Ray Dolby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ray Dolby (links) ontvangt een ereteken van de National Inventors Hall of Fame in 2004

Ray Milton Dolby (Portland (Oregon), 18 januari 1933San Francisco, 12 september 2013) was een Amerikaans ingenieur en uitvinder van het naar hem vernoemde ruisonderdrukkingssysteem: Dolby Noise Reduction, dat met name ontwikkeld is door zijn bedrijf Dolby Laboratories waarvan hij de oprichter en voorzitter was.

Biografie[bewerken]

Hoewel geboren in Oregon, groeide Dolby op in San Francisco, waar hij al op jonge leeftijd in beslag werd genomen door geluid. Al op zijn negende bouwde hij een eigen morsezender/ontvanger[1] en raakte zodoende gefascineerd door de geluidstechniek. Hoewel hij eigenlijk cameraman wilde worden kwam hij op zestienjarige leeftijd terecht bij Ampex, waar hij van 1949 tot 1952 aan verschillende projecten werkte. In 1952 was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van elektronische componenten van het Ampex video-opnamesysteem, die bijdroegen tot de introductie van de eerste Ampex Quadruplex-videorecorder (VR-1000).

In de tussentijd studeerde hij ook aan de San Jose State University en later aan de Stanford-universiteit, waar hij in 1957 zijn bachelorgraad behaalde in de elektrotechniek. Aansluitend won hij een Marshall Scholarship, waarmee hij kon studeren aan de universiteit van Cambridge in Groot-Brittannië. In 1961 verkreeg hij er zijn doctorsgraad (Ph.D.) in de natuurkunde en werd bij verkozen tot Fellow of Pembroke College.

Na Cambridge trad Dolby op als technisch adviseur voor de Verenigde Naties (UNESCO) in India, om in 1965 terug te keren naar Engeland alwaar hij in Londen, met vier werknemers, Dolby Laboratories startte. Datzelfde jaar nog vond hij officieel zijn Dolby Sound System uit, hoewel hij er pas vier jaar later (1969) in de Verenigde Staten octrooi op aanvroeg. Zijn geluidsuitvindingen verkocht hij alleen onder licentie, eerst aan platenlabels maar later ook aan producenten van opnameapparatuur en films. Het monosysteem Dolby A werd in 1965 voor het eerst toegepast door het Britse platenlabel Decca Records. De eerste film met Dolby-geluid was A Clockwork Orange van Stanley Kubrick uit 1970. In 1975 volgde het Dolby-stereosysteem. Dolby verhuisde in 1976 naar San Francisco, waar hij zijn bedrijf verder uitbouwde met kantoren, onderzoekscentra en fabricagefaciliteiten. Dit resulteerde tot de ontwikkeling van Dolby Surround (1982) en Dolby Digital (1991). Dolby was lid van de Audio Engineering Society.

Dolby was getrouwd en had twee zoons en vier kleinkinderen. In 2013 overleed hij op 80-jarige leeftijd aan leukemie.[2]

Erkenning[bewerken]

Vanuit de film- en amusementswereld sleepte Dolby twee Oscars (film), een Grammy (muziek) en dertien Emmy Awards (televisie) in de wacht.