Prix Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese trimediale festival. Elk jaar worden in een competitie de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties gekozen door een open jury. Het festival vindt jaarlijks de derde week van oktober plaats in Berlijn en Potsdam en wordt ingericht door Rundfunk Berlin-Brandenburg.

Prijzen voor televisie worden toegekend in de categorieën fictie, documentaire, actualiteit, Iris multiculturele items en fictiescripts. Bij de radioprijzen zijn er de categorieën drama en documentaire en een achtste categorie is voor bijdragen uit de nieuwe media. Daarnaast zijn er nog kijkersprijzen, worden jonge talenten gelauwerd en zo meer. In totaal worden in 2009 al 13 prijzen uitgereikt. Bij elke prijs hoort een trofee in de vorm van een stier, en een bedrag van 6.000 euro. Het festival wil het merk "Made in Europe" promoten en een overzicht bieden van het brede gamma aan kwaliteitsproducties dat in de verschillende Europese landen wordt ontwikkeld. Een 1000 professionals nemen deel aan het festival.

Het festival is gegroeid uit het van 1969 tot 1997 bestaande Prix Futura Berlin en de Prix Europa zelf die een eerste maal doorging in 1987. Van 1997 af werden de competities samengevoegd. In 2000 werd ook de Nederlandse Iris prijs in het festival opgeslorpt. Het festival krijgt de steun van de Raad van Europa, het Europese Parlement, de European Cultural Foundation, de Europese Radio-unie en de Europese Alliantie voor Televisie en Cultuur. Ook partners als Radio France, YLE Finnish Broadcasting, Telwizja Polska en de Österreichischer Rundfunk steunen het initiatief.