Professional Association of Diving Instructors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Professional Association of Diving Instructors (PADI) is één van 's werelds grootste duiktrainingorganisaties en werd in 1966 door John Cronin en Ralph Erikson in de Verenigde Staten opgericht. PADI verzekert bijna 1 miljoen certificeringen per jaar.

Bij PADI ligt de nadruk bij het individu die zelf een opleiding uitzoekt, bij voorkeur ter plaatse in een duikparadijs. Andere opleidingssystemen zoals CMAS en SSI vertrekken sterker vanuit een club waar je langere tijd actief bent. Dit verklaart de commerciële ingesteldheid van de PADI-organisatie en, door het ontbreken van het clubverband, een minder grondige opleiding. Deze verschillen zijn relatief, je kunt relatief eenvoudig van duikopleidingssysteem veranderen. Zo stelt CMAS de titel Open Water Diver gelijk met 1 ster duiker[1].

Cursusbeschrijving[bewerken]

PADI-cursussen lopen op recreatief niveau (zoals Scuba Diver en Open Water Diver) tot Master Scuba Diver en verder op professioneel niveau van Divemaster tot en met Course Director.

Het systeem is samengesteld uit gestandaardiseerde "modules" verdeeld in theorie en praktijk. Theorie is hoofdzakelijk overgedragen door zelfstudie en toetsing van het kennisniveau van de student door middel van discussies met de duikinstructeur, terwijl praktijk wordt verkregen door middel van oefeningen in zwembaden en open water.

Na het behalen van elke cursus wordt er een brevet uitgegeven die wereldwijd algemeen geaccepteerd is als bewijs van bekwaamheid. PADI-cursussen zijn op prestatie gebaseerde programma’s. Op introductieniveau benadrukken ze de praktische veiligheidsonderwerpen en motorische basisvaardigheden. Zware theoretische concepten zoals natuurkunde en scheikunde van het duiken worden wel behandeld tijdens de introductieniveaus, maar deze concepten worden pas tijdens latere cursussen, zodra de duiker meer ervaring heeft en de focus niet meer ligt op zelfoverleving, diepgaander behandeld.

Project AWARE[bewerken]

In 1995 stichtte PADI het Project AWARE om te helpen bij conservering van het onderwaterleefmilieu. AWARE is het acroniem voor Aquatic World Awareness, Resposibility & Education. De organisatie heeft campagnes geïnitieerd als "Protect the Sharks" en "Cleanup Day". De missie van Project Aware is het meer bewustmaken op het belang en onderwijzen het beschermen van de onderwaterwereld.

Project AWARE richt zich voornamelijk op het duikende publiek, niet op de laatste plaats omdat duikers een directe rol spelen bij het behoud van het onderwaterleven.

Cursusprogramma's[bewerken]

Het populairste PADI-certificaat is dat van Open Water Diver. Hiermee kan onder begeleiding gedoken worden tot 18 meter diepte. Na deze opleiding kan je doorgroeien tot Advanced Open Water Diver (tot 30 meter) mits het volgen van een aantal vrij te kiezen opties zoals PADI National Geographic Diver.

Via het certificaat PADI Divemaster kan je zelf duiken leiden. Via de vervolgopleidingen Assistant Instructor, Open Water Scuba Instructor, Specialty Instructor, Master Scuba Diver Trainer, IDC Staff Instructor, Master Instructor, PADI Course Director groei je desgewenst uit tot duikschooldirecteur ('course director').

PADI Cursusprogramma

Externe links[bewerken]

  1. Brevetten