Prinses Beatrixlaan (Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Prinses Beatrixlaan

De Prinses Beatrixlaan in Delft is de naam van de wegverbinding tussen Delft-Zuid en Rijswijk. Deze lokale en interlokale gebiedsontsluitingsweg sluit in het zuiden aan als T-splitsing op de N470. Vanaf de grens met met de gemeente Rijswijk gaat de weg onder dezelfde naam verder richting Den Haag.

De weg werd in de tweede helft van de jaren 60 aangelegd als provinciale weg no. 15. Aanvankelijk heette de weg 'Provincialeweg', maar per 1 januari 2015 is de straatnaam gewijzigd in 'Prinses Beatrixlaan'. De weg wordt tegenwoordig niet meer beheerd door de provincie, en heeft dan ook geen wegnummer meer.

De maximumsnelheid is 70 km/h met uitzondering van de gelijkvloerse kruisingen waar een snelheid van 50 km/h is toegestaan. Dit wordt gehandhaafd door flitspalen. De weg is in Delft voorzien van twee rijbanen met twee rijstroken per richting, gescheiden door een middenberm. De lengte van de weg is zo'n 3,5 kilometer.

Bewegwijzering anno 2008 vermeldt nog steeds het administratieve wegnummer SW15

Het noordelijke gedeelte tussen Delft en Rijswijk (op het grondgebied van de gemeente Rijswijk) waar de Prinses Beatrixlaan een aansluiting heeft op de autosnelweg A4 was enkelbaans zonder middenberm. In de spitsuren was dit deel een knelpunt mede door de nieuwe woonwijk RijswijkBuiten. Daarom is de weg in 2012-2014 ingericht als gebiedsontsluitingsweg en verbreed naar 2x2 rijstroken met aan beide zijde een vrijliggend tweezijdig brom- en fietspad.

Op de kruising met de Westlandseweg ligt in de middenberm een skatebaan.


Externe link[bewerken]