Bois-Seigneur-Isaac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Priorij van Bois-Seigneur-Isaac)
Bois-Seigneur-Isaac
Dorp in België Vlag van België
Bois-Seigneur-Isaac (België)
Bois-Seigneur-Isaac
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Vlag Eigenbrakel Eigenbrakel
Coördinaten 50° 39′ NB, 04° 19′ OL
Detailkaart
Bois-Seigneur-Isaac (Waals-Brabant)
Bois-Seigneur-Isaac
Locatie in Waals-Brabant
Foto's
Kasteel van Bois-Seigneur-Isaac.
Portaal  Portaalicoon   België

Bois-Seigneur-Isaac is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het ligt in Ophain-Bois-Seigneur-Isaac, een deelgemeente van Eigenbrakel. Bois-Seigneur-Isaac ligt in het zuiden van de deelgemeente, tegen de grens met Haut-Ittre.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond het jaar 1000 leefde een Isaac van Valenciennes, heer van Itter, Thibermont en Kasteelbrakel, van wie de naam aan het goed Bois-Seigneur-Isaac zou zijn gegeven. In de dertiende eeuw stond er al een omwalde burcht.

In 1414 werd er een klooster van augustijnen gevestigd, dat in 1580 door Willem de Zwijger werd verwoest. Het werd herbouwd maar onder de Franse Revolutie opgeheven. De kapel (1558), genaamd du Saint-Sang de Miracle is overgebleven en is beschermd als Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Bois-Seigneur-Isaac hing af van de kasselrij 's-Gravenbrakel, onder het graafschap Henegouwen.

Op het eind van het ancien régime werd Bois-Seigneur-Isaac een gemeente. De gemeente werd bij keizerlijk decreet van 1811 al opgeheven en met het noordelijker Ophain samengevoegd tot de nieuwe gemeente Ophain-Bois-Seigneur-Isaac.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel van Bois-Seigneur-Isaac (beschermd als Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië) verving in de 18de eeuw het middeleeuwse slot, dat nog had toebehoord aan de familie van Sint-Aldegonde. Toen het goed op het eind van de 18de eeuw behoorde aan de familie Cornet de Grez, heren van Dworp, werd het huidige kasteel gebouwd. Door huwelijk van een dochter uit deze familie werd het bezit van de oudste tak van de familie Snoy et d'Oppuers, die er zijn familiecentrum van maakte.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Door Bois-Seigneur-Isaac loopt de N28 tussen Halle en Nijvel. De weg wordt er gekruist door de N280 van Itter naar Witterzée.

Zie de categorie Bois-Seigneur-Isaac van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.