Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Wikipedia Arbitration Committee Logo nl.svg
Arbitragecommissie
Zie WP:AC/Z

Op deze pagina kunnen verzoeken aan de Arbitragecommissie worden gericht om een zaak in behandeling te nemen. Geblokkeerde gebruikers kunnen via e-mail, Arbcom.svg, contact opnemen met de commissie. Gearchiveerde zaken zijn te vinden via het zakenarchief.

Indienen verzoek

De indiener van het verzoek moet ten minste 1 maand geleden zijn/haar eerste bewerking hebben gedaan op de Nederlandstalige Wikipedia en moet meer dan 100 bewerkingen hebben gedaan.

Het verzoek dient gemotiveerd te zijn en voorzien te zijn van links naar relevante pagina's.

De Arbitragecommissie zal het besluit om de aangemelde zaak al dan niet in behandeling te nemen vermelden op deze pagina en de overlegpagina van de indiener(s). De commissie zal in de regel niet direct reageren op een ingediend verzoek maar streeft ernaar om binnen 72 uur een besluit over het al dan niet behandelen van het verzoek kenbaar te maken.

Korte handleiding:

 1. maak met behulp van onderstaand invulformulier een nieuwe pagina aan
 2. voeg deze pagina onder het kopje Nieuwe verzoeken als sjabloon {{/Naam van uw verzoek}} in


Lukt bovenstaande manier u niet, vraag dan hulp of zet uw tekst onder het kopje "Nieuwe verzoeken" neer, iemand anders of de Arbitragecommissie zelf zal dan de benodigde pagina aanmaken.

Nieuwe verzoeken

Gebruiker:Akadunzio inzake titelwijziging sportclubs


Ik verzoek de Arbitragecommissie om vast te stellen dat het Gebruiker:Akadunzio niet meer is toegestaan om een titelwijziging uit te voeren inzake sportclubs. In de praktijk gaat dit vooral om Belgische voetbalclubs, maar ik zie mij genoodzaakt om dit algemener te formuleren. Ik zie een agenda om afkortingen telkens voluit te schrijven. Inderdaad lijkt er een tendens om een afkorting als "RC" voluit te schrijven als "Racing Club". Maar Wikipedia mag daarop niet vooruitlopen. Wikipedia volgt, per definitie. De activiteiten van Akadunzio ter zake (vooral titelwijziging) veroorzaken veel onrust. Op de desbetreffende overlegpagina's kan Akadunzio zijn argumenten presenteren. De omschrijving bij het stamnummer van een Belgische voetbalbond is inderdaad een goed argument. Het laatste (toegewezen) blokverzoek geeft al veel aanknopingspunten en links. Ik vertrouw op collega's om zonodig alhier relevante links te geven. – Maiella (overleg) 1 sep 2017 02:35 (CEST)

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek. De Arbitragecommissie 1 sep 2017 23:12 (CEST)
Blijkbaar worden meningsverschillen nu op een achterbakse wijze (zonder mij op de hoogte te stellen) doorgespeeld naar de arbitragecommissie. Ik heb sterk de indruk dat Maiella zijn eigen stelling aan het voeden is door telkens in samenspraak met Robotje veel heisa (via bewerkingsoorlogen) te maken als ik iets terecht wijzig. Zowel 'Racing Club Hades Hasselt' als 'Koninklijke Racing Club Gent' presenteren zich onder deze naam op hun website. Dat Wikipedia dit niet mag volgen omdat er enkele gebruikers tegen de geldende richtlijnen in beweren dat de voetbalclubs niet voluit mogen geschreven worden, alhoewel deze stelling nergens bewezen wordt en dit ook nergens afgesproken is. Er zijn recente voorbeelden voorhanden waarin 'Racing Club' in titelwijzigingen wel voluit is geschreven. Ik zou de arbitragecommissie willen vragen dit verzoek af te wijzen, vermits meningsverschillen niet via RegBlok of via de arbitragecommissie dienen geregeld te worden, maar via overleg. De arbitragecommissie is niet bevoegd om over inhoud een uitspraak te doen. Akadunzio (overleg) 17 sep 2017 00:37 (CEST)

Pvt Pauline herzieningsverzoek


In de uitspraak inzake Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Pvt pauline inzake Gebruiker:Pvt pauline staat dat de ArbCom na 1 jaar deze zaak in evaluatie kan nemen. Bij deze verzoek ik de ArbitrageCommissie dan ook de uitspraak te evalueren.

Naar mijn mening wordt de staande uitspraak stelselmatig genegeerd, met tien blokkades wegens overtreding van de uitspraak sinds de uitspraak op 2 augustus 2016 tot gevolg. Mijns inziens zijn straffere maatregelen nodig. The Banner Overleg 20 sep 2017 15:00 (CEST)

De Arbitragecommissie heeft kennis genomen van dit verzoek en zal op korte termijn laten weten of zij hierop ingaat. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 21 sep 2017 12:05 (CEST)

Aangenomen verzoeken

Aangenomen verzoeken blijven hier staan tot formele afhandeling, waarna zij nog minstens een week bij de sectie "Afgehandelde verzoeken" zullen blijven staan.

Blokkade JP001


Binnengekomen via e-mail:

Aanhalingsteken openen

Beste Arbitragecommissie

Zestien augustus 2017 maakte ik elf bewerkingen op de Nederlandstalige Wikipedia; één bewerking te veel volgens de maatregelen die jullie mij hebben opgelegd. Hierdoor ben ik dankzij mede-Wikipediaan Robotje voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Dit vind ik onterecht, aangezien ik mij misteld heb doordat ik twee bewerkingen op eenzelfde artikel deed.

Bij dezen zou ik graag willen vragen om de blokkade op te heffen of alleszins te verkorten. Ik begrijp dat de regels er zijn om nageleefd te worden, maar na de laatste blok heb ik er alles aan gedaan om mij te houden aan tien bewerkingen per dag. Dit is een klein rekenfoutje dat naar mijn mening veel te zwaar wordt afgestraft. Hopelijk zien jullie dat ook zo en kunnen jullie me helpen.

Vriendelijke groeten

JP001

Aanhalingsteken sluiten

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en besloten om dit verzoek in behandeling te nemen. De Arbitragecommissie 1 sep 2017 23:02 (CEST)

Mx9 en Wimpus


Mx9 en Wimpus zijn al heel lang aan het steggelen over medische termen. Ik heb geen idee wie gelijk heeft maar hun constante strijd maakt het onplezierig om te werken aan artikelen die gebruik maken van medische terminologie. Een "verkeerde" term kan immers beide heren aantrekken om hu gelijk te behalen. Een zeer projectverstorend proces.

Daarbij komen er steeds over en weer blokverzoeken. Alleen al deze pagina toont vier blokverzoeken. In beide gevallen is er ook een indrukwekkende lijst van blokkades, vaak voor bewerkingsoorlogen: Blokkerlogboek Mx9] en Blokkeerlogboek Wimpus. Een peiling (Wikipedia:Opinielokaal/Medische nomenclatuur) bracht ook niet de gewenste rust.

Ik zie het niet gebeuren dat beide heren er op eigen kracht uitkomen. Wel zie ik toenemende irritatie en frustratie bij derden over deze strijd. Ik verzoek de ArbCom daarom om een stevige sanctie op te leggen aan beide heren in de vorm van een onderwerpsverbod (topic ban) voor medische onderwerpen (breed opgevat). The Banner Overleg 5 jun 2017 17:10 (CEST)


De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en zal zo spoedig mogelijk laten weten of zij het in behandeling neemt.
De Arbitragecommissie 5 jun 2017 22:41 (CEST)Ik zou de Arbcom willen verzoeken de beslissing over het wel of niet in behandeling nemen van deze kwestie even te willen uitstellen. Ik heb net, per email, een voorstel gedaan aan Wimpus met als doel tot een gezamenlijke oplossing te komen. Als Wimpus dat ook wil, komen we met een gezamenlijk voorstel. Gelijk een goede test, LOL. Mx9 (overleg) 8 jun 2017 07:04 (CEST)

Aanvulling: de voornaamste reden voor een topic ban voor beide personen voor het gehele terrein is het reglement van de ArbCom. Aangezien de ArbCom zich niet met de inhoud van de encyclopedie mag bemoeien, kan zij dus ook geen oordeel vormen wie van de twee nu gelijk heeft. Maar de ArbCom kan zich wel bezighouden met de gevolgen van het dispuut voor de gemeenschap, zoals de vele editwars, blokaanvragen en zo voort. Die verstoringen treffen de hele gemeenschap en juist daarvoor vraag ik de ingreep. The Banner Overleg 13 jun 2017 10:09 (CEST)


Conflict Wimpus en Mx9: reactie van Mx9

Beste collega's, Voordat men dit in beraad neemt kan ik het niet nalaten mijn versie van de hele situatie eens uiteen te zetten aan de hand van de feiten. Maar eerst enige zelfreflectie:

 • Ben ik medeschuldig aan het conflict? Ja.
 • Heb ik de kwestie geregeld onhandig aangepakt? Ja
 • Heb ik soms - geregeld, wat u wilt- te hard geschreeuwd en te hoog van de toren geblazen? Ook ja.
 • Heb ik mensen geschoffeerd? Vast, al moet men zich misschien niet altijd zo snel laten schofferen, 't is maar een website immers.
 • Moet ik her en der wat mensen mijn excuses aanbieden? Vast
 • Moet ik Wimpus mijn excuses aanbieden? Geenszins, ook al ben ik heus niet altijd braaf geweest tegen hem, hij is dat, ondanks het quasi-onschuldige vertoon, zeer zeker ook niet.
De inhoud

Wel nu, naar de inhoud. Wat is er nu aan de hand tussen Wimpus en mij. Terug naar het begin! Ik begin bij Wimpus.
Wimpus draagt onder deze naam sinds 4 juli 2008 bij aan deze website en doet vooral taalkundige edits, spellingscorrecties, nomenclatuurcorrecties. Ik heb echt niet al zijn edits gecontroleerd, maar dit deed hij in het algemeeen correct. Hij doet ook edits op anatomische lemma's, en begint ergens met het toevoegen van nomenclatuur-varianten aan de hand van stokoude naslagwerken. Het betreft hier grootschalige toevoegingen, dus op zich gaat het daar al mis: als men structureel en op grote schaal wijzigingen gaat doorvoeren verdient overleg vooraf de voorkeur, zoals we allemaal weten, maar vooruit, heel erg is het allemaal niet. Heel zinvol ook niet naar mijn smaak, maar da's inderdaad wat anders. Maar dan. Opeens begint hij vanuit het niets op grote schaal de bestaande nomenclatuur van anatomische lemma's om te gooien. Dit zonder overleg vooraf, zonder opgaaf van redenen, gewoon vanuit het niets. Ik kan dit het beste laten zien aan de hand van de Lijst van spieren van de mens, zie hier. Al deze wijzigingen zijn door Wimpus doorgevoerd. Niet alleen op deze lijst, maar op al deze lemma's, en alle lemma's waarin deze namen voorkomen. En niet alleen de spieren van de mens, maar ook zenuwen en andere structuren. Het gaat hier dus rustig om wijziging van een paar honderd anatomische namen. Let wel: dit deed Wimpus, geheel alleen, zonder overleg met wie dan ook.
We weten allemaal, Wikiklaas niet uitgezonderd, dat massa-wijzigingen doorvoeren op Wikipedia zonder overleg vooraf niet conform de mores is. Dat Wimpus hier lange tijd toch mee weg kwam was omdat er maar heel weinig mensen interesse hebben in de anatomie op Wikipedia. De paar die amok maakten werden met eindeloze epistels op overlegpagina's overweldigd, gaven het vlot op en lieten het er maar bij.
Maar goed, we zouden het over de inhoud hebben. Het is tegen de mores, maar vooruit, als al die anatomische lemma's nou fout zijn, is het maar goed dat iemand de moeite doet om het te wijzigen. De vraag is dus: zijn de wijzigingen een verbetering? Voor dat je dat antwoord geeft, is de vraag wat je referentie is voor goed of fout. Je kunt dan moderne anatomische atlassen nemen, Pinkhof Geneeskundig woordenboek laatste editie of internationaal erkende nomenclatuur van de anatomengemeenschap, de terminologia anatomica van 1998. Omdat Wimpus zelf meermaals aangaf die laatste als internationaal erkend ijkpunt te zien, heb ik die dus maar gebruikt. Antwoord weer aan de hand van de Lijst van spieren van de mens, ik heb het eerder laten zien:

Nomenclatuurwijzigingen door Wimpus: een zeer summiere introductie
Voorheen Nomenclatuur Wimpus Correct Link als bewijs
m buccinator m buccinatorius m buccinator [1]
m pterygoideus medialis m pterygoidicus medialis m pterygoideus medialis [2]
m pterygoideus lateralis m pterygoidicus lateralis m pterygoideus lateralis [3]
m tragicus m tragi m tragicus [4]
m antitragicus m antitragi m antitragicus [5]
m sternocleidomastoideus m sternocleidomastoidicus m sternocleidomastoideus [6]
musculi suprahyoidei musculi hyperhyoidici musculi suprahyoidei [7]
m digastricus m digastrius m digastricus [8]
m mylohyoideus m mylohyoidicus m mylohyoideus [9]
m stylohyoideus m stylohyoidicus m stylohyoideus [10]
m geniohyoideus m geniohyoidicus m geniohyoideus [11]
musculi infrahyoidei musculi hyphyoidici musculi infrahyoidei [12]
m sternohyoideus m sternohyoidicus m sternohyoideus [13]
m sternothyreoideus m sternothyreoidicus m sternothyroideus (voorheen 1 fout, wimpus 2 fout) [14]
m thyreohyoideus m thyreohyoidicus m thyrohyoideus (voorheen 1 fout, wimpus 2 fout) [15]
m omohyoideus m omohyoidicus m omohyoideus [16]
m levator glandulae thyreoideae m levator glandulae thyreoidicae m levator glandulae thyroideae ( voorheen: 1 fout, wimpus: 2 fout) [17]
m cricothyreoideus m cricothyreoidicus m cricothyroideus ( voorheen: 1 fout, wimpus: 2 fout) [18]
m cricoarytaenoideus posterior m cricoarytaenoidicus posterior m cricoarytenoideus posterior (voorheen: 1 fout, wimpus: 2 fout) [19]
m arytaenoideus m arytaenoidicus m arytenoideus ( voorheen: 1 fout, wimpus: 2 fout) [20]
m cricoarytaenoideus lateralis m cricoarytaenoidicus lateralis m cricoarytenoideus lateralis ( voorheen 1 fout, wimpus 2 fout) [21]

Antwoord op de vraag: zijn de eenzijdige en massale wijzigingen in de namen van de anatomische nomenclatuur door Wimpus een verbetering of een verslechtering aan de hand van de terminologia anatomica uit 1998 die hij zelf als referentie gebruikt? Antwoord heel simpel en feitelijk: nee, zijn werk heeft geleid tot een verslechtering.
Maar, kan je dan zeggen, die domkoppen die geen verstand hebben van Latijn, die denken te simpel, kennen maar één antwoord terwijl het allemaal oneindig genuanceerder ligt, er zijn meer antwoorden mogelijk, meer wegen die naar Rome lopen.
Oké. De situatie ligt veel complexer en genuanceerder dan ik met mijn oneindige onnozelheid kan vatten. Vooruit. Maar dan nog rest de vraag: als massale nomenclatuurwijzigingen door één iemand wordt doorgedrukt zonder overleg vooraf en bovendien aantoonbaar in ieder geval geen verbetering zijn (en aan de hand van internationale nomenclatuurafspraken zelfs een evidente verslechtering) vallen deze wijzigingen wel buiten de BTNI-regel? Antwoord: Nee.

Driewerf Nee, mijne dames en heren. Driewerf Nee.

Onvermijdbare slotconclusie: Wimpus heeft op oneigenlijke gronden massale nomenclatuurwijzigingen doorgevoerd. En dat zijn de feiten. En dat is de basis van het conflict. En inderdaad. Ik heb deze ellende ontdekt, heb gelukkig veel ongedaan kunnen maken. Maar helaas ben ik daarvoor niet bedankt (hoeft ook niet hoor), maar word ik hiervoor tot op de dag van vandaag gestraft door een explosieve mix van mijn ongunstige achtergrond als ruziemakende gebruiker, mijn soms explosieve uitlatingen, de koppigheid van twee gebruikers, Wimpus én Mx9, die beiden niet willen wijken en zich beiden geregeld vergalopperen (ja, daarin beken ik direct schuld) en een aantal medegebruikers en een enkele moderator die sowieso al tegen mijn terugkomst waren en bloed roken.
Ondertussen is de situatie al geruime tijd veranderd. Ik probeer thans gewoon te schrijven aan de encyclopedie, maar word bij iedere edit die ik doe hinderlijk gevolgd door Wimpus: ik schrijf wat, hij zeikt het af, betwist de inhoud, zanikt over een typefout nog voor ik de kans krijg deze te corrigeren. Om die reden heb ik een tijd niet bijgedragen. Tot recent: Wimpus revert een half jaar later edits van mij op een aantal pagina's, edits die hij eerder al uitgebreid betwist had en zodanig over zanikte dat moderator CaAl hem sommeerde te stoppen met een blok als dreigement. En ja, als je zo gestalkt wordt in je werk, word je dar zat en reageer je fors, te fors inderdaad. Overigens val ik hem, buiten zijn reverts van mijn werk niet lastig: ik becommentarieer zijn werk niet, revert zijn werk niet en werk zelf, met een onderbreking van een half jaar aan de encyclopedie. Als Wimpus mijn edits gewoon gelaten had voor wat het was en gewoon was blijven doen wat hij deed en doet, was er geen probleem. Mij bannen van medische lemma's slaat dan ook nergens op. Wimpus bannen van medische lemma's hoeft wat mij betreft ook niet, hij is gelukkig sinds enige tijd gestopt met bovengenoemde massa-edits op deze onderwerpen. Wel zou ik het op prijs stellen als hij belooft mij niet meer te stalken bij mijn edits. Bovendien zou ik het fijn vinden als men de moeite zou nemen zich te verdiepen in de hierboven gepresenteerde feiten en ronduit te verklaren of bovenstaande klopt of niet.

Hartelijke groet van iemand die de encyclopedie een warm hart toedraagt en de inhoud ervan altijd voor op heeft staan, Mx9 (overleg) 7 jun 2017 11:48 (CEST)

Bericht van aanname en voorlopige maatregel

De Arbitragecommissie heeft besloten dit verzoek in behandeling te nemen. Om te voorkomen dat de onrust voortduurt tijdens de behandeling van de zaak worden twee voorlopige maatregelen opgelegd.

Allereerst legt de Commissie een interactieverbod op. Dit houdt in dat het niet toegestaan is om:

 • elkaars gebruikers- en/of overlegpagina te wijzigen.
 • naar elkaar te reageren in discussies.
 • te verwijzen naar en/of commentaar te leveren op elkaar op Wikipedia, direct of indirect.
 • elkaars wijzigingen ongedaan te maken op welke pagina van Wikipedia dan ook, of dit nu gebeurt met de terugdraaifunctie of anderszins.
 • gebruik te maken van de bedankknop waar het een wijziging van de ander betreft.

De enige uitzondering zijn de zaakpagina en overlegpagina van deze zaak.

Ten tweede legt de Commissie beide gebruikers een onderwerpverbod op. Dit houdt in dat:

 • Beide gebruikers geen lemma’s over medische onderwerpen meer mogen bewerken in de breedste zin van het woord.
 • Geen lijsten over medische onderwerpen mogen bewerken.
 • Geen categorieën over medische onderwerpen mogen bewerken.
 • Geen paragrafen met medische informatie mogen bewerken in artikelen die niet per se over een medisch onderwerp gaan. Bijvoorbeeld een paragraaf medische toepassing in een lemma over een plantensoort.

Bij overtreding van de maatregelen kan er een korte blokkade van maximaal één dag opgelegd worden. Mochten de moderatoren het idee krijgen dat beide gebruikers deze blokkades voor lief lijken te nemen en willens en wetens de maatregelen overtreden kunnen ze ervoor kiezen de overtreder voor onbepaalde tijd te blokkeren. Een dergelijke blokkade zal opgeheven worden op het moment dat de Commissie een definitieve uitspraak heeft gedaan.

Het is aan beide gebruikers om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken.

De Arbitragecommissie, 23 jun 2017 22:50 (CEST)

Afgewezen verzoeken

Afgewezen verzoeken blijven hier nog ten minste één week na het meedelen van de afwijzing staan, waarna zij gearchiveerd zullen worden.

Terugdraaiing van correctie van evidente fouten door The Banner


Beste arbitragecommissie,

Sinds jaar en dag verzet The Banner zich met hand en tand tegen correcties van evidente fouten in artikelen van zijn hand. Hieronder volgen een paar in het oog springende voorbeelden van dat gedrag:

X is een voormalig restaurant
The Banner draaide in een reeks restaurantartikelen van zijn hand (waarin hij verkeerdelijk zinnen van het type 'X is een voormalig restaurant' had geschreven) vele tientallen malen een verbetering terug die ik had aangebracht (één voorbeeld van zo'n terugdraaiing) Hier begon ik overleg, maar dat leidde tot niets. Vervolgens vroeg The Banner hier om mijn edits te bewaken. Wikiklaas, IJzeren Jan en Trewal legden hem uit wat ik hem ook al had uitgelegd, maar hij reageerde met schimpscheuten en beschuldigingen. Ten slotte zocht The Banner zijn toevlucht tot de overlegpagina van IJzeren Jan, die hem voor de zoveelste maal uitlegde dat hij het fout zag. Pas toen bond hij in en liet hij mijn verbeteringen ongemoeid.

Gekookt tot perfectie
Mijn correctie van onder meer 'gekookt tot perfectie', een veel te letterlijke vertaling van 'cooked to perfection', werd een paar keer teruggedraaid door The Banner met de opmerking 'tekstuele verslechteringen ongedaan gemaakt' (zie bijvoorbeeld hier). Zoals gewoonlijk was er onprettig overleg voor nodig om de fout weer te corrigeren.

Restaurant X kreeg/werd een Michelinster toegekend in de periode JJJJ-JJJJ
Ook in dit geval draaide The Banner vele tientallen malen de verbetering van een overduidelijk verwarrende formulering terug (één voorbeeld van zo'n terugdraaiing). Opnieuw mocht overleg (onder meer hier, hier, hier en hier) niet baten. Pas nadat The Banner geblokkeerd was voor zijn ongedaanmakingen (zie hier) liet hij de correcte versies met rust.

Zet hem in een moreel Coventry
Dit meest recente voorbeeld is wat mij betreft het dieptepunt. Door middel van deze wijziging brengt The Banner met de opmerking 'herstel van beeldspraak' weer een overduidelijke vertaalfout aan (hij vertaalt de idiomatische uitdrukking 'putting him in moral Coventry' letterlijk met 'zet hem in een moreel Coventry') die ik jaren geleden al had verbeterd. Een verdere toelichting hierop is hier op de regblokpagina te lezen.


Het feit dat The Banner die fouten maakt is niet het ergste (al zou je van een schrijvende medewerker aan een encyclopedie, als talig medium bij uitstek, wel een betere beheersing van het Nederlands mogen verwachten). Het cruciale probleem is dat hij de verbetering van zijn evidente fouten steevast, desnoods herhaalde malen achter elkaar, ongedaan maakt, en dat het daarna altijd enorm veel tijd en moeite kost om dergelijke correcties toch doorgevoerd te krijgen. Als dat al lukt.

Kwaliteitsverbetering is een van de pijlers van het succes van Wikipedia: dankzij onder meer taalkundige en stilistische verbeteringen kunnen ook minder goed geschreven artikelen mettertijd tot accurate, prettig leesbare teksten uitgroeien. Met zijn bijna reflexmatige terugdraaiingen van overduidelijke fouten frustreert The Banner dat belangrijke proces. Bovendien gaat er van zijn gedrag een ontmoedigend effect uit op degenen die de encyclopedie met hun bescheiden bijdragen steeds een beetje beter proberen te maken.

The Banner is hier al talloze keren op gewezen, maar hij heeft zijn gedrag nooit willen aanpassen. Dan blijft er volgens mij weinig anders over dan een maatregel om dit probleem op te lossen. Daarbij valt misschien te denken aan een terugdraaiverbod, maar dat is verder aan de arbitragecommissie. Marrakech (overleg) 9 jul 2017 22:03 (CEST)

In feite onderdeel van een jarenlange treitercampagne van Marrakech die maar niet in wil zien dat hij soms gewoon geen gelijk heeft en stug door blijft zagen. Er zijn aanzienlijk meer mensen die hem zijn gang maar laten gaan omdat een revert automatisch tot een editwar leid. Bijvoorbeeld bij Overleg:Antonio Talamini waar hij de meest onzinnige dingen liep te verkondigen en niet toe wilde geven dat er misschien wel eens twee mensen met dezelfde naam actief zijn in dezelfde branch in dezelfde stad. Zijn gezeur en gezever, zijn eindeloos drammen, zijn gemillimeter, BTNI-wijzigingen en zijn eeuwige editwars moeten eens ophouden. Hoeveel meer mensen mag hij wegjagen met zijn gedoe? Het zou aardig zijn wanneer Marrakech een terugdraaiverbod krijgt alsmede dat hij zich in het vervolg netjes en beleefd moet uiten zodat zijn eeuwige gedoe (...) begrijpt het niet... eens ten einde komt. Zie ook hier. Een volledig contactverbod wordt dan ook zeer op prijs gesteld. The Banner Overleg 9 jul 2017 22:15 (CEST)
Ik wil ook nog even wijzen op een eerdere discussie, reeds uit 2013. Deze discussie werd door Davin aangezwengeld. The Banner Overleg 9 jul 2017 22:35 (CEST)
Zie wat Talamini betreft hier. Marrakech (overleg) 11 jul 2017 14:32 (CEST)
Boeiend is ook dat Marrakech het conflict ging exporteren naar ENWP. Daarop volgende een discussie die tot mijn verbazing opleverde dat het in feite draaide om een kwestie van smaak. The Banner Overleg 12 jul 2017 13:50 (CEST)

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en zal zo spoedig mogelijk laten weten of zij het in behandeling neemt.

De Arbitragecommissie 10 jul 2017 14:41 (CEST)


Afwijzing

De Arbitragecommissie heeft besloten om dit verzoek niet in behandeling te nemen. In eerste instantie heeft de Commissie dit verzoek enige tijd gemonitord voordat ze wilde beslissen of dit verzoek al dan niet aangenomen zou worden. Het oordeel van de Commissie is dat de situatie niet dusdanig is dat ingrijpen van haar kant noodzakelijk is. De schermutseling is voorbij en andere kritiekpunten vallen binnen het domein van de moderator. Momenteel is dat waar deze zaak thuishoort en (nog) niet bij de Commissie. Mocht de situatie verslechteren of mochten de moderatoren onvoldoende kunnen doen inzake dit dossier kan er te zijner tijd vanzelfsprekend opnieuw een verzoek ingediend worden. De Commissie zal dan opnieuw oordelen of ze een rol voor haarzelf weggelegd ziet.

De Arbitragecommissie, 9 aug 2017 01:12 (CEST)


Deblokkade Donald Trung

Op 4 augustus 2017 ontving de Arbitragecommissie het volgende verzoek tot deblokkade:

"Ik heb abusievelijk gebruik gemaakt van de mogelijk om meerdere accounts aan te maken en heb een klein aantal daarvan gebruikt om een andere gebruiker op Engels Wikipedia te beledigen, ik voel grote spijt voor deze daden en wens te kunnen bewijzen dat ik weer aan Wikipedia kan bijdragen.

Mijn gebruikerspagina is https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Donald_Trung

Zoals u kan zien is mijn huidige (en enige) intentie om deze encyclopedie te verbeteren en ik zal nooit meer iemand trollen of beledigen. Zoals u kan zien heb ik al een Nederlandse artikel aangemaakt en wenst er nog meer aan te maken, indien ik een tweede kans krijg zal ik hierop focussen en het gedrag dat tot mijn blokkering leed vermijden. U kunt mijn mogelijkheid om meerdere accounts te maken geblokkeerd houden maar ik verzoek alleen maar om een kans om mijzelf te kunnen bewijzen aan deze gemeenschap en dat ik altijd mijn hoofd koel zal houden.

Ik verzoek alleen maar een kans om te kunnen bewijzen dat ik geef om het bouwen van een goede encyclopedie. Ik hoop dat als ik deze kans krijg dat ik het aan iedereen kan bewijzen dat ik mijn les heb geleerd.

Hoogachtend, Donald Trung"

Op 6 augustus 2017 werd dit verzoek aangevuld:

"Geachte leden van de comité,

Ik heb in een eerdere mail gevraagd tot deblokkade, dit is helaas niet mogelijk omdat mijn account globaal is geblokkeerd, een Nederlandse moderator heeft gezegd dat ik via de ontsnappingsclausule een verzoek hiervoor op Meta-Wiki mocht doen, een steward had het verzoek verwijderd en gezegd dat dit niet het geval was en mijn IP range voor 2 dagen geblokkeerd. Sinds ik momenteel geen manier heb om weer bij te kunnen dragen aan Wikimedia projecten hoop ik dat één van u een unlock wil aanvragen, dit laat mij nog geblokkeerd op andere wikis maar kan ik die kans wel gebruiken om goede bijdragen op de nl wiki te doen om de anderen te kunnen overtuigen dat ik vanaf nu alleen maar goede bijdragen wil leveren. Ik hoop dat de leden van de ArbCom kunnen inzien dat het gedrag dat er voor zorgde dat ik geblokkeerd werd achter mij is en dat ik weer wil meehelpen met het bouwen van een goed onderbouwde encyclopedie."

De Arbitragecommissie heeft besloten dit verzoek af te wijzen. Donald Trung heeft, voor zover de Commissie kan zien, onvoldoende bijdragen geleverd (zie 5.1) om dit verzoek in behandeling te mogen nemen.

Voor de duidelijkheid: Donald Trung is niet geblokkeerd op de Nederlandstalige Wikipedia. Nadat de globale blokkade wordt opgeheven, kan Donald Trung hier bijdragen.

De Arbitragecommissie, 9 aug 2017 00:47 (CEST)


Deblokkade Wwikix 2017


Wwikix heeft mij via mijn overlegpagina op de afrikaanse wiki verzocht om uw arbcom in overweging te geven hem te deblokkeren. Ik begrijp van Wwikix dat hij niet kan mailen met de arbcom. Ik heb hem aangegeven dat ik de boodschap zou doorgeven en zou vragen hem in ieder geval in staat te stellen middels mail met uw arbcom verder te overleggen over de eventuele voorwaarden waaronder. Peter b (overleg) 4 jul 2017 21:50 (CEST)

Afwijzing

De Arbitragecommissie heeft kennis genomen van dit verzoek maar zal het niet in behandeling nemen.

De uitspraak van 2 december 2016 regelt de behandeling van verzoeken door (en namens) gebruiker Wwikix:

Tegen een blokkade voor onbepaalde tijd die wegens overtreding van deze uitspraak werd opgelegd, kan door Wwikix beroep aangetekend worden bij de Arbitragecommissie. Gebeurt dit niet, of besluit de Commissie dat de blokkade terecht is opgelegd, dan is deblokkade pas mogelijk 1 jaar nadat de blokkade werd opgelegd. Een verzoek daartoe zal door de Arbitragecommissie alleen in behandeling worden genomen als Wwikix hierin aangeeft in te zien welk gedrag tot de blokkade heeft geleid en belooft dat dit gedrag zich niet zal herhalen.WP:AC/Z/2-12-2016

De uitspraak noemt zelfinzicht en belofte tot verbetering als voorwaarden voor het in behandeling nemen van een verzoek om deblokkade. In het voorliggende verzoek ontbreken deze twee zaken.

De mailfunctie van gebruiker Wwikix is inderdaad uitgeschakeld, maar de Arbitragecommissie blijft voor hem gewoon bereikbaar via haar e-mailadres (genoemd op WP:AC).

De Arbitragecommissie, 4 aug 2017 18:48 (CEST)


Verdere beperkingen aan limiet aantal bewerkingen De Wikischim


Geachte commissie,

Op 10 maart 2017 heeft u een uitspraak gedaan met de inhoud dat er een limiet gesteld werd aan het aantal bewerkingen van De Wikischim. Zie Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Vaststellen van limiet aan aantal bewerkingen van De Wikischim.

De essentie was, dat buiten een aantal door u genoemde pagina's het De Wikischim verboden werd meer dan vijf overleg-/discussiebijdragen per dag (CET/CEST) te plaatsen. Het werd Wikischim tevens verboden meer dan drie bijdragen per discussie te plaatsen. Deze uitspraak was sinds 2011 de zoveelste van de commissie omtrent het voortdurende probleemgedrag van Wikischim op dit project.

Een overweging van uw commissie was "– in lijn met andere recente uitspraken –ditmaal in te zetten op kwantitatieve beperkingen". De Commissie hoopte " hiermee te bereiken dat De Wikischim zich met name vertoont in discussies waar hij een wezenlijke, zinvolle bijdrage kan leveren". Ik erken, dat deze uitspraak sindsdien een zeker effect heeft opgeleverd. De kern van het hierna volgende verzoek is, dat dit echter nog niet effectief genoeg blijkt te zijn.

Wikischim heeft zich weer in discussies gemeld, zoals hier en Overleg:Sazanka met de overduidelijke intentie om vooral anderen weer eens te sarren. Wie die discussies naleest kan tot geen andere conclusie komen dat die absoluut niet geplaatst zijn om de door uw commissie bedoelde " wezenlijke, zinvolle bijdrage te leveren". Ik constateer voor de zoveelste maal dat ondanks de door u reeds opgelegde beperkingen er geen enkele positieve leercurve in het gedrag van DW te bespeuren is. Kennelijk biedt de toegestane limiet DW nog steeds teveel vrijheid, ruimte en mogelijkheden om zijn wangedrag voort te zetten

Ik verzoek dan ook om verdere beperkende maatregelen tegen de DW. Ik verzoek u te besluiten het in Maatregelen punt 1 van uw uitspraak van 10 maart 2017 nog toegestane aantal overleg-/discussiebijdragen per dag (CET/CEST) te wijzigen in een ( 1) per dag. Renevs (overleg) 8 jul 2017 18:16 (CEST)

PS. Ik hecht eraan te melden dat het voornemen dit verzoek in te dienen reeds bij mij aanwezig was, voordat ik eerder op deze dag mij gedwongen voelde hier te reageren.

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en zal zo spoedig mogelijk laten weten of zij het in behandeling neemt.
9 jul 2017 15:23 (CEST)

Afwijzing


In de zaak "Vaststellen van limiet aan aantal bewerkingen van De Wikischim" is voorzien in een evaluatie van de uitspraak. Deze evaluatie vindt uiterlijk 10 september plaats. Bij het evalueren van de uitspraak is al voorzien in het meewegen van zowel argumenten met kritiek als met steun die De Wikischim de afgelopen periode heeft ontvangen. Het is derhalve niet zinvol om een verzoek tot aanpassing van de uitspraak als aparte zaak te behandelen.

De Arbitragecommissie, 12 jul 2017 18:53 (CEST)


Peters01 vs Maiella


Hierbij wil ik graag een blokkadeverzoek indienen tegen Maiella dit vanwege het 'onnodig aanpassen' van wijzigingen op jaarpagina's en het overtreden van de BTNI-richtlijnen.

Bij twijfel niet inhalen is een 'richtlijn' binnen de normen van de Nederlandse Wikipedia. Maiella lijkt deze richtlijn niet te willen accepteren (ondanks vele uitgevoerde blokkadeverzoeken) en belandt herhaaldelijk in een bewerkingsoorlog met diverse gebruikers.

Hier verschillende voorbeelden: beknopter maken tabellen, verwijdering links van jaartallen, met hoofdletter is niet fout, opnieuw hoofdletters in sjablonen, opnieuw kastlijntjes, hoofdletter (opnieuw), wederom onnodige aanpassingen en blokkadeverzoek.

Het enkele feit dat er herhaaldelijk sprake is van een bewerkingsoorlog, zou voor Maiella al een teken moeten zijn dat er op zijn/haar stijl van bewerken (ondanks vele waarschuwingen van mede-editoren) 'irritatie' ontstaat. Wikipedia is een samenwerkingsproject, maar Maiella schijnt zijn/haar eigen zin door te willen drijven.

Maiella lijkt keer op keer bezig te zijn met het opdringen van zijn/haar opvattingen aan de gemeenschap, dit op een veelvoud van terreinen en in een groot aantal artikelen. Daarom zou ik graag een blokkadeverzoek willen indienen, in de hoop dat de Arbitragecommisie Maiella dwingt (wederom) zijn/haar werkwijze aan te passen. Peters01 (overleg) 9 jul 2017 21:11 (CEST)


De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en zal zo spoedig mogelijk laten weten of zij het in behandeling neemt.
De Arbitragecommissie 10 jul 2017 14:51 (CEST)

Het hier gedane verzoek is een verzoek tot blokkade, niet tot arbitrage. Nadat indiener hierop gewezen is door gebruiker Saschaporsche, heeft hij het verzoek ingediend op de verzoekpagina voor moderatoren, waar het verzoek is afgehandeld. De Arbitragecommissie zal dit verzoek niet in behandeling nemen.
De Arbitragecommissie, 11 jul 2017 12:24 (CEST)


Verzoek Graaf Statler IV


De Arbitragecommissie heeft op 5 juni een verzoek ontvangen van Graaf Statler, aan wie op dit project een blokkade voor onbepaalde tijd, en Wikimedia-breed een global lock is opgelegd. Graaf Statler verzoekt de Commissie bepaalde gebruikers op de Nederlandse Wikipedia te blokkeren vanwege uitspraken gedaan in e-mails aan hem.

In de uitspraak van 13 april 2016 heeft de Arbitragecommissie aangegeven dat ze op momenten wanneer Graaf Statler geblokkeerd is geen verzoeken van hem zal behandelen die niet over zijn lopende blokkade gaan. Deze beslissing werd bekrachtigd in de uitspraak van 4 juni 2016 en er is geen reden aan te nemen dat ze niet langer van kracht is. In het huidige bericht verzoekt Graaf Statler niet om deblokkade.

Bovendien meent de Commissie dat Graaf Statler wegens de blokkade voor onbepaalde tijd en het global lock als een externe partij moet worden beschouwd. Leidraad voor de Commissie is dat dit project het doel heeft een encyclopedie te creëeren en onderhouden,Art. 1.2 en als externe partij heeft Graaf Statler geen enkele invloed op dit doel. Daarom heeft de Commissie geen bevoegdheid over zijn verzoeken uitspraak te doen, met uitzondering van verzoeken die over een lopende blokkade gaan.

De Commissie neemt het verzoek om al deze redenen niet in behandeling.

De Arbitragecommissie 30 jun 2017 15:55 (CEST)


Wikiwerner


Alhier [22] ontving ik van Wikiwerner na ruim 3 maanden afwezigheid mijnerzijds meteen een denigrerende opmerking in diens bewerkingssamenvatting. Zulks acht ik ongepast. Als ik ruim drie maanden afstand heb genomen, dan verwacht ik ook van de andere zijde enige pfudentie. Ik verzoek uw Commissie een berisping jegens Wikiwerner in een gradatie welke uw Commissie behaagt (het is nooit te laat om jurisprudentie te creëren), subsidiair om een symbolische sanctie (recent afgewezen) van een paar dagen, derhalve meer subsidiair een ernstige blokkade van een paar weken, of maanden, of jaren, of decennia. – Maiella (overleg) 3 jun 2017 23:03 (CEST)

Ik heb geen bezwaar tegen het hernoemen van mijn impulsieve omschrijving van de kwestie naar een zakelijke omschrijving welke uw Commissie behaagt. – Maiella (overleg) 5 jun 2017 03:43 (CEST)

Ik moest van iemand anders op mijn overlegpagina vernemen wat hier aan de hand is. Dan even ter zake. De passage "uit de menselijke geschiedenis" kun je ook lezen als "ooit" en kan er dus neergezet zijn met een reden. Hij vervangt divisies als gedachtestreepje door kastlijntjes; dit is BTNI en hiervoor is Maiella een week geblokkeerd geweest. Daarom plaatste ik een subtiele herinnering hieraan. Het toevoegen van het woord "beroemd" is niet-neutraal. Het vervangen van "gedwongen om te keren" door "gedwongen terug te keren" is BTNI. Hierop is Maiella ook aangesproken op zijn OP. Op 31 mei kwam ik een andere BTNI-edit tegen. Gisteren en vanochtend ook weer, na zojuist even zoeken: spaties weghalen rondom streepjes tussen 2 jaartallen, hoofdletters in een infobox weghalen, een punt weghalen uit een fotobijschrift met als misleidende samenvatting: "beknopter" en nog meer punten weghalen uit fotobijschriften en zelfs een punt onterecht weghalen. Overigens heeft Maiella al een verleden met dit soort bewerkingen. Dit alles even ter info voor het geval er een zaak gestart wordt, ondanks dat ik dit dus pas zojuist vernomen heb. Wikiwerner (overleg) 4 jun 2017 19:39 (CEST)
Een excuus: het is mijn fout dat er iets fout is gegaan met de aanmelding van deze zaak. Dank aan De Wikischim. Ik lees: [Hij vervangt divisies als gedachtestreepje door kastlijntjes; dit is BTNI]. Dit, althans een half kastlijntje, is nou juist het voorschrift van de Taalunie. Een divisie is uitsluitend toegestaan indien een half kastlijntje niet beschikbaar is op het toetsenbord. De wikipedia-programmatuur voorziet echter in deze omissie. Bij het intikken van uw reactie alhier kunt u hieronder een half kastlijntje aanklikken, evenals allerlei ander typografisch frivool.
Het doet mij deugd, dat al mijn wijzigingen in het lemma van de generaal vooralsnog standhouden. De kwalificatie BTNI in de litigeuze bewerkingssamenvatting kan kennelijk geen standhouden. Dit is precies wat ik bedoel: er wordt veel te gemakkelijk een etiket opgepakt: "Maiella..., dat is BTNI." – Maiella (overleg) 5 jun 2017 02:24 (CEST)

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en zal zo spoedig mogelijk laten weten of zij het in behandeling neemt.
De Arbitragecommissie 5 jun 2017 22:41 (CEST)

De Arbitragecommissie meent dat beide partijen onvoldoende getracht hebben op eigen initiatief het probleem op te lossen en acht zich daarom niet bevoegd.Art. 5.2

De Arbitragecommissie, 23 jun 2017 22:51 (CEST)

Afgehandelde verzoeken

Afgehandelde verzoeken blijven hier nog ten minste één week na het meedelen van de beslissing staan, waarna zij gearchiveerd zullen worden.

LeonardH


Reeds sinds 23 maart 2017 staat er een verzoek van Robotje op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/RegBlok om LeonardH drie maanden te blokkeren. Blijkbaar durft geen der moderatoren zijn vingers aan dit verzoek te branden. Mijns inziens zou een blokkade pure symptoombestrijding zijn en is een meer omvattende actie nodig om de inhoudelijke problemen van het werk van LeonardH.

Op RegBlok is inmiddels een enorme lap tekst verschenen met problemen en andere constateringen. Ik verwacht niet dat derden hier nog veel aan toe te voegen hebben. Vandaar dat ik die hele tekst integraal hier naar toe gekopieerd heb en - om misverstanden te voorkomen - ingeklapt heb.

Gekopieerde tekst vanaf RegBlok (versie van 2 apr 2017 om 20:19)
LeonardH

Eind september 2014 werd een door LeonardH (overleg | bijdragen | bloks) aangemaakt artikel door Adnergje genomineerd voor verwijdering met blijkbaar nogal wat lappen tekst van de site van de website www.clingendael.nl die niet zomaar mochten worden overgenomen. In eerste instantie gaf hij aan [23] "Sorry, ik dacht dat deze artikelen rechtenvrij waren." LeonardH heeft toen geprobeerd om toestemming te krijgen om het op Wikipedia te mogen plaatsen wat maar dat verzoek werd afgewezen (zie o.a. [24]). Kort daarop werd dat artikel vanwege de auteursrechtenschendingen verwijderd waarna LeonardH een nieuw artikel over dat onderwerp schreef dat blijkbaar wel OK is.

Begin december van dat jaar deed hij deze edit waarbij van dezelfde website hele stukken tekst (bijna) letterlijk werden overgenomen in het artikel 'Benelux Politieke Samenwerking'. LeonardH heeft dat artikel op 22 maart 2017 genomineerd voor verwijdering en ten tijde van verwijdering was dat stuk tekst samen met andere auteursrechtenschendingen nog overduidelijk herkenbaar in het Wikipedia-artikel.

Iets later in december 2014 viel deze edit van LeonardH op waarop dat artikel genomineerd werd voor verwijdering. The Banner heeft toen uitgelegd dat er een sjabloon bestond voor overname van andere Wikipedia's en als dat correct gebruikt wordt is het wel toegestaan om teksten van een anderstalige Wikipedia over te nemen zonder de auteursrechten te schenden. ErikvanB gaf toen met een link aan dat er nog 145 andere artikelen mogelijk een auteursrechtelijk probleem hadden. LeonardH reageerde toen met "Beste The Banner, Hartelijk dank voor de tip. Ik heb het artikel inmiddels overeenkomstig aangepast." en "Beste ErikvanB, Ik kende het sjaboon helemaal niet. Maar vaak heb ik bij de eerste bewerkingen in de samenvatting vermedl wat de bron was. Van de artikelen van jaren geleden weet ik echt niet meer wat de bron is geweest. Ik zal er in de toekomst echter beter opletten. Fijn dat je mij er op gewezen hebt." (zie [25]). Even klikken op die link om te zien om welke 145 artikelen het ging en die alsnog nalopen was blijkbaar te veel gevraagd.

Dan zou je zeggen dat hij toch intussen wel weet wat wel en niet mag m.b.t. overnemen van auteursrechtelijk beschremde teksten. Nog geen 6 maanden later ging het met deze edit al weer verkeerd en zo ging hij wel vaker de mist in. In juni 2016 viel hij opnieuw door de mand toen hij hele lappen tekst van twee sites had gebruikt voor het artikel over 'Joseph Dezitter'. Hierop vroeg Marrakech hem (zie Overleg:Joseph Dezitter) "LeonardH, zomaar hele lappen tekst vrijwel letterlijk en zonder bronvermelding kopiëren is een encyclopedische doodzonde. Doe je dat vaker?" waarop hij doodleuk reageert met "Nee, natuurlijk niet. ... Dit was een eerste keer en heb mij lesje geleerd.".

In juli 2016 valt hij weer door de mand als blijkt dat z'n artikel over 'Kasteel Bempt' hele lappen tekst bevat die letterlijk van elders zijn overgenomen (zie [26]). Marrakech, blijkbaar nog steeds in de veronderstelling dat LeonardH daar nog nooit op gewezen is, schreef hem ".. letterlijk kopiëren kan echt niet. Je zult moeten parafraseren en er een eigen verhaal van moeten maken." waarop LeonardH reageerde met "Beste Marrakech, Je hebt gelijk. Ik ga e.e.a. aanpassen."

Maar ook daarna gaat het keer op keer weer fout waarna Marrakech hem op 13 maart van dit jaar confronteert met een artikel dat hij in december had aangemaakt met opnieuw hele lappen tekst van een andere site. Hij geeft daarop aan [27] "Beste Marrakech, Ik was nog bezig met het herschrijven van de tekst ... Daarna ben ik gewoon vergeten om e.e.a. herschrijven." Na onderzoek door Gouwenaar waren al snel een stuk of 10 soortgelijke artikelen gevonden die hij blijkbaar ook vergeten was om te herschrijven terwijl LeonardH natuurlijk sowieso die tekst in de eerste plaats al niet in het artikel had mogen neerzetten en hij in de loop der tijd toch al heel wat keren eerst vriendelijk en daarna indringender erop gewezen was op het niet mogen schenden van de auteursrechten bij het schrijven van artikelen.

Ondanks herhaald aandringen van meerdere wikipedianen aan LeonardH om te helpen met het vinden van andere artikelen waar hij de auteursrechten geschonden had, deed hij dat af met [28] "Kasteel Vieljaeren en dat andere artikel was ik echt vergeten om te herwerken. Indien jullie echter van mening zijn dat het artikel weg moet ga je gang." Het was toen echter al duidelijk dat het om meer dan 10 artikelen ging die hij in de afgelopen 12 maanden had aangemaakt en wat later op 20 maart[29] "Volgens mij zijn dit wel zń beetje de betreffende artikelen maar indien er nog vindt graag even melden." Op 21 maart gaf Gouwenaar om 13:19 hem op diens OP een link zodat hij kon zien welke artikelen hij allemaal had aangemaakt op die eenvoudig te kunnen gaan nalopen. Ook ik heb toen bij LeonardH op diens OP erop aangedrongen om zelf te helpen met het vinden van eerdere overtredingen. Zo'n acht uur later schreef hij op die pagina: "Uitleggen dat ik gehandeld heb uit goed intenties heeft schijnbaar geen zin. Nogmaals ik heb geen bestand van de artikelen die ik geschreven heb." Dat bestand was ook niet nodig, want Gouwenaar had hem al een link gegeven.

Pas na nog meer herhaald aandringen ging hij, zo te zien voor het eerst zelf eens wat zoeken, en vond hij toch nog wat artikelen die hij gisterochtend nuweg-nomineerde. Maar ook daarna bleek dat slechts een topje van de ijsberg. Intussen zijn vele tientallen door hem aangemaakte artikelen (een stuk of 50) verwijderd vanwege schenden van de auteursrechten. Daarnaast zijn er ook nog eens tientallen door hem aangemaakte artikelen door een of meer andere wikipedianen aangepast omdat de vermelding dat het gaat om een vertaling van een artikel van een andere Wikipedia ontbrak. Ook op dat gebied was er dus sprake van op grote schaal schenden van auteursrechten door LeonardH. En nog steeds is het nalopen van de artikelen aan de gang en komen nieuwe gevallen naar boven.

Samengevat: Al vanaf september 2014 weet LeonardH drommels goed dat een artikel geen lap(pen) tekst mag bevatten die (bijna) letterlijk is overgenomen van een auteursrechtelijk beschermde tekst en als dat toch gebeurt dat het artikel dan verwijderd moet worden en daarna eventueel op de juiste manier herschreven kan worden. Hij heeft in de periode daarna veelvuldig in strijd met de auteursrechten nieuwe artikelen aangemaakt met hele stukken tekst die (bijna) letterlijk waren overgenomen zonder dat dat mocht. Hij is daarbij ook herhaaldelijk tegen de lamp gelopen en als er dan wordt doorgevraagd doet hij het steeds weeer voorkomen alsof het om een eerste/enkele keer gaat dat hij vergeten was een tekst te herschrijven. In plaats van meewerken aan het vinden van andere schendingen door hem van de auteursrechten is hij vooral bezig met het zand in de ogen strooien/misleiden van collega's die doorvragen over andere soortgelijke door hem begane wandaden.

In het verleden zijn er andere wikipedianen geweest die zich op een soortgelijke manier hebben gedragen. Bij Pieter2 resulteerde dat in een blok van 3 maanden (zie [30]). Ook Pieter2 was eerst indringend aangesproken na eerdere auteursrechtenschendingen en was er daarna ook op grote schaal mee doorgegaan. Ook Pieter2 was toen het uitkwam dat hij daarmee op grote schaal was doorgegaan in het begin vooral bezig met tegenwerken, heeft daarna nog enigszins opening van zaken gegeven en weigerde vervolgens toch weer om schoon schip te helpen maken. Qua aantal artikelen en de grootte van nogal wat van die artikelen lijkt me de schendingen van LeonardH ernstiger dan wat Pieter2 deed. Gebruiker Webnetprof kreeg voor 'Herhaalde copyrightschendingen' zelfs een OT blok (zie [31]). Zo te zien zit LeonardH daar tussen in, maar een blok van 3 maanden lijkt me toch wel het minste. - Robotje (overleg) 23 mrt 2017 12:32 (CET)

 • Ik steun dit verzoek: dit kan zo niet doorgaan, een dergelijk lange historie van auteursrechtenschendingen is een ernstige zaak, zeker in combinatie met wat op mij overkomt als een vorm van obstructie bij het herstellen van de ontstane problemen. Omdat ik deze gebruiker recentelijk zelf nog geblokkeerd heb (zij het voor iets anders) en ik op geen enkele manier de indruk wil wekken dat er tussen hem en mij iets persoonlijks speelt, laat ik het opleggen van een blokkade liever aan een collega over. Wutsje 23 mrt 2017 13:19 (CET)
 • Ofschoon ik zelf een fel bestrijder van copyvio ben, steun ik dit verzoek niet, en wel om de volgende redenen. Auteursrechtenschendingen dienen per constatering verwijderd te worden, punt. Of de gebruiker in kwestie geblokkeerd moet worden, hangt af van de bereidwilligheid om de problemen op te lossen op het moment van het blokverzoek en de kans op herhaling (voor zo ver die in te schatten is). Robotje laat, net als bij de toelichting bij een vorig verzoek tot blokkade van dezelfde gebruiker, een belangrijk deel van het verhaal weg, zijn verzoek is wederom tendentieus en hij baseert de wenselijkheid van een blokkade op bijeengeraapte informatie omtrent auteursrechtenschenders uit het verleden. Hier staan diverse nalooplijsten uit het verleden verzameld, waarvan een groot deel werd opgesteld wegens auteursrechtenschendingen. Anders dan Robotje doet uitschijnen, werd het merendeel van de auteursrechtenschendende gebruikers niet geblokkeerd voor auteursrechtenschendingen. Menke wegens sokpopperij, Februari wegens een mêlee aan probleem (waarvan copyvio er één was), Torval wegens het toevoegen van onjuiste informatie, Boekenliefhebber werd niet geblokkeerd, evenals CaseyTaZ, Soenan en Evil berry. De twee die Robotje noemt (Webnetprof en Pieter2) toonden beiden geen enkele bereidheid om de problemen op te lossen. Bij Webnetprof speelde er bovendien nog POV-problematiek mee. Ook anderen, die niet geblokkeerd werden, toonden vaak die bereidheid niet, recentelijk nog CaseyTaZ. Er kan dus geconstateerd worden dat blokkeren van de gebruiker die herhaaldelijk auteursrechtenschendingen pleegde niet de staande praktijk is, zeker niet als de gebruiker in kwestie vóór het blokverzoek reeds de bereidheid toonde om schoon schip te maken. Dat LeonardH die bereidheid wel getoond heeft, is op zijn OP na te lezen. De kans op herhaling acht ik verder niet aannemelijk gemaakt. EvilFreD (overleg) 23 mrt 2017 20:35 (CET)
Neem het voorbeeld CaseyTaz die je Tot twee kier hierboven noemt (maar dan abusievelijk geschreven als CaseyTaZ). Voor zover ik kan zien is hij een keer aangesproken op auteursrechtenschendingen en zijn er daarna van hem geen nieuwe schendingen vastgesteld. Iedereen kan aan Wikipedia gaan deelnemen zonder een cursus of zo, en hij heeft onvoldoende de ernst ingeschat van wat hij deed. LeonardH is destijds in september 2014 geconfronteerd met een auteursrechtenschending en toen is niemand over een blok begonnen. Later dat jaar werd hij voor de tweede keer erop gewezen bij een ander artikel en in de loop der tijd nog meerdere keren omdat hij steeds weer de fout in bleef gaan. Sinds september 2014 ging het ondankstussentijds herhaaldelijk aandringen toch steeds weer fout met vele tientallen (en misschien wel meer dan 100 ) verschillende artikelen met auteursrechtenschendingen van LeonardH. Intussen blijkt dat het niet alleen speelt bij artikelen die LeonardH zelf aangemaakt heeft. Dat is toch een heel ander verhaal dan CaseyTaz waaraan je twee keer hierboven refereerde als vergelijkbaar. - Robotje (overleg) 24 mrt 2017 11:13 (CET)
Ik som hierboven een zowat volledige lijst van auteursrechtenschenders op, in ieder geval van degenen waar een nalooplijst van aangemaakt (ik weet uit mijn hoofd zo snel niet of er nog anderen waren). Van geen van hen heb ik gesteld dat ze vergelijkbaar zijn. Noch met LeonardH, noch met elkaar. Het enige dat ze met elkaar in overeenkomst hebben is dat ze copyvio pleegden. Voor een blokverzoek is het wel zo prettig als je je tot de feiten houdt en geen veronderstellingen doet (was ik nog vergeten te noemen in mijn eerdere reactie). Bovendien wek je er de suggestie mee dat jij de door jou genoemde gevallen ook vergelijkbaar acht, en daarvan heb ik al aangetoond dat dat niet het geval is. Dus je bewijst jezelf er ook geen dienst mee.
Overigens: nu ik naar aanleiding van deze reactie nog eens over dit verzoek nadenk, de blokkade - en zeker de 'strafeis' - vind geen grond in de RVM. Daarin staat tenslotte vermeld dat blokkades van drie maanden of langer niet als eerste sanctie kunnen worden opgelegd, en auteursrechtenschendingen vormen geen van de genoemde uitzonderingen daarop. LeonardH is nog niet eerder geblokkeerd geweest voor auteursrechtenschendingen, dus een blok van drie maanden of langer is uitgesloten. EvilFreD (overleg) 24 mrt 2017 12:25 (CET)
 • Opmerking Opmerking Het probleem met LeonardH is dat hij, ondanks dat hij er meerdere keren nadrukkelijk op is gewezen, doorgegaan is met het plaatsen van copyvio. Toen recent duidelijk werd wat de omvang van het probleem was probeerde hij het probleem aanvankelijk te bagatelliseren (link en link). Van een echte samenwerking om het probleem op te lossen was imo geen sprake. Pas nadat er zoveel gevallen van copyvio waren geconstateerd besloot hij tamelijk massaal de door hem aangemaakte artikelen als nuweg te nomineren. Dat er ook in bestaande artikelen teksten van derden werd geplakt werd niet gemeld. Een bijkomend probleem is, dat deze gebruiker imo over onvoldoende expertise beschikt mbt de middeleeuwse geschiedenis en mbt het vertalen van dit type informatie uit het Duits en het Engels. Dit alles bij elkaar heeft nmm afbreuk gedaan aan de betrouwbaarheid van Wikipedia als een betrouwbare encyclopedie met vrij beschikbare informatie. Gouwenaar (overleg) 24 mrt 2017 12:58 (CET)
Totdat alle auteursrechtenproblemen zijn opgelost blokkeren lijkt me redelijk. LeonardH kan nog via zijn overlegpagina meewerken aan het oplossen van de door hem veroorzaakte problemen. VanBuren (overleg) 24 mrt 2017 13:48 (CET)
Wat ik in dit verzoek vooral mis is welk belang de encyclopedie erbij heeft om LeonardH te blokkeren. Ik zie net als EvilFreD vooral veel verschillen met gebruikers die eerder wegens schending van auteursrechten geblokkeerd zijn geweest, en heb niet de indruk dat LeonardH veel schade kan aanrichten als hij nu niet geblokkeerd wordt. WIKIKLAAS overleg 24 mrt 2017 16:15 (CET)
Een gebruiker met een geschiedenis van herhaalde copyrightschendingen kan de encyclopedie uiteraard veel schade toebrengen, al is het maar vanwege de aandacht die hij vraagt. De vraag lijkt me vooral wat het potentieel is van deze gebruiker: wat kan hij de encyclopedie nog brengen als er wel extra tijd en energie in hem geinvesteerd wordt? - Brya (overleg) 24 mrt 2017 19:11 (CET)
Die vraag kan men bij iedere gebruiker stellen. Aan de orde is hier of een blokkering van LeonardH de encyclopedie zou helpen. WIKIKLAAS overleg 24 mrt 2017 19:22 (CET)
Voor veel gebruikers geldt AGF: bij gebrek aan informatie krijgt een (nieuwe) gebruiker het voordeel van de twijfel. Hier is wel veel informatie (en is er niet veel twijfel). - Brya (overleg) 24 mrt 2017 19:54 (CET)
(Na bwc) LeonardH had het er zelf op zijn OP eerder al over dat hij de indruk kreeg dat er gezocht werd naar een stok om een hond mee te slaan en dat deze gevonden was in de auteursrechtenschendingen. De reactie van Brya komt dat gevoel alleen maar even versterken. Verder heeft niemand er iets aan. EvilFreD (overleg) 24 mrt 2017 19:57 (CET)
Ik heb een poging gedaan om de bewerkingen van deze gebruiker door te nemen en daar werd ik niet vrolijk van. Het potentieel tot betere tijden lijkt beperkt; wat mij betreft is een blokkade een goed middel. - Brya (overleg) 25 mrt 2017 08:09 (CET)
Zullen we ons beperken tot argumentatie die wél berust op geldige blokkeringsredenen? "Brya wordt daar niet vrolijk van" en "het potentieel tot betere tijden" zijn dat niet. EvilFreD (overleg) 25 mrt 2017 10:53 (CET)
Die "geldige blokkeringsredenen" zijn boven al aangevoerd. De vraag die overblijft is wat de koers is die de encyclopedie het meest helpt (dan wel minst schaadt). - Brya (overleg) 25 mrt 2017 13:10 (CET)

Uit de opsomming hierboven maak ik op dat er herhaaldelijk aan LH duidelijk is gemaakt dat er auteursrechten werden geschonden, dat er bij herhaling beterschap werd beloofd met als excuus, "sorry, dat wist ik niet", ondanks eerdere waarschuwingen, en dat nu, wanneer de druk wat opgevoerd wordt, hij opeens overtredingen wel weet te vinden en met nuweg labelt, trumpiaans gaat klagen over stok/hond, en nog geen volledig opening van zaken geeft over eerdere bijdragen. Vat ik het zo goed samen? VanBuren (overleg) 25 mrt 2017 13:22 (CET)

Hierboven beweerde EvilFreD "De twee die Robotje noemt (Webnetprof en Pieter2) toonden beiden geen enkele bereidheid om de problemen op te lossen." Met deze edit geeft Pieter2 aan welk boek hij als bron gebruikt had en dat het niet ging om letterlijk overtypen maar om een door hem aangepaste tekst. En ook met een edit als deze heeft Pieter2 wel degelijk geholpen bij het kunnen identificeren van andere door hem aangemaakte artikelen waar hij mogelijk datzelfde boek gebruikt had. Op 5 en 13 augustus 2010, dus voorafgaand aan zijn blok van 3 maanden, heeft Pieter2 op toch enige bereidheid getoond om te helpen. Verder schreef EvilFreD "Bovendien wek je er de suggestie mee dat jij de door jou genoemde gevallen ook vergelijkbaar acht, en daarvan heb ik al aangetoond dat dat niet het geval is." Nee, je hebt alleen de stelling geponeerd dat Pieter2 geen enkele bereidheid heeft getoond om de problemen op te lossen en dat blijkt dus een onjuiste voorstelling van zaken. Voorafgaand aan de discussie in augustus 2010 met Pieter2 had Jvhertum hem in 2007 met deze edit al erop gewezen dat zijn artikel verwijderd was omdat de tekst letterlijk was overgenomen van een andere site en dat dat in strijd was met de auteursrechten. In juni 2008 wees Jeroen hem op diens OP erop dat het in verband met auteursrechten niet toegestaan is om letterlijk teksten uit een boek over te nemen als daar nog auteursrechten op zitten [32]. En toch ging Pieter2 blijkbaar door met het schenden van auteursrechten. De situatie met LeonardH is dus wel degelijk vergelijkbaar. Tot nu toe heeft LeonardH op een dag een (zo te zien vrij willekeurig) deel van de door hem aangemaakte artikelen genomineerd voor verwijdering (veel daarvan zonder dat duidelijk is waarom het een auteursrechten schending was terwijl er ook veel die duidelijk wel een auteursrechtenschending waren niet genomineerd werden). Daarvoor werd het onderzoek naar auteursrechtenschendingen door hem tegengewerkt en daarna reageert hij niet meer op vragen. Bijna een week geleden heeft Gouwenaar een nalooplijst gemaakt met door LeonardH aangemaakte artikelen en daarop hebben meerdere wikipedianen daarop nieuwe problemen gemeld; zie Gebruiker:Gouwenaar/Nalooplijst LeonardH. LeonardH is op diens OP gewezen op die lijst, maar tot op heden laat hij het ook daar afweten net als Pieter2 dus eerst nog ietsje helpen maar het daarna weer aan anderen overlaten om de boel die hij veroorzaakt heeft op te ruimen. Intussen is ook duidelijk dat het probleem zich niet beperkt tot door hem aangemaakte artikelen maar ook voorkomt bij zijn aanvullingen van door anderen aangemaakte artikelen. - Robotje (overleg) 30 mrt 2017 13:19 (CEST)
Hierboven poneert Robotje de stelling dat LeonardH met zijn auteursrechtenschendingen vergelijkbaar is met de schendingen van mij. Ik kreeg 3 maanden, dus dat acht Robotje "toch wel het minste" om ook LeonardH op te leggen. Verder zegt hij dat ik een onderzoek zou hebben tegengewerkt en niet meer reageer op vragen. Bij mijn weten heb ik altijd gereageerd op vragen, maar ik hoef uiteraard niet bij te dragen aan de bepaling van mijn eigen blokkadeduur en leg daarom geen onderzoeker een strobreed in de weg. Ook is met mijn aanvullingen niets mis, want het vermelden van feiten is, anders dan wat Gouwenaar zegt, geen copyvio. Een feit 'volgens Pietje Puk' blijft een feit. Pieter2 (overleg) 1 apr 2017 16:41 (CEST)
Dat laatste is niet correct. Dat een 'feit volgens Pietje Puk' zonder meer 'een feit' zou zijn is een incorrecte bewering. Een 'feit volgens Pietje Puk' is alleen maar een 'feit volgens Pietje Puk', niet volgens onafhankelijke, toetsbare bronnen ondersteund. En zolang alleen Pietje Puk de enige is die een waarneming verwoord is het voor wikipedia slechts een bewering van Pietje Puk. VanBuren (overleg) 1 apr 2017 18:27 (CEST)
Zo simpel ligt het niet VanBuren. Als Pietje Puk beweert dat een huis een rood pannendak heeft en een waarneming bevestigd dat, dan kan niemand meer zeggen, dat is geen feit, want maar een bewering van Pietje Puk. Alleen dus onbevestigde beweringen kan men zo kwalificeren, maar een feit is een feit en blijft een feit. Dat een ander dat niet vermeldingswaard vindt, is duidelijk een andere zaak. Pieter2 (overleg) 1 apr 2017 23:23 (CEST)
Je schrijft: "en een waarneming bevestigd dat". En wie zou dan die "waarneming" gedaan hebben? Als de enige die verklaart het waargenomen te hebben PietjePuk was dan blijft het een bewering van Pietje Puk, geen vaststaand, onafhankelijk feit. VanBuren (overleg) 2 apr 2017 10:20 (CEST)
En wat die 'zogenaamde' feiten betreft, lees dan ook nog eens het oordeel van anderen, bijvoorbeeld Fransvannes, zie hier en zie ook de door jouw overgeschreven passage, die door hem werd verwijderd "het spijt me, dit was helemaal overgetikt uit de genoemde bron; weg ermee" en "jammer, ook copyvio, zelfde boekje", of Brya, zie hier, of van Glatisant, zie hier, of van Rikipedia, zie hier. Ook de artikelen Wilhelmus van de Ven en de De Blauwe Camer bleken te zijn overgeschreven en werden vanwege copyvio (1) en (2) na een beoordeling waarbij meerdere collega's betrokken waren verwijderd. Gouwenaar (overleg) 1 apr 2017 19:26 (CEST)
Zogenaamde feiten? Dat kun je alleen zeggen, als je aantoont dat deze niet bestaan. En wat de verwijderingen betreft, heb ik daar moord en brand geschreeuwd? Ben ik een editwar begonnen? Pieter2 (overleg) 1 apr 2017 23:23 (CEST)
Overigens zegt Robotje just niet dat Pieter2 "een onderzoek zou hebben tegengewerkt en niet meer reageer[t] op vragen.", maar dat EvilFreD dat zegt. - Brya (overleg) 1 apr 2017 19:36 (CEST)
Dan praat Robotje EvilFreD na. ~Hij zegt "net als Pieter2" Pieter2 (overleg) 1 apr 2017 23:23 (CEST)
Robotje distantieert zich juist van deze uitspraak. - Brya (overleg) 2 apr 2017 07:06 (CEST)
@Pieter2 - Met mijn voorbeelden gaf ik aan dat er heel wat meer werd overgeschreven dan louter en alleen 'feiten'. Goed lezen blijft een kunst. Gebruikers die fouten maken vormen niet het grootste probleem voor Wikipedia, want fouten maken we allemaal, niemand uitgezonderd. Het zijn de gebruikers die de door hen veroorzaakte problemen ontkennen en/of bagatelliseren, die echt een risico voor Wikipedia vormen. In die gevallen is de kans op herhaling het grootst. Zeker in het geval van het overschrijven van bestaande teksten dient alles in het werk gesteld te worden om Wikipedia hiervan te vrijwaren. Gouwenaar (overleg) 2 apr 2017 13:49 (CEST)
Nu wordt door Robotje weer de suggestie gewekt dat ik niet wilde meewerken aan het opruimen. Hij blijft maar mij zwartmaken en beschadigen. Ja, ik heb fouten gemaakt en ja ik trek het mij aan. Sorry, dat ik niet onmiddellijk reageer maar sommigen mensen moeten ook nog werken en hebben ook andere dingen aan hun hoofd dan wikipedia. Ook spijt het mij dat ik niet onmiddellijk door had dat er een lijst van Gouwenaar was aangemaakt. Ik heb dacht ik naar eer en geweten alle relevante artikelen van de lijst van Gouwenaar nagelopen en heel veel artiklen, zo ruim mogelijk, en voor alle zekerheid genomineerd als "nuweg". Deze artikelen zijn inmiddels allang nagelopen door andere wikipianen. Waarvoor nogmaals hartelijk dank. Zelf mij eigen artikelen nalopen lijkt mij niet erg objectief. Maar Robotje blijft maar bezig mij zwart te maken en zaken te verdraaien en onjuist voor te stellen. Dat ik (achteraf gezien) fouten heb gemaakt in de afgelopen jaren is nu eenmaal zo. Maar de manier waarop hij probeert te beschadigen en dat al jarenlang geeft geen enkele pas. Dat is cyberpesten. Hij wil gewoon wraak voor iets en heeft een stok gevonden om de hond te slaan en hij geniet er naar mijn indruk met volle teugen van en probeert mij gewoon weg te jagen van Wikipedia. Hiermee is hij al jaren bezig en er zijn altijd wel een paar vriendjes te vinden die daar graag aan meewerken. Wikipedia is naar mening niet de plaats om dit soort vreemde genoegens bot te vieren. Indien men mij wil blokkeren gaat u gang. Zo wil ik niet langer deelnemen aan dit vrijwilligersproject. Het moet wel een leuke hobby blijven en geen martelgang omdat de gemeenschap niet optreedt tegen een oud-moderator met zieke genoegens. Nogmaals ik ga door het stof en ik heb echte fouten gemaakt bij het schrijven van de artikelen. Met vriendelijke groetenLeonardH (overleg) 2 apr 2017 11:08 (CEST)
Tja, voor sommige gebruikers is andere gebruikers blokkeren of laten blokkeren een wezenlijke onderdeel van Wikipedia. Als je daar niet tegen kunt, zul je inderdaad een andere hobby moeten zoeken. Akadunzio (overleg) 2 apr 2017 11:59 (CEST)
Ik heb op zich geen probleem met het instrument van blokkade maar wel als er oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt om iemand zwart te maken en te beschadigen omdat ik zijn mening niet deel en gelijk wordt gesteld door de richtlijnen (betreft plaatsnamen en niet copyright waarvan hiervan sprake is) c.q. ergens wraak voor wil nemen. Daarvoor zijn blokkades natuurlijk niet bedoeld. Deze dienen naar mijn mening terughoudend te worden gebruikt en alleen als uiterste sanctiemiddel te worden ingezet.LeonardH (overleg) 2 apr 2017 13:03 (CEST)
Hier worden blokkades ook gebruikt om mensen te beschadigen of zijn eigen mening door te drukken. Enige terughoudendheid bestaat hier niet. Blokkades worden hier heus niet alleen uitgedeeld om de encyclopedie te beschermen. Daar zul je niet veel aan veranderen. Dat is een mentaliteit die door de jaren heen is gegroeid. Akadunzio (overleg) 2 apr 2017 13:18 (CEST)

Het verzoek aan de ArbCom is om, in samenspraak met LeonardH, te komen tot een systeem waarbij de problematische artikelen door LeonardH op korte termijn worden verbeterd en/of verwijderd. Doel daarbij is de bescherming van de encyclopedie tegen aanklachten van auteursrechtenschendingen. The Banner Overleg 2 apr 2017 23:31 (CEST)

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek en zal zo spoedig mogelijk laten weten of zij het in behandeling neemt. De Arbitragecommissie 3 apr 2017 16:29 (CEST)

Nagekomen opmerking van de indiener: op 4 april 2017 is het blokverzoek afgewezen, als ik het correct weergeef, wegens gebrek aan consensus. The Banner Overleg 5 apr 2017 12:28 (CEST)

Wellicht is het nuttig, in het licht van de recente uitspraak en de termijn die inmiddels verstreken is, als de Arbitragecommissie een update kan geven of met dit verzoek nog iets gedaan wordt. Effeietsanders 3 jun 2017 00:30 (CEST)

Afhandeling

De Arbitragecommissie heeft het verzoek van The Banner bestudeerd en heeft het volgende vastgesteld:

 • De problemen rond de bewerkingen van LeonardH zijn vergelijkbaar van aard met enkele zaken waarover de Arbitragecommissie eerder uitspraak heeft gedaan. Er bestaat daarom precedent voor behandeling door de Commissie.
 • Er is ook verschil met eerdere zaken. Er lijkt geen sprake te zijn van een doorlopend conflict. Zover sprake was van conflicten over de bewerkingen van LeonardH, lijken die voor het moment te zijn gaan liggen.
 • Er zijn recent geen pogingen geweest het (inmiddels slapende) conflict op te lossen.

De Arbitragecommissie wil daarom op het moment geen bindende uitspraak doen. Om ook in de toekomst een rustige opbouw te garanderen, wil de Commissie de situatie wel blijven monitoren. Ze verzoekt The Banner als haar waarnemer op te treden. Zodra er opnieuw problemen ontstaan rond de bewerkingen van LeonardH, dan kan The Banner deze vrijblijvend en beknopt aan de Commissie rapporteren, zonder dat hij een volledig verzoek hoeft in te dienen. Mocht de situatie dermate verslechteren dat de Commissie aanleiding ziet in te grijpen, dan kan ze een bericht van haar waarnemer als een nieuw verzoek beschouwen en de zaak alsnog in behandeling nemen.

De Arbitragecommissie betreurt dat deze beslissing lang op zich heeft laten wachten. Wegens de onderbezetting van de Commissie en het reces in april en mei is de afhandeling traag verlopen. De Commissie hoopt in de toekomst adequater op de ontwikkelingen te kunnen reageren.

De Arbitragecommissie, 2 jul 2017 14:46 (CEST)


Blokkade Bart Versieck 10


De Arbitragecommissie ontving op 11 april 2017 een e-mail van de onbepaald geblokkeerde gebruiker Bart Versieck. Het bericht bevatte de volgende regel:

Ik vorder en verzoek wederom de arbitragecommissie dan ook [...] per direct de uitspraak ofwel in te trekken ofwel aan te passen [...] en tevens opdracht te geven de blokkade stante pede te beëindigen omdat mijn bijdragen zowel in overeenstemming waren met de vijf zuilen, alsook de wetgeving en de gebruiksvoorwaarden ...

De rest van de e-mail handelt niet over de blokkade, maar bestaat uit ongestaafde verdachtmakingen en geklaag over de Commissie en diverse gebruikers van dit project. Daarom dient publicatie ervan geen doel.

Na de e-mail van 11 april 2017 heeft de Commissie een aanzienlijk aantal e-mails van Bart Versieck ontvangen met verdachtmakingen, scheldkanonnades, en juridische en niet-juridische bedreigingen richting de commissie en een aantal gebruikers van Wikipedia. Ook publicatie van deze e-mails dient geen doel.

Blokkade

Ten eerste vraagt Bart Versieck om deblokkade. De uitspraak van 9 januari 2017 bepaalt het volgende:

Tegen een blokkade voor onbepaalde tijd die wegens overtreding van deze uitspraak werd opgelegd, kan door Bart Versieck beroep aangetekend worden bij de Arbitragecommissie. Gebeurt dit niet, of besluit de Commissie dat de blokkade terecht is opgelegd, dan is deblokkade pas mogelijk 1 jaar nadat de blokkade werd opgelegd. Een verzoek daartoe zal door de Arbitragecommissie alleen in behandeling worden genomen als Bart Versieck hierin aangeeft in te zien welk gedrag tot de blokkade heeft geleid en belooft dat dit gedrag zich niet zal herhalen.

In de melding van de blokkade gaf de moderator aan een overtreding van de uitspraak te zien in twee bewerkingen die in een aanvulling op het blokkadeverzoek werden aangedragen. De Arbitragecommissie ziet geen overduidelijke overtreding van de richtlijn nl:WP:BTNI in de eerste bewerking, maar wel in de tweede. Daarom oordeelt ze dat de blokkade terecht werd opgelegd.

Bart Versieck verzoekt ten tweede de uitspraak van 9 januari in te trekken of aan te passen. Aanpassing van een uitspraak kan alleen bij gewijzigde omstandigheden.Art. 5.11 De Commissie ziet geen redenen om aan dit verzoek tot opheffing of afzwakking van de uitspraak gehoor te geven.

Dreigingen

In de e-mails van Bart Versieck aan de Commissie, alsmede uit correspondentie van Bart Versieck met derden die de Commissie onder ogen is gekomen, wordt herhaaldelijk zwaar grensoverschrijdend gedrag getoond. Er wordt gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen vrijwilligers van Wikipedia, er worden persoonlijke aanvallen, verdachtmakingen en fysieke bedreigingen geuit.

In de uitspraak van 9 januari 2017 schreef de Commissie dat zij wou dat Bart "aangeeft in te zien welk gedrag tot de blokkade heeft geleid en belooft dat dit gedrag zich niet zal herhalen." Echter, al deze zaken laten zien dat bij Bart Versieck geen verbetering van instelling of inzicht in de schadelijkheid van zijn gedrag is opgetreden. Er is juist sprake van verergering.

Bart Versieck schendt volgens de Commissie hiermee een groot aantal onderlinge afspraken en richtlijnen.Niet dreigen met juridische actie, Geen persoonlijke aanvallen, Hoffelijkheid, Ga uit van goede wil Voorts schendt Bart Versieck de gebruikersvoorwaarden, met name lid 4.1 ("anderen lastigvallen").

De recente uitlatingen van Bart Versieck, onder meer aan het adres van de Arbitragecommissie, maken een terugkeer onmogelijk. Een toekomstig verzoek tot deblokkade zal dan ook uitdrukkelijk moeten aantonen dat er sprake is van een forse gedrags- en houdingsverandering, alsmede dient Bart Versieck afstand te nemen van zijn recente dreigementen.

Uitspraak

Om het project en haar gebruikers tegen de problemen die Bart Versieck veroorzaakt te beschermen besluit de Commissie het volgende:

 • De commissie oordeelt dat de blokkade van 26 februari 2017 terecht is opgelegd;
 • De uitspraak van 9 januari 2017 blijft onverminderd van kracht;
 • De dreigementen van Bart Versieck zijn in strijd met Niet dreigen met juridische acties. Dit is voor de commissie aanleiding om Bart Versieck te laten blokkeren totdat deze dreigementen en de eventuele uitwerking daarvan van tafel zijn. De huidige blokkade wegens overtreding van de uitspraak van 9 januari 2017 wordt opgeschort, in afwachting van voor de Commissie genoegzame bewijzen van het wegvallen van alles dat valt onder WP:JUR.
 • Een verzoek tot deblokkade zal niet eerder in behandeling genomen worden dan één jaar na intrekking van de dreigementen;
 • Indien na intrekking van de dreigementen nieuwe dreigementen of persoonlijke aanvallen worden geuit door Bart Versieck, dienen ook deze ingetrokken te worden alvorens de commissie zich minimaal een jaar later over een deblokkadeverzoek zal buigen.

De Arbitragecommissie, 2 jun 2017 22:20 (CEST)


Deblokkade LeonardH


Verzoek

Geachte Arbitragecommissie,

Overwegende "RVM 'Een geregistreerde gebruiker blokkeren' 4.2", overwegende 1, had ik graag het volgende aan u voorgelegd:

Op 25 april 2017 werd LeonardH geblokkeerd voor een periode van één week. Om tot deze termijn te komen, paste behandelend moderator Freaky Fries de verhogingsregel toe.

De verhogingsregel

De toepasbaarheid van de verhogingsregel wordt uiteengezet in de RVM. De RVM maakt onderscheid tussen vandalen en échte geregistreerde gebruikers, en stelt dat er voor wat betreft blokkeringen van die laatste onderscheid wordt "gemaakt tussen kortdurende, correctieve blokkeringen en langdurige blokkeringen wegens bedreiging van de werksfeer of de opbouw van de encyclopedie".

Onder punt 1 vermeld de RVM: "Korte blokkeringen voor lichte overtredingen (correctieve of zgn. 'afkoelbloks') mogen worden opgelegd met een blokkeringsduur van ten hoogste 24 uur. Hierbij wordt de overlegpagina opengelaten voor eventueel overleg over de blokkade. Bij herhaling of na soortgelijk wangedrag kan een verhoging van de blokkeertermijn worden toegepast." Onder punt 3 vermeld de RVM: "Boven de blokkeertermijn voor lichte overtredingen geldt een verhogingsregel, als volgt: 3 dagen, 1 week, 2 weken, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar. De verhogingsregel vervalt wanneer een gebruiker gedurende zes maanden niet geblokkeerd is geweest."

Hieruit volgt dat wanneer een moderator de verhogingsregel toepast, het dús een "korte blokkering voor een lichte overtreding" moet zijn die uitsluitend langdurig van aard is door de toepassing van de verhogingsregel. Punt 3 stipuleert immers dat bij toepassing van de verhogingsregel een eerste blokkering voor een lichte overtreding gevolgd wordt door één van drie dagen, van een week, twee weken, etc. Punten 1 en 3 zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eén en ander leidt ertoe dat de verhogingsregel slechts toegepast kan worden indien er sprake is van herhaling of soortgelijk gedrag binnen zes maanden na afloop van een vorige blokkade.

De blokkeringen van LeonardH

Het blokkeringslogboek van LeonardH vermeld drie blokkeringen. LeonardH werd een eerste keer geblokkeerd voor BTNI-schendingen op 1 februari 2016. De afhandelend moderator Richardw legde toen een blokkering op van één dag. Op 15 maart 2017 legde moderator Wutsje een tweede blokkering op aan LeonardH. In de motivering op Regblok vermeldde Wutsje dat de blokkering werd opgelegd wegens BTNI-schendingen en dat de verhogingsregel toegepast werd. Hoewel het inderdaad om een herhaling of soortgelijk 'wangedrag' ging, was er echter ruim meer dan een half jaar verstreken sinds de laatste blokkade, en dus had de verhogingsgregel niet toegepast mogen worden. Op 25 april 2017 blokkeerde moderator Freaky Fries LeonardH een derde maal. Dit keer luidde de motivering: "Voeren editwar / aanpassen peiling waarvan hij niet de coordinator is". De definitie van Van Dale van 'herhaling' luidt: het nog­maals doen. De definitie van 'soortgelijk' luidt: van de­zelf­de soort, in hoofd­trek­ken over­een­ko­mend. Het voeren van een bwo is bezwaarlijk 'het nogmaals doen' van schenden van BTNI te noemen en het komt er ook niet in 'hoofdtrekken mee overeen', ongeacht of de BTNI-schendingen die leidden tot de eerdere blokkades gepaard gingen met bewerkingsoorlogen (aangezien die geen deel uitmaakten van de verzoeken tot blokkeren, noch van de motiveringen van de afhandelende moderatoren). De verhogingsregel werd dus andermaal onterecht toegepast.

Verzoek

Het verzoek aan de Arbitragecommissie luidt dan ook om de blokkadeduur te reduceren tot één dag (of per onmiddellijke ingang te beëindigen indien die tijd reeds verstreken is voor de behandeling van de zaak) zo de commissie van oordeel is dat de verhogingsregel onterecht werd toegepast bij de tweede en derde blokkering, of tot drie dagen (of per onmiddellijke ingang te beëindigen indien die tijd reeds verstreken is voor de behandeling van de zaak) indien de commissie van oordeel is dat dat alleen het geval was bij de tweede blokkade.

Met vriendelijke groet, EvilFreD (overleg) 25 apr 2017 19:09 (CEST)

Bericht van kennisname

De Arbitragecommissie heeft kennisgenomen van dit verzoek.
De Arbitragecommissie, 25 apr 2017 19:53 (CEST)

Voorlopige beslissing

Op 25 april is LeonardH geblokkeerd. Op diezelfde dag ontving de Arbitragecommissie een verzoek tot beoordeling van deze blokkade.

De Arbitragecommissie heeft geoordeeld dat de lengte van deze blokkade onjuist is en brengt deze terug tot 24 uur. Dit betekent dat de blokkade per direct dient te worden opgeheven. De Arbitragecommissie is nog bezig met het uitwerken van haar oordeel en zal dit zo spoedig mogelijk plaatsen.

De Arbitragecommissie, 27 apr 2017 16:17 (CEST)

Uitspraak

Op 25 april 2017 ontving de Arbitragecommissie een verzoek om zich uit te spreken over de die dag aan LeonardH (hierna ook aangeduid als 'geblokkeerde') opgelegde blokkade. Het verzoek is ingediend door EvilFreD (hierna ook aangeduid als 'indiener').

Ontvankelijkheid

De opgelegde blokkade betreft een blokkade van 7 dagen waardoor de Commissie bevoegd is deze blokkade te beoordelen. Het verzoek is niet ingediend door de geblokkeerde, maar de geblokkeerde heeft hier ingestemd met een door EvilFreD in te dienen verzoek.

De blokkade van 15 maart 2017 werd gebruikt als grondslag voor het opleggen van een blokkade van 7 dagen, met verwijzing naar de "verhogingsregel". De Arbitragecommissie heeft ten eerste de legitimiteit van de op dat moment opgelegde blokkade onderzocht. Daarnaast heeft de Commissie de behandeling van de geblokkeerde rond onderhavige blokkade onderzocht.

Regelgeving

In het voorliggende verzoek wordt bepleit dat de "verhogingsregel" onjuist toegepast zou zijn. De richtlijnen voor moderatoren (RVM) vermelden de te volgen procedures bij het opleggen van een blokkade.

De Arbitragecommissie hoort bij de toetsing van een blokkade uit te gaan van, onder andere, de richtlijnen zoals die door de gemeenschap opgesteld zijn. Onder die richtlijnen vallen ook de richtlijnen voor moderatoren. De RVM maken onderscheid tussen lichte overtredingen waarbij de verhogingsregel geldt en zware overtredingen waar minder duidelijk een bepaald blokstramien is voorgeschreven.

De blokkades

Op 15 maart 2017 om 15:57 werd LeonardH door Wutsje voor 3 dagen geblokkeerd. De enige eerdere blokkade van LeonardH verviel op 2 feb 2016 18:01. De Arbitragecommissie oordeelt dat de indiener van het verzoek gelijk heeft: de duur van de blokkade die op 15 maart 2017 om 15:57 (CET) door Wutsje is opgelegd past niet bij een lichte overtreding. Of er sprake is van een zware overtreding, is verder niet aannemelijk gemaakt. Wutsje beriep zich ten onrechte op de verhogingsregel op basis van diens aangeleverde motivatie.

Bij de blokkade van 25 april 2017 om 09:13 (CEST) koos Freaky Fries ervoor de "verhogingsregel" toe te passen op de blokkade van 3 dagen door Wutsje. Nu de Arbitragecommissie de duur van die blokkade heroverweegt, komt de basis voor de duur van de blokkade door Freaky Fries ook op losse schroeven te staan. Er kan bovendien alleen een beroep op de verhogingsregel gedaan worden bij herhaling of na soortgelijk wangedrag. Deze verlenging is niet mogelijk indien de voorgaande blokkade om dezelfde reden meer dan zes maanden geleden is afgelopen. De blokkade in maart werd opgelegd wegens het In de lopende tekst van andere artikelen zuiver uit taalpurisme vervangen van plaatsnamen door Nederlandstalige varianten. De huidige blokkade is opgelegd met als motivatie: De invulling van de peiling is voorbehouden aan de coördinator na een waarschuwing toch doorgegaan.. De Arbitragecommissie is van oordeel dat dit een wezenlijk andere grond voor blokkering is dan bij de blokkade van 15 maart 2017 en om die reden had de verhogingsregel niet toegepast mogen worden.

Gedrag moderatoren

Het is aan te raden dat moderatoren de overlegpagina van een door hen geblokkeerde gebruiker volgen en bij vragen de gebruiker van informatie over beroepsmogelijkheden voorzien. Freaky Fries heeft dit niet gedaan en de Commissie hoopt dat Freaky Fries dit voortaan wel zal doen.

LeonardH heeft op zijn overlegpagina vragen gesteld over de hem opgelegde blokkade, onder meer hier, hier en hier. Moderator MoiraMoira reageerde op deze vragen, maar ook zij weerhield zich ervan de geblokkeerde op de beroepsmogelijkheden te wijzen. Zij verwijderde de tweede vraag en lijkt hier zelf een oordeel over de juistheid van de duur van de blokkade te vellen. Op deze manier fungeert MoiraMoira de facto als beroepsinstantie terwijl dit niet binnen de discretionaire bevoegdheden van moderatoren ligt.WP:RVM Voor blokkades van 1 week zijn de blokpeiling en de Arbitragecommissie de beroepsmogelijkheden. MoiraMoira nam een houding aan die niet past bij de rol van moderator en de Arbitragecommissie meent dat ze beter had moeten weten.

Conclusie

De Arbitragecommissie oordeelt dat zowel de gedraging die door Wutsje als reden voor een blokkade werd gezien als de gedraging die door Freaky Fries als reden werd gezien, reden kunnen zijn voor een blokkade. De Commissie ziet echter in hun motivering geen grond voor de gekozen duur.

De Commissie heeft daarom besloten de duur van de blokkade terug te brengen naar 24 uur. De blokkade is reeds opgeheven na de voorlopige beslissing van 27 april 2017.

De Arbitragecommissie, 27 mei 2017 14:06 (CEST)