan de toepassingslaag voor verdere behandeling of weergave. Op deze wijze wordt de applicatie ontlast van de bemoeienis met de syntactische verschillen in datacodering. Een voorbeeld is het omzetten van EBCDIC naar ASCII code.

De presentatie laag is de laagste laag waar programmeurs zich nog bezighouden met datastructuur en weergave. Daaronder is er alleen nog sprake het simpel heen en weer zenden van datagrammen of -pakketten tussen computers. De presentatie laag behandelt de karakter-representatie, of de programmeur nu gebruik maakt van de Pascal of de C/C++ methode. Het idee is dat de applicatie laag moet kunnen volstaan met slechts het aanwijzen van de te verplaatsen data en de presentatie laag de rest voor haar rekening neemt.

Serialisatie van complexe datastructuren naar byte-reeksen (zoals bij het gebruik van SGML of XML) kunnen worden gezien ais één van de sleuteltaken van de presentatie laag. Andere voorbeelden zijn: de objecten bij objectgeoriënteerd programmeren en de manier waarop streaming media wordt verzonden.

Dataversleuteling en -ontcijfering kan worden toegepast op laag 2 t/m 7 van OSI-model, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Bijvoorbeeld contact met de bank is typisch een voorbeeld waarbij versleuteling en –ontcijfering plaatsvindt op de presentatielaag.

Binnen de TCP/IP Suite wordt geen onderscheid gemaakt tussen de applictie- en presentatielaag. Bijvoorbeeld het HyperText Transfer Protocol (http), dat doorgaans gezien wordt als een applicatielaag protocol heeft ook presentatielaag aspecten, zoals het identificeren van tekencodering voor de juiste conversie. Om deze reden overspant http binnen het OSI-model de applicatie- en presentatielaag .

Taken[bewerken]

  • Data conversie
  • Karaktercode vertaling
  • Compressie
  • Versleuteling en ontcijfering

Gebruik binnen de standaardmodellen[bewerken]

De presentatielaag wordt alleen gebruikt in het OSI-model en niet binnen de Internet Protocol Suite. Feitelijk overspant de toepassingslaag van de TCP/IP Protocol Suite, drie lagen van het OSI-model: de toepassingslaag, de (hier besproken) presentatielaag en de sessielaag. Het OSI-model specificeert een strikte functiescheiding voor deze lagen en voorziet in unieke protocollen voor elk van deze lagen.

Presentatielaagprotocollen binnen het OSI-model[bewerken]