Reactievergelijking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een reactievergelijking is een symbolische voorstelling van een chemische reactie of een kernreactie, waarin wordt aangegeven welke reagentia reageren tot welke producten.

Het is de bedoeling het aantal atomen aan beide zijden van de reactiepijl gelijk te maken door de voorgetallen op te geven. De voorgetallen, ook wel coëfficiënten genoemd, geven het aantal reagerende moleculen weer. Soms worden ook breuken als voorgetallen ingevuld die de molverhoudingen weergeven van de producten die deelnemen aan de reactie, bijvoorbeeld om te benadrukken hoeveel mol men van bepaalde producten nodig heeft om één mol van een ander product te maken.

Een reactievergelijking heeft de algemene vorm

De letters a, b, c en d staan voor de voorgetallen in de vergelijking en (xp,q,r,s) staat voor een aggregatietoestand. Gassen worden weergeven door g, opgeloste stoffen in water door aq (komt van aqua (Latijn voor water)), vloeibare stoffen door vl of l en vaste stoffen door v of s. Merk op dat bij het oplossen van water in water er geen mengsel ontstaat dus water in vloeibare fase wordt altijd aangeduid met l. De symbolen en worden dikwijls voorbehouden voor tijdens de reactie ontsnappende gassen en neerslaande vaste stoffen.

Een voorbeeld is de verbranding van methaan:

Let wel: voor de aggregatietoestand van water wordt hier vloeibaar gegeven, echter is water dat vrijkomt bij deze verbranding heter dan 100°C, waardoor het gasvormig is. Hier is dus zowel vloeibaar, als gasvormig correct

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]