Naar inhoud springen

Prullenbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prullenbak van kunststof uit ongeveer 1996
Dit symbool geeft aan verpakkingen in de prullenbak te gooien

Een prullenbak (ook prullenmand) is een bak of mand waarin men kleine zaken die niet meer nodig zijn weggooit.

Het woord wordt ook wel overdrachtelijk gebruikt: dat idee kan in de prullenbak. Deze prullenbak wordt dan ook wel ironisch het vierkante of ronde archief genoemd.

Pretparken[bewerken | brontekst bewerken]

De pratende prullenbakken van de Efteling zijn erg bekend. Deze hebben de vorm van Hollebolle Gijs en roepen continu: "papier hier... papier hier" en antwoorden met "dank u wel" als er iets in wordt geworpen.

In Walibi Holland is een rijdende prullenbak te vinden, die op afstand wordt bestuurd. Deze is op zomerdagen bij de pratende fontein te vinden.

Computer[bewerken | brontekst bewerken]

Op een computer vindt men bij sommige besturingssystemen een virtuele prullenbak, waarin verwijderde bestanden zijn terug te vinden. Pas als deze prullenbak wordt geleegd worden de bestanden verwijderd.

Fysiek staan de gegevens nog steeds op het opslaggeheugen, maar deze zijn gemarkeerd als vrije ruimte. Deze gegevens verdwijnen nadat er andere gegevens worden geschreven in dezelfde ruimte. Hierdoor kan het nog steeds mogelijk zijn om met software van derden de verwijderde bestanden uit de prullenbak te herstellen. Het kan dus nuttig zijn om het opslagapparaat niet verder te gebruiken na een foutieve verwijdering om de mogelijkheid tot gegevensherstel te maximaliseren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]