Puppy (hond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cockerspaniël-puppy van 3 dagen
Cockerspaniël-puppy van 3 dagen
Nest puppy's met moeder
Cockerspaniël-puppy van 3 dagen
Cockerspaniël-pup na 5 weken

Een puppy, pup of ook wel welp is de benaming van een pasgeboren en jonge hond.

Geboorte van een puppy[bewerken | bron bewerken]

Een loopse teef zal na een geslaagde dekking drachtig worden. Gemiddeld duurt de dracht bij honden 64 dagen. Wanneer de teef een groot nest verwacht, kan de geboorte enkele dagen eerder plaatsvinden. Wanneer de teef weinig puppy's verwacht, kan de geboorte enkele dagen later plaatsvinden. De puppy's zijn de eerste tien tot vijftien dagen nog blind. Het duurt een aantal dagen voordat de ogen geheel zijn geopend. De teef zal haar puppy's ongeveer drie weken lang zogen. Daarna gaan de opkomende tandjes bij de puppy's pijn doen en zal de teef het zogen steeds minder toestaan.

Puppyfasen[bewerken | bron bewerken]

Moederskindje[bewerken | bron bewerken]

Vanaf de geboorte tot ongeveer 3 weken zoogt de pup, en slaapt hij ongeveer 70 procent van de tijd. Daarna wordt de pup meer zelfstandig. De moeder stopt met het schoonlikken van de pups en het opeten van de uitwerpselen. Vanaf ongeveer 8 weken worden puppy's meestal naar de toekomstige baasjes gebracht.

Kleutertijd[bewerken | bron bewerken]

In de kleutertijd van de pup, van ongeveer de 8ste tot de 12de week, is zijn leven gericht op vier basisbehoeften: slapen, eten, ontlasten en spelen.

Geen kleuter meer[bewerken | bron bewerken]

Hierna volgt een periode waarin de pup zijn persoonlijkheid vormt. Van ongeveer de 12de tot de 16de week zal de pup zijn onafhankelijkheid verder ontwikkelen. Zijn hersenen zijn volgroeid bij 12 weken. In deze periode wordt de relatie met zijn omgeving opgebouwd.

Puppypuberteit[bewerken | bron bewerken]

Ongeveer van de 6de tot de 9de maand kan men stellen dat de pup in de puberteit is. Tussen 6 maanden en twee jaar ontwikkelen hormonen zich in zijn lichaam en kan voortplanting plaatsvinden. Tijdens deze fase kan de pup bazig zijn en zal niet altijd naar alle opgegeven bevelen luisteren.

De tiener (bijna een volwassen hond)[bewerken | bron bewerken]

Ongeveer van de 9de maand tot de 12de maand kan men spreken van de laatste fase voor volwassenheid. Het is een lastige 'tiener' maar begint rustiger te worden en goed te reageren op de commando's van de baas. Het is goed wanneer kynologen, dierenartsen en eigenaren van jonge honden zich realiseren dat elke hond een individuele ontwikkeling doormaakt.