Reed-contact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reed-relais en reed-contacten
Een reed-contact.

Een reed-contact of magneetschakelaar is een elektrisch schakelcontact in een glazen buisje dat bediend wordt door een magnetisch veld, afkomstig van een permanente magneet of van een spoel waardoor een stroom loopt.

Het glazen buisje is gevuld met een edelgas, zodat het schakelen van stromen de schakelcontacten niet aantast; er kunnen immers geen of nauwelijks vonken ontstaan. Reed-contacten worden meestal gebruikt voor het schakelen van stuurstromen, dus niet voor grote vermogens.

Een reed-contact kent een hoge toelaatbare schakelfrequentie, tot 300 Hz, iets wat de meeste mechanische schakelaars niet kunnen bereiken. Reed-contacten zijn beschikbaar voor kleine (30 V DC - 0,01 A) tot grote (7500 V DC - 0,2 A) spanningen.

Een reed-contact heeft last van hysterese. Dat betekent dat er een iets groter magnetisch veld nodig is om de schakelaar te bedienen, dan nodig is om dat in stand te houden.

Uitvoering[bewerken]

Schakelaar[bewerken]

De schakelaar kan zijn uitgevoerd met maak-, verbreek- of wisselcontact. Of een reed-contact een maak- of verbreekcontact heeft wordt aangeduid met NO of NC. "NC" betekent normally closed en duidt erop dat het contact in de normale toestand gesloten is, en "NO" betekent normally open. Bij een alarminstallatie worden meestal "NO"-typen gebruikt, omdat in de toestand "geen-alarm" het contact door de bijbehorende magneet gesloten is en het alarm dus ook afgaat indien de aansluitdraad wordt doorgesneden. Het type "NC" betekent dus gesloten als het contact niet bediend wordt door een magneet.

Relais[bewerken]

Wanneer het reed-contact wordt geschakeld door middel van een spoel, dan spreekt men van een relais of reed-relais. Het reed-contact is hierbij omgeven door een kleine spoel, waarmee de schakelaar kan worden bediend. Met een kleine stroom kan een grotere stroom geschakeld worden. Het glazen buisje met daaromheen een spoel gewikkeld, kunnen samen ondergebracht zijn in een Dual in-line (DIL)-behuizing. Er zijn DIL's met meerdere reed-contacten en een spoel in één behuizing. Eventueel kan nog een magnetische afscherming zijn aangebracht zodat de reed-contacten niet door magnetische velden van buitenaf te schakelen zijn.

Betrouwbaarheid[bewerken]

Doordat de contacten in een glazen behuizing zitten, kunnen ze niet oxideren of vuil worden. Een reed-contact is daardoor voor lange tijd heel betrouwbaar en kan gebruikt worden in een omgeving met agressieve stoffen. Omdat eventuele vonkjes van de contacten binnen de behuizing blijven, kunnen reedcontacten gebruikt worden in een omgeving waar er een gevaar is met brandbare gassen. Een microschakelaar of Optical switch is minder betrouwbaar, doordat die vuil kan worden.

Een nadeel is dat de glazen behuizing kan breken. Ook kunnen de contacten binnenin doorbranden als er een te grote stroom doorheen gaat.

Toepassing[bewerken]

De kleine uitvoering kan bij modeltreinen tussen de rails gemonteerd worden. Door een magneetje onder een locomotief of wagon te plaatsen kunnen zodoende wissels, spoorbomen enzovoorts bediend worden. De sensor van fietscomputers en elektronische stappentellers werkt meestal met behulp van een reed-contact.

Een veel gebruikte toepassing is voor alarmsystemen: het reed-contact zit bijvoorbeeld in de deurpost verborgen en in de deur zit een kleine magneet. Zodra de deur dicht is, zal de magneet ervoor zorgen dat het reedcontact gesloten is. Zodra de deur wordt geopend zal de afstand tussen de magneet en het reed-contact te groot worden en zal het magnetische veld uiteindelijk te klein worden om het reedcontact gesloten te houden: het reed-contact opent zich. Het reed-contact in de deurpost wordt soms afgeschermd met een plaatje. Ook bij liften wordt veel gebruikgemaakt van reed-contacten: voor het positioneren van de liftkooi en het tellen van de etages; de bistabiele uitvoering wordt hier veel gezien, deze wordt door de zuidpool van een magneet ingeschakeld en door de noordpool uitgeschakeld.