Pulakeshin II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pulakeshin II ontvangt Perzische gezanten

Pulakeshin II (610 – 642) was de bekendste heerser van de Chalukya's. Gedurende zijn regeerperiode, spreidde zijn rijk zich over het Hoogland van Dekan.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn kroning heette Pulakeshin II nog Ereya. Hij was de zoon van Kirtivarman I. Toen die stierf in 597 was Ereya nog een klein jongetje. Hierdoor nam Kirtivarmans broer, Mangalesha, de taak van regent op zich. Mangalesha was hiervoor capabel en slaagde erin om het rijk uit te breiden. Mangalesha stelde zijn zoon aan tot rechtmatige troonopvolger. Ereya dook onder in Kolar en stelde daar een leger samen om een oorlog aan te spannen tegen zijn oom. Ereya versloeg zijn oom en besteeg de Chalukyaanse troon onder de naam Pulakeshin II.

Regeerperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn kroning stond Pulakeshin al meteen voor enkele obstakels. Door de eerdere strijd tegen zijn oom wilden aanhangers van Mangalesha vechten tegen de nieuwe Chalukya's. Pulakeshin II versloeg ze en overwon. Na deze woelige periode herstelde Pulakeshin II de rust. Nadien vergrootte hij zijn rijk. Ravikirti en Xuangzang beschreven dit in hun geschriften.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk werd Pulakeshin II gedood door Narasimhavarman I tijdens een expansieoorlog tegen de Pallava's. Nadien ging ook zijn rijk naar de Pallava's, totdat Pulakeshins derde zoon, Vikramadatiya I, zijn broers overwon en nadien ook de Pallava's. Vikramadatiya I verenigde het koninkrijk opnieuw in 642 en werd er koning.