R-73

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R-73 op de voorgrond en R-77 op de achtergrond.

De Vympel R-73 (Russisch: Вымпел P-73) (NAVO-codenaam: AA-11 Archer) is een lucht-luchtraket voor de korte afstand ontwikkeld in de Sovjet-Unie. De raket is nog steeds in gebruik in de Russische Luchtmacht en andere gebruikers van Russische vliegtuigen. De R-73 is het beste vergelijkbaar met de Amerikaanse AIM-9 Sidewinder.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van de R-73 is gestart in 1973 om de R-60 te vervangen als standaard lucht-luchtraket voor de korte afstand. De raket werd in 1984 in gebruik genomen.[1] De raket heeft een infrarood zoeker met een gezichtsveld van 120° en is de meest wendbare lucht-luchtraket in gebruik. Daarom wordt deze over het algemeen superieur beschouwd aan haar Amerikaanse equivalent, de AIM-9 Sidewinder, hoewel het de bedoeling is dat de nieuwste variant, de AIM-9X, daar verandering brengt.

Omdat de raket ook op vliegtuigen werkt zonder gecompliceerd richtsysteem is deze ook geschikt voor gebruik op helikopters.[2] De raket kan vanuit alle vliegrichtingen afgevuurd worden, er zijn zelfs tests gedaan waarbij de raket achterwaarts vanaf het vliegtuig wordt afgevuurd.[3] Dit heeft echter nog geen productievariant opgeleverd.

Specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vympel R-73 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.