Reachtruck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een kleine reachtruck met uitgeschoven mast

Een reachtruck is een transportvoertuig dat in magazijnen wordt gebruikt om pallets met goederen in stellingen op te slaan of uit stellingen te halen en voornamelijk gebruikt wordt voor intern transport.

Een reachtruck kenmerkt zich doordat de mast met daaraan de vork in zijn geheel naar voor en achter geschoven kan worden, en doordat de bestuurder dwars op het voertuig zit, hij kijkt als het ware tegen de zijkant van de reachtruck aan. Een reachtruck met ingeschoven mast is hierdoor veel korter en kan zo in smallere gangen gebruikt worden dan met een vorkheftruck het geval zou zijn. Iets wat vooral in grotere magazijnen voor veel ruimtebesparing kan zorgen. Omdat reachtrucks maar één achterwiel hebben, is ook de draaicirkel erg klein, iets wat ook weer bijdraagt aan efficiënt ruimtegebruik omdat de gangpaden zo nog smaller gemaakt kunnen worden.[1]

Gemak, wendbaarheid en veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot heftrucks die binnen en buiten kunnen rijden, worden reachtrucks voornamelijk binnen gebruikt. Dit komt door de vaak harde banden van polyurethaan. Deze banden maken reachtrucks op de vlakke magazijnvloer erg wendbaar maar voor oppervlakken als bestrating hebben ze onvoldoende demping. Wel is er sinds kort ook een reachtruck met volrubberbanden die ook buiten gebruikt kan worden. Het voordeel hiervan is dat de bestuurder, als hij bij hoge lasten achteruit moet rijden, door dat hij dwars op de truck zit niet continu achterom hoeft te kijken. Omstanders moeten altijd uit de draaicirkel van de reachtruck blijven of liefst nog verder voor het geval er een pallet omvalt en om te voorkomen dat de reachtruck over hun tenen rijdt. Veiligheidsschoenen zijn veelal verplicht voor eventueel vallende lading of het overrijden van de tenen, maar bieden niet altijd de garantie dat de tenen of de voet(en) geen letsel oplopen bij overrijding.

Om te zorgen dat een reachtruck ondanks zijn geringe afmetingen ook met een uitgeschoven mast stabiel is heeft een reachtruck zijarmen waar de niet-draaiende voorwielen in zijn gemonteerd.

Hoogtebereik en hefvermogen[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste reachtrucks, vooral de oudere, kunnen een hoogte van ongeveer 6.50 meter bereiken, echter zijn er al reachtrucks die ongeveer de dubbele hoogte hiervan kunnen bereiken. Het hefvermogen van een reachtruck ligt tussen de 1000 en ruim 2500 kg, afhankelijk van het type en de constructie. Indien men een zwaar gewicht met een reachtruck moet oppakken is het gebruikelijk de vorken (ook wel lepels genoemd) zo ver mogelijk in de pallet te steken om de reachtruck niet te overbelasten.

Vierweg reachtruck[bewerken | brontekst bewerken]

Een speciale versie van de reachtruck is de vierweg reachtruck. Deze heeft als bijzondere eigenschap dat alle wielen van de reachtruck kunnen draaien. Dit in tegenstelling tot een gewone reachtruck waarbij alleen het achterwiel dat onder de cabine zit kan draaien. De vierweg reachtruck kan hierdoor ook zijwaarts rijden. Het voordeel hiervan is dat er in smalle gangen met lange lasten gewerkt kan worden. De vierweg reachtruck lijkt ook enigszins op een zijlader maar is duidelijk korter en smaller om ook in standaard magazijnopstellingen te kunnen manoeuvreren.

Mobiel wegen met een reachtruck[bewerken | brontekst bewerken]

Een hydraulisch weegsysteem dat gemonteerd wordt tussen de leiding bij de hef cilinder genereert een eenvoudige controlewegingen waarbij een nauwkeurigheid van 2% acceptabel is. Het hydraulisch weegsysteem wordt integraal opgebouwd op reachtruck inclusief montage van een oliedruksensor op de bestaande hydrauliek. Andere soorten weegsystemen zijn de RF wegende vorken of een wegend vorkenbord.