Raising the Flag on Iwo Jima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Video-opname, gemaakt door Bill Genaust, van het planten van de vlag
Herinneringsmonument van het planten van de vlag. De houding van de soldaten is identiek aan die op de foto
De vlag van de foto, hier opgeslagen in het National Museum of the Marine Corps.
De "eerste vlag"
Huidige situatie op de Suribachi

Raising the Flag on Iwo Jima is een historische foto genomen op 23 februari 1945 door Joe Rosenthal.

Op de foto zijn vijf Amerikaanse Mariniers en een marine-hospik te zien die na de Landing op Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog samen de Amerikaanse vlag op de top van de Suribachi planten, het hoogste punt op het Japanse eiland Iwo Jima.

De foto werd ontzettend populair en afgedrukt in duizenden publicaties. De foto werd de enige foto die de Pulitzerprijs voor fotografie won in hetzelfde jaar als de publicatie van de foto zelf. De afbeelding wordt beschouwd als een van de belangrijkste en herkenbare foto's uit de oorlog.[1]

Van de zes mannen op de foto overleefden drie de strijd niet, de drie anderen werden beroemdheden door deze foto. De foto werd later door Felix de Weldon gebruikt bij het maken van de USMC War Memorial naast Arlington National Cemetery net buiten Washington, D.C..

De foto toont overigens niet de eerste Amerikaanse vlag die die dag op de berg werd geplaatst. De eerste vlag werd rond 10:20 geplaatst. Ook hier is een foto van gemaakt. De tweede plaatsing (die van de beroemde foto) is echter niet door de fotograaf geregisseerd en is tevens ook een andere, grotere vlag. Het idee dat de foto toch geregisseerd was berust op een misverstand.

De foto is ook verwerkt in het kunstwerk The Portable War Memorial van Ed Kienholz.

Externe links[bewerken]

Opmerking: De oorspronkelijke foto kan hier niet getoond worden vanwege de auteursrechten.

De berg Suribachi, waar de vlag werd geplant