Quneitra (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quneitra, Al Qunaitra
القنيطرة
Plaats in Syrië Vlag van Syrië
Quneitra (Syrië)
Quneitra
Situering
Gouvernement Al Qunaitra
District Al Qunaitra
Coördinaten 33° 7′ NB, 35° 49′ OL
Hoogte 1010 m
Foto's
Quneitra in 2001
Quneitra in 2001
Portaal  Portaalicoon   Azië

Quneitra of Al Qunaitra is een vrijwel verwoeste en verlaten spookstad in het Syrische gouvernement Quneitra (Golanhoogten). Quneitra (Al Qunaitra) telde 29.400 inwoners in 1967, voor de helft moslims, voor de helft christenen, voor de Zesdaagse Oorlog van 1967. Het was het centrum van de Golan.

Op 10 juni 1967, de laatste dag van de Zesdaagse Oorlog kwam Quneitra onder Israëlische controle. De stad werd tijdens de Jom Kipoeroorlog in 1973 voor een korte periode door de Syriërs heroverd, maar Israël kreeg opnieuw controle over de stad na een tegenoffensief. De stad was vrijwel geheel gedynamiteerd en gebuldozerd voordat Israël zich terugtrok in juni 1974. Sindsdien ligt de vrijwel verwoeste stad in de gedemilitariseerde United Nations Disengagement Observer Force Zone. Israël werd door de Verenigde Naties zwaar bekritiseerd wegens de verwoesting van de stad.[1]

Inwoners waren blij teruggekeerd naar hun stad om die geheel verwoest aan te treffen. De Protestantse kerk bleek verwoest, de Grieks-Orthodoxe kerk geheel gestript en de Rooms-katholieke kerk zonder haar ornamenten. De christelijke begraafplaats vertoonde sporen van systematische plundering. De verwoesting van de eens zo mooie stad was dermate compleet dat zij weer wegtrokken, temeer daar hun landerijen nog in handen van de staat Israël waren [2].

Zie de categorie Quneitra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.