Raymond Screvens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Raymond Screvens (Anderlecht, 26 januari 1920 - Ukkel, 18 augustus 2009) was een Belgisch magistraat, rechtsgeleerde en hoogleraar aan de Université libre de Bruxelles.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Raymond Screvens behaalde de diploma's van licentiaat in de criminologische wetenschappen in 1941 en doctor in de rechten in 1942. Na zijn studies werd hij advocaat aan de balie van Brussel en was hij verbonden aan het Hoog Commissariaat voor de Veiligheid van de Staat. Hij werd achtereenvolgens substituut-procureur des Konings in Brussel in 1945, eerste substituut-procureur des Konings in Brussel in 1954, raadsheer in het hof van beroep in Brussel in 1959, raadsheer in het Hof van Cassatie in 1972 en voorzitter in het Hof van Cassatie in 1983. Screvens ging met emeritaat in 1990.

Hij was tevens voorzitter van de Belgische afdeling van de Internationale Unie van Magistraten en voorzitter van de commissie belast met de studie van de strafrechtelijke vraagstukken van deze organisatie. Hij was ook voorzitter van de nationale raad van de Orde der artsen en hoogleraar aan de Université libre de Bruxelles.