RegioCitadis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De RegioCitadis is een sneltram van de Franse fabrikant Alstom met een 70% lagevloer en een breedte van 2,65 m. De RegioCitadis is onderdeel van de Citadis-serie.

In 2005 werden 28 Regiotrams geleverd voor het vervoerbedrijf van het Duitse Kassel. In Den Haag rijden sinds 2006 ook Haagse RegioCitadis op de RandstadRail. In Kassel zijn enkele tramstellen voorzien van een dieselmotor, waardoor zij ook zonder bovenleiding kunnen blijven rijden.

Citadis Dualis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Citadis Dualis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Citadis Dualis is ook een tram van Alstom, echter in een andere vorm en bedoeld als tramtrein.

Technische specificaties[bewerken]

De tram RegioCitadis met een gewicht van 59 ton en een aslast van 8 ton per as (2 motordraaistellen en 2 loopdraaistellen) met een breedte van 2.58 meter ter hoogte van het perron. De lengte van de tram is 36.755, met uitgeklapte koppelingen is de tram zelfs 37.47 m lang.

De tram heeft een maximale snelheid van 100 km/h en is voor Den Haag gelimiteerd tot een maximale snelheid van 80 km/h. De aanzetversnelling ten behoeve van VRI 0.7 m/s2 Remvertraging (noodrem) is 3.0 m/s2 en bij een normaal bedrijfsrem is de remvertraging 1.0 m/s2.

De Haagse RegioCitadis behoort tot de lightrailproducten en beschikt over meer veiligheidssystemen dan een tram of trein. RegioCitadis beschikt over een ZUB222c als ARI installatie die een remingreep initiëren bij bezet spoor of te hoge snelheid op het spoor.

De RegioCitadis is een lage instap-voertuig, alle apparatuur zit aan de bovenkant van de tram. De tram heeft een totale hoogte van 3.68 meter. Na afvoer van de laatste series PCC's in 1993 is de RegioCitadis de enige tram in Den Haag die gekoppeld in de reizigersdienst mag rijden. Zowel GTL als de Avenio bezitten alleen noodkoppelingen.

Galerij[bewerken]