Prinses Beatrixlaan (Rijswijk/Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Prinses Beatrixlaan (Delft))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Prinses Beatrixlaan in Rijswijk en Delft is een verbindingsweg tussen Den Haag en Delft en die in Rijswijk een verbinding vormt met de Rijksweg 4. Dit deel van de weg wordt ook aangeduid met S106 (stadsweg 106 Den Haag). De weg is wat de in geografische naamligging betreft, de langste laan in Nederland[1] en heeft een lengte van ruim 8 km. De hele weg is uitgevoerd in 2x2 rijbanen met aan weerszijden rijwielpaden die gedeeltelijk in eenrichtingverkeer zijn uitgevoerd.

Rijswijkse gedeelte[bewerken | brontekst bewerken]

In 1955 werd begonnen met de aanleg van een enkelbaans weg met twee rijstroken tussen de Haagse Middachtenweg en de Delftse Ruys de Beerenbrouckstraat als Provinciale Weg nr. 15 en oktober 1956 in gebruik genomen.[2] De weg werd vanwege de drassige ondergrond uitgevoerd in beton, en had tot aan de Kleiweg (de latere Sir Winston Churchilllaan) een rijwielpad aan elke zijde. Bij het verdere deel tot in Delft was er alleen aan de oostelijke zijde een tweerichtings rijwielpad. Het op Rijswijks grondgebied gelegen deel van de weg werd later aan de gemeente Rijswijk overgedragen en kreeg de naam Prinses Beatrixlaan.

Begin jaren '60 werd vanaf Den Haag zuidelijk van de weg een tweede rijbaan met een rijwielpad toegevoegd om het toegenomen verkeer tussen Den Haag en Rijswijk, ten gevolge van de drastische aanleg van nieuwe wijken in Rijswijk, beter te kunnen verwerken. De beide rijwielpaden werden uitgevoerd voor eenrichtingsverkeer. Tevens was deze tweede rijbaan noodzakelijk voor het aanvoer van bouwmaterialen en de toestroom van bezoekers van het in 1963 geopende winkelcentrum In de Bogaard. Voorbij de kruising met de Kleiweg liep richting Delft de tweede rijbaan nog zo’n 300 meter door en werd daarna samengevoegd tot de oude rijbaan. aan de zuidelijke kant werd een tweede rijwielpad toegevoegd en later voor een deel een ventweg. Bij de aanleg van de aansluiting op de Rijksweg 4 werd in 1986 de tweede rijbaan doorgetrokken richting Delft tot z’n 250 meter voorbij deze aansluiting. Aangezien dit deel tot de grens met Delft in de loop der jaren in toenemende mate met name in de spitsuren voor opstoppingen zorgde, en bovendien Rijswijk vanaf 2013 de grote woonwijk RijswijkBuiten bouwde, werd de weg in 2012-2014 tot aan de grens met Delft ingericht als gebiedsontsluitingsweg en verbreed naar 2x2 rijstroken met aan beide zijden een vrijliggend tweerichtings fiets-/bromfietspad. Een tweede brug over de Kastanjewetering werd geplaatst en zo werd een betere aansluiting op de reeds met twee rijbanen uitgevoerde Prinses Beatrixlaan in Delft tot stand gebracht. Tevens werd een snelheidsbeperking, met het oog op de stedelijke bebouwing, over de gehele lengte van de Prinses Beatrixlaan van 50 km/h ingevoerd, waar deze voorheen nog 80 km/h bedroeg. Ook werd de weg, evenals in Delft al eerder was gebeurd, aan beide zijden voorzien van tweerichtings fiets-/bromfietspaden.

Ter hoogte van het winkelcentrum In de Bogaard liggen tussen de beide rijbanen van de Prinses Beatrtixlaan betaalde parkeerplaatsen en een autowasstraat; ter hoogte van de kruising met de Wethouder Brederodelaan bevindt zich een kunstwerk Project Rijswijk met de bijnaam Bat-mobiel van de Belgische kunstenaar David Neirings.[3]

De Prinses Beatrixlaan

Delftse gedeelte[bewerken | brontekst bewerken]

De Prinses Beatrixlaan in de stad Delft is de naam van de wegverbinding tussen Delft-Zuid en Rijswijk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Deze lokale en interlokale gebiedsontsluitingsweg sluit in het zuiden aan als T-splitsing op de N470. Vanaf de grens met de gemeente Rijswijk gaat de weg onder dezelfde naam verder richting Den Haag.

De weg werd in de tweede helft van de jaren 60 aangelegd als provinciale weg no. 15. In Delft echter was de weg uitgevoerd als autoweg vanaf de kruising met de Ruys de Beerenbrouckstraat tot aan de Kruithuisweg, maar daarna uitgevoerd als gewone weg. Aanvankelijk heette de weg 'Provincialeweg', maar per 1 januari 2015 is de straatnaam gewijzigd in 'Prinses Beatrixlaan', naar analogie van de gelijknamige, aansluitende weg in gemeente Rijswijk. De weg wordt tegenwoordig niet meer beheerd door de provincie, en heeft dan ook geen wegnummer meer.

De maximaal toegestane snelheid is 70 km/uur, met uitzondering van de gelijkvloerse kruisingen waar een snelheid van maximaal 50 km/uur is toegestaan. Dit wordt gehandhaafd door middel van flitspalen. De weg is in Delft voorzien van twee rijbanen met twee rijstroken per richting, gescheiden door een middenberm. De lengte van de weg is zo'n 3,5 kilometer.

Bewegwijzering anno 2008 vermeldt nog steeds het administratieve wegnummer SW15

Op de kruising met de Westlandseweg ligt in de middenberm een skatebaan.