Vuilnisbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een groene minicontainer voor gft-afval
Vuilcontainer behorend bij flatgebouw
Bord op papierbak dat aanduidt dat dat de afvalbak voor papier- en kartonafval is
Gegalvaniseerd stalen vuilnisemmer

Een vuilnisbak is een bak waarin afval en alles wat men niet meer nodig heeft, wordt verzameld.

Onderscheid kan gemaakt worden tussen afvalbakken voor huisvuil (individuele van een gezin, die aan de straat worden gezet om geleegd te worden, en gemeenschappelijke, waar de mensen hun vuilniszakken ingooien), afvalbakken voor bedrijfsafval en puin (soms ook tijdelijk aan de straat geplaatst bij een verbouwing), en publieke afvalbakken voor mensen die onderweg zijn.

Gemeenten in Nederland hebben de plicht om ten minste eenmaal per week eventueel aangeboden huisvuil op te halen.

Tegenwoordig wordt afval gescheiden, zodat men vaak twee vuilnisbakken heeft (al wordt in sommige Nederlandse gemeenten gebruikgemaakt van vuilniszakken voor het restafval). Vaak worden de bakken onderscheiden in een grijze bak voor het "gewone" vuilnis en een groene gft-bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft), al wil dit nogal eens verschillen. Zo is de kleurencombinatie in Dronten exact omgekeerd, waardoor men het "gewone" vuilnis in de groene bak dient te deponeren.

Een gevolg van het per soort ophalen van de bakken is dat de frequentie van ophalen verschoven is van eens per week naar eens per veertien dagen. In de ene week wordt het gft-afval opgehaald, in de andere het restafval. In sommige gemeenten worden de bakken ook gebruikt voor papier- en kartonafval.

Vanwege de van oorsprong voornamelijk grijze kleur, wordt de vuilnisbak ook wel het "grijze archief" genoemd.

In diverse gemeenten wordt ook nog gebruikgemaakt van een met klemmen af te sluiten bak (de z.g. chemobox). Deze is bedoeld voor klein chemisch afval (KCA) en wordt in de regel maar één keer per maand opgehaald of moet door mensen zelf naar een verzamelpunt gebracht worden.

Synoniemen zijn:

  • asemmer;
  • afvalemmer;
  • afvalbak;
  • vuilcontainer of vuilniscontainer en
  • vuilnisemmer

Productie[bewerken]

De meeste onderdelen voor de kunststof afvalbakken worden gemaakt door het spuitgietproces en later samengevoegd.

Vuilnisemmer[bewerken]

Vroeger was de vuilnisemmer gemaakt van zink of gegalvaniseerd plaatstaal. Deze werd echter in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw door de kunststof vuilniszak verdrongen. In de vuilnisemmer werd ook de soms nog hete as van de met kolen, hout of turf gestookte kachels gegooid.

Publieke afvalbakken voor onderweg[bewerken]

Afvalbak Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat plaatst in heel Nederland afvalbakken langs de rijkswegen, op de bijbehorende parkeerplaatsen en bij de overgangen naar de Nederlandse stranden. In 2013 is hiervoor een nieuwe afvalbak ontwikkeld.[1]

Ook treinen hebben vaak bij elk blokje van maximaal vier plaatsen een al of niet inklapbare afvalbak.

Afvalbakken staan vaak in stations, bij tram- en bushaltes, bij bankjes, en aan de straat. De gemeente Arnhem verwijderde vanaf 2011 honderden afvalbakken uit de buitenwijken om op het legen te besparen.[2][3]

Trivia[bewerken]

  • Een hond zonder duidelijk ras wordt wel een vuilnisbakkenras of vuilnisbakkie genoemd.
  • Het televisieprogramma Jiskefet is genoemd naar het Friese woord voor "prullenbak".[4] In de meest letterlijke betekenis betekent dit woord echter "asbak" of "asvat". Jiske is Fries voor as.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)