Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (soms kortweg PUG genoemd) is een Utrechts instituut dat kunst en wetenschap bevordert. Tot de leden behoorden Laurens Praalder, de predikant Allard Hulshoff, Rijk van Rees, Buys Ballot, Donders, Willem Hendrik de Beaufort en Nicolaas Beets.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het genootschap werd opgericht in 1773 en bestaat ook heden nog. Het is daarmee een van de zeer weinige nog bestaande wetenschappelijke genootschappen die in de 18e eeuw werden opgericht. Het stimuleren van de "Kunsten en Wetenschappen" was vanaf de oprichting het doel van het Genootschap.

Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

In de negentiende eeuw verrichtte het PUG opgravingen bij Fort Vechten. De vondsten werden later overgedragen aan het Centraal Museum.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is de doelstelling:

het bewerkstelligen, initiëren en steunen van ondernemingen, onderzoekingen en uitgave van geschriften in het belang van wetenschap of kunst.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het PUG bestaat uit leden die worden voorgedragen en heeft een bestuur dat College van Directeuren heet.

Het genootschap is een zustermaatschappij van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het PUG geeft jaarlijks een prijs en bekostigt twee bijzondere leerstoelen aan de Universiteit Utrecht. Verder sponsort het genootschap onder meer de uitgave van boeken, restauraties en kunstwerken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]