Project X (2012)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Project X
Project X
Tagline You are invited
Regie Nima Nourizadeh
Producent Todd Phillips
Distributie Silver Pictures
Green Hat Films
Première 1 maart 2012 (Nederland)
2 maart 2012 (Verenigde Staten)
14 maart 2012 (België)
Genre Filmkomedie
Speelduur 88 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 12 miljoen
Opbrengst $ 100,9 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Project X is een Amerikaanse filmkomedie uit 2012 van Nima Nourizadeh, naar een scenario van Michael Bacall en Matt Drake.

De titel Project X was oorspronkelijk de werktitel van de film. Het werd echter ook de officiële titel, omdat de titel wat geheimzinnig overkomt en daardoor de interesse wekt.

De film werd in circa vijf weken tijd opgenomen in Los Angeles met een budget van 12 miljoen dollar. De film wordt gepresenteerd als homevideo vanuit het perspectief van een deelnemer met een camera die de gebeurtenissen vastlegt.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het plot volgt Thomas (Thomas Mann), Costa (Oliver Cooper) en JB (Jonathan Daniel Brown), drie vrienden die van plan zijn populariteit te winnen door een groot feest te organiseren, een plan dat al snel helemaal uit de hand loopt.

Imitaties[bewerken | brontekst bewerken]

De film dient met enige regelmaat als inspiratiebron voor de jeugd in de echte wereld. Zo liep een Project X-feest in Houston in maart 2012 volledig uit de hand, waarbij een tiener werd doodgeschoten.[1] Ook in Frankrijk en Duitsland vonden soortgelijke feesten plaats.[2]

Zie Project X Haren voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland liep in september 2012 een Project X volksoploop uit op rellen. De hype ontstond nadat een meisje uit het Groningse Haren een openbare uitnodiging voor haar verjaardagsfeest plaatste op de sociaalnetwerksite Facebook, waarna die uitnodiging wijder verspreid werd dan haar bedoeling was.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]