Rellen in de Afrikaanderwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afrikaanderwijk rellen
De Mobiele Eenheid die 's nachts woningen van Turkse gastarbeiders bewaakt.
Plaats Afrikaanderwijk, Feijenoord, Rotterdam
Periode 10 tot 16 augustus 1972
Aanleiding(en) Woningnood, huisjesmelkers, etnische spanningen

De rellen in de Afrikaanderwijk (ook wel de Pensionrellen genoemd) behelsden een serie onlusten die plaatsvonden in de Afrikaanderwijk in Rotterdam tussen autochtonen en Turken van 10 tot 16 augustus 1972.

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 augustus 1972 sloeg de vlam in de pan bij de Paarlstraat. De reden hiervoor was omdat een Nederlandse vrouw bedreigd werd en later ook op straat was gezet door haar Turkse huisbaas na een ruzie. Ze wilde het pand naar zeggen wilde omvormen tot een gastarbeiderspension, wat tegen het zere been van veel Rotterdamse havenarbeiders was. Een verzetshaard vormde kort daarop als gevolg.

De rellen hielden dagenlang aan. Een veelgehoorde klacht was dat pasgetrouwde stelletjes jarenlang moesten wachten op een huurhuis, terwijl huisjesmelkers steeds meer panden opkochten om buitenlandse arbeiders in te huisvesten. De rellen leidden ertoe dat de Rotterdamse gemeenteraad een maximum van 5% instelde voor buitenlanders per wijk, met een meerderheid van 25 tegen 10 stemmen. Dit besluit werd later vernietigd door de Raad van State.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]