Real España

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Real España
Real España
Naam Real Club Deportivo España
Bijnaam Aurinegros
La Maquina
Catedraticos
Opgericht 14 juli 1929
Stadion Estadio Olímpico Metropolitano,
San Pedro Sula
Capaciteit 50.000
Voorzitter Vlag van Honduras Mateo Yibrim
Trainer Vlag van Mexico Jose Treviño
Competitie Liga Nacional de Honduras
Thuis
Uit
Alternatief
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Real España is een Hondurese voetbalclub uit San Pedro Sula. De club speelt in de Liga Nacional de Honduras en heeft als thuisstadion het Estadio Olímpico Metropolitano, dat 50.000 plaatsen telt. De club degradeerde nog nooit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Real España werd opgericht op 14 juli 1929. De koninklijke status (Real) kreeg de club van de Spaanse koning tijdens een van zijn bezoeken aan Honduras. Real España is de enige club op het Amerikaanse continent met een dergelijke koninklijke status. Lange tijd gold Real España als de populairste club van San Pedro Sula en na Club Deportivo Olimpia uit de hoofdstad Tegucigalpa als populairste club van het land. De mindere prestaties van de laatste jaren hebben ertoe geleid dat Real España minder populair werd en de club is inmiddels voorbij gestreefd door Club Marathón.

Een van de voorzitters van de Hondurese voetbalclub werd op 5 februari 2015 om het leven gebracht. Het zou gaan om huurmoordenaars die in Villanueva het vuur openden de wagen van Mario Verdial, zo berichtte de krant El Heraldo op last van de politie. Bij de aanslag verloren ook zijn lijfwacht en de bestuurder van een motortaxi het leven. Honduras is met 90,4 moorden per 100.000 inwoners volgens het VN-bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC) het gevaarlijkste land ter wereld buiten oorlogsgebieden[1].

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1975, 1976, 1977, 1981, 1989, 1991, 1994, Apertura 2003
1993
1982

Bekende (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]