Naar inhoud springen

Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Blokkade Bart Versieck 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Blokkade Bart Versieck 10[bewerken | brontekst bewerken]


De Arbitragecommissie ontving op 11 april 2017 een e-mail van de onbepaald geblokkeerde gebruiker Bart Versieck. Het bericht bevatte de volgende regel:

Ik vorder en verzoek wederom de arbitragecommissie dan ook [...] per direct de uitspraak ofwel in te trekken ofwel aan te passen [...] en tevens opdracht te geven de blokkade stante pede te beëindigen omdat mijn bijdragen zowel in overeenstemming waren met de vijf zuilen, alsook de wetgeving en de gebruiksvoorwaarden ...

De rest van de e-mail handelt niet over de blokkade, maar bestaat uit ongestaafde verdachtmakingen en geklaag over de Commissie en diverse gebruikers van dit project. Daarom dient publicatie ervan geen doel.

Na de e-mail van 11 april 2017 heeft de Commissie een aanzienlijk aantal e-mails van Bart Versieck ontvangen met verdachtmakingen, scheldkanonnades, en juridische en niet-juridische bedreigingen richting de commissie en een aantal gebruikers van Wikipedia. Ook publicatie van deze e-mails dient geen doel.

Blokkade

Ten eerste vraagt Bart Versieck om deblokkade. De uitspraak van 9 januari 2017 bepaalt het volgende:

Tegen een blokkade voor onbepaalde tijd die wegens overtreding van deze uitspraak werd opgelegd, kan door Bart Versieck beroep aangetekend worden bij de Arbitragecommissie. Gebeurt dit niet, of besluit de Commissie dat de blokkade terecht is opgelegd, dan is deblokkade pas mogelijk 1 jaar nadat de blokkade werd opgelegd. Een verzoek daartoe zal door de Arbitragecommissie alleen in behandeling worden genomen als Bart Versieck hierin aangeeft in te zien welk gedrag tot de blokkade heeft geleid en belooft dat dit gedrag zich niet zal herhalen.

In de melding van de blokkade gaf de moderator aan een overtreding van de uitspraak te zien in twee bewerkingen die in een aanvulling op het blokkadeverzoek werden aangedragen. De Arbitragecommissie ziet geen overduidelijke overtreding van de richtlijn nl:WP:BTNI in de eerste bewerking, maar wel in de tweede. Daarom oordeelt ze dat de blokkade terecht werd opgelegd.

Bart Versieck verzoekt ten tweede de uitspraak van 9 januari in te trekken of aan te passen. Aanpassing van een uitspraak kan alleen bij gewijzigde omstandigheden.Art. 5.11 De Commissie ziet geen redenen om aan dit verzoek tot opheffing of afzwakking van de uitspraak gehoor te geven.

Dreigingen

In de e-mails van Bart Versieck aan de Commissie, alsmede uit correspondentie van Bart Versieck met derden die de Commissie onder ogen is gekomen, wordt herhaaldelijk zwaar grensoverschrijdend gedrag getoond. Er wordt gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen vrijwilligers van Wikipedia, er worden persoonlijke aanvallen, verdachtmakingen en fysieke bedreigingen geuit.

In de uitspraak van 9 januari 2017 schreef de Commissie dat zij wou dat Bart "aangeeft in te zien welk gedrag tot de blokkade heeft geleid en belooft dat dit gedrag zich niet zal herhalen." Echter, al deze zaken laten zien dat bij Bart Versieck geen verbetering van instelling of inzicht in de schadelijkheid van zijn gedrag is opgetreden. Er is juist sprake van verergering.

Bart Versieck schendt volgens de Commissie hiermee een groot aantal onderlinge afspraken en richtlijnen.Niet dreigen met juridische actie, Geen persoonlijke aanvallen, Hoffelijkheid, Ga uit van goede wil Voorts schendt Bart Versieck de gebruikersvoorwaarden, met name lid 4.1 ("anderen lastigvallen").

De recente uitlatingen van Bart Versieck, onder meer aan het adres van de Arbitragecommissie, maken een terugkeer onmogelijk. Een toekomstig verzoek tot deblokkade zal dan ook uitdrukkelijk moeten aantonen dat er sprake is van een forse gedrags- en houdingsverandering, alsmede dient Bart Versieck afstand te nemen van zijn recente dreigementen.

Uitspraak

Om het project en haar gebruikers tegen de problemen die Bart Versieck veroorzaakt te beschermen besluit de Commissie het volgende:

  • De commissie oordeelt dat de blokkade van 26 februari 2017 terecht is opgelegd;
  • De uitspraak van 9 januari 2017 blijft onverminderd van kracht;
  • De dreigementen van Bart Versieck zijn in strijd met Niet dreigen met juridische acties. Dit is voor de commissie aanleiding om Bart Versieck te laten blokkeren totdat deze dreigementen en de eventuele uitwerking daarvan van tafel zijn. De huidige blokkade wegens overtreding van de uitspraak van 9 januari 2017 wordt opgeschort, in afwachting van voor de Commissie genoegzame bewijzen van het wegvallen van alles dat valt onder WP:JUR.
  • Een verzoek tot deblokkade zal niet eerder in behandeling genomen worden dan één jaar na intrekking van de dreigementen;
  • Indien na intrekking van de dreigementen nieuwe dreigementen of persoonlijke aanvallen worden geuit door Bart Versieck, dienen ook deze ingetrokken te worden alvorens de commissie zich minimaal een jaar later over een deblokkadeverzoek zal buigen.

De Arbitragecommissie, 2 jun 2017 22:20 (CEST)