Naar inhoud springen

Reina Prinsen Geerligs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 144.43.250.42 (overleg) op 10 aug 2015 om 15:02.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Reina Prinsen Geerligs
Reina Prinsen Geerligs
Geboren 7 oktober 1922, Semarang
Overleden 24 november 1943, Sachsenhausen
Land Nederland
Groep CS-6

Reina Prinsen Geerligs (Semarang,[1] 7 oktober 1922Sachsenhausen, 24 november 1943) was een Nederlands schrijfster en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Prinsen Geerligs volgde het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam (zat in de klas met Willem Frederik Hermans). Als beginnend schrijfster maakte ze tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de links-radicale verzetsgroep CS-6 (genoemd naar Corellistraat 6 te Amsterdam). Tot deze groep, opgericht door de broers Jan Karel Boissevain en Gideon Willem Boissevain behoorden ook Gerrit Willem Kastein, Truus van Lier, Pam Pooters, Jan Verleun, Leo Frijda, Hans Katan, Sape Kuiper en Louis Boissevain.

Nadat deze groep werd verraden, is zij in het concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg gefusilleerd. De omstandigheden rond haar arrestatie zijn altijd onduidelijk gebleven.

Haar naam is nu vooral bekend van de Reina Prinsen Geerligsprijs, een literatuurprijs die haar ouders na de oorlog hebben ingesteld voor Nederlandse schrijvers tussen de 20 en de 25 jaar oud. In Pijnacker is de Reina Prinsen Geerligssingel naar haar vernoemd, in Amsterdam de Reina Prinsen Geerligsstraat, in Heerhugowaard de R. Prinsen Geerligstuin en in Hoofddorp een Reina Prinsen Geerligsdreef.

In Heerhugowaard is in 1999 het herdenkingsmonument Vrouwen uit het verzet geplaatst dat is vervaardigd door Elly Baltus. In de sokkel staan 22 namen van omgekomen verzetsvrouwen gegraveerd waaronder die van Reina Prinsen Geerligs.

Vrouwen uit het verzet

Literatuur

  • Rob van Olm: Recht, al barste de wereld. Reina Prinsen Geerligs en de ondergang van CS-6. Schoorl, Uitgeverij Conserve, 1998. ISBN 9054290935.

Externe links