Pura (tempel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Canang sari is een dagelijks offer
Pura Ulun Danu Batur
Heilige boom met offerplaats, bij de Pura Tirta Empul

Pura is een hindoeïstische tempel op het Indonesische eiland Bali in Indonesië. Bali wordt het eiland van de tienduizend tempels genoemd. De grootste en belangrijkste tempel is de moedertempel Pura Besakih.

Veel huizen hebben een eigen klein huistempeltje, meestal een offerplaats. Het Balinese geloof is erg belangrijk. Er wordt vaak dagelijks geofferd. Dit varieert van een schaaltje met bloemen tot zeer grote offertorens met veel fruit en bloemen.

Een Pura bestaat vaak uit drie delen. In een Pura zijn vaak diverse bales (paviljoenen) en Meru's. Een gespleten poort (Candi Bentar) is de toegang tot het binnenhof (Jaba Tengah). Het paviljoen van het dorpsbestuur is een Bale Agung. Het heilige deel van de tempel gaat via een grote en statige poort met een gesloten deur, bestemd voor goden en priesters. Het meest heilige gedeelte, Jeroan of binnenste tempel, is meestal niet toegankelijk voor toeristen. Daar staan de altaren voor de belangrijkste goden (Pelinggih). In de binnentempel zijn altaren of schrijnen. In de bale gong wordt gamelanmuziek gemaakt.

Het is verplicht om een sarong en een slendang te dragen en netjes en niet te bloot gekleed te gaan voor een bezoek aan een tempel.

In elk dorp staan er drie soorten tempels namelijk Pura desa, Pura Puseh En Pura Dalem.

Bekende tempels[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]