Rensenpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rensenpark
Onthulling naambord in 2018
Onthulling naambord in 2018
Type Stadspark
Locatie Emmen, Nederland
Coördinaten 52° 47′ NB, 6° 54′ OL
Oppervlakte 12 hectare
Opening 18 juni 2016
Beheerder Gemeente Emmen

Het Rensenpark is een park in het centrum van Emmen in de Nederlandse provincie Drenthe. Het park ligt op de locatie van de voormalige dierentuin Dierenpark Emmen. Deze dierentuin sloot op 31 december 2015 definitief, waarna er in maart 2016 een nieuwe dierentuin in Emmen werd geopend met de naam Wildlands Adventure Zoo Emmen. Op 18 juni 2016 werd het terrein van het oude dierenpark heropend door oud-directeur Aleid Rensen als stadspark.[1] Dit park kreeg eerst de naam Mensenpark maar uiteindelijk werd eind 2017 gekozen voor de naam Rensenpark, genoemd naar het echtpaar Rensen.[2] Op 27 februari 2018 werd het park officieel omgedoopt in Rensenpark met de onthulling van een naambord door wethouder Jisse Otter en oud-directeur Jaap Rensen.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Al in de middeleeuwen zou er volgens historisch onderzoekers een bisschoppelijk hof hebben gestaan op de plek van het huidige Rensenpark. Vroeger zou er een oude grachtenpartij hebben gelegen, wat toen een weiert heette, waarnaar het winkelcentrum De Weiert in Emmen is vernoemd. Mogelijk zou die weiert iets te maken hebben met het bisschoppelijk hof. Zeker weten of het hof er heeft gestaan doen de historici niet, maar er wordt wel druk onderzoek naar gedaan. Van het begin van het Rensenpark langs de plek waar de bavianenrots zich bevond tot de achterkant van de oude dierentuin staat een bomenrij van 350 meter. Volgens historicus Co Patist zijn de bomen zeker drie honderd jaar oud. Patist maakte in opdracht van ErfgoedNetwerk Emmen een film over de historie van de grond.[4]

Op Hemelvaartsdag in mei 1935 werd op het terrein van het huidige Rensenpark het Noorderdierenpark opgericht door Willem Oosting (1906-1983) die eigenaar en directeur was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Oosting het dierenpark aan als schuilplaats voor onderduikers. Vanaf begin 1943 woonden er illegaal mensen. Uiteindelijk was het een schuilplaats voor achttien personen die er als 'werknemers' dagelijks werkzaamheden verrichtten. De meesten waren vervolgde Joden, anderen gezochte verzetslieden en mensen die niet in Duitsland wilden werken. Ze sliepen op zolder boven de olifantenstal en in het roofdierenverblijf. Deze plek was gekozen omdat het niet gemakkelijk was hier onverwachts binnen te vallen. In maart 1945 kwam er weliswaar een inval van Duitse politie en hun Nederlandse handlangers in het park maar de onderduikers wisten tijdig weg te komen.

Op 31 december 2015 sloot het oude dierenpark en werden vervolgens in de winter van 2015-2016 de dieren overgeplaatst naar de nieuwe dierentuin Wildlands, die in maart 2016 opende.

De gemeente Emmen besloot het nieuwe vrijgekomen terrein in te richten als stadspark en veel ondernemers, waaronder kunstenaars kwamen met initiatieven. Kort na de openstelling van het terrein als stadspark werd het opgeschrikt door een serie vernielingen met ruim een ton schade.[5]

Kenmerken en voorzieningen[bewerken]

Al in het voormalige dierenpark was er een kinderboerderij gevestigd, dat nu een stadsboerderij is. Daarnaast staat een klein stadstheater dat wordt gebruikt voor lokale artiesten en jonge talenten.

Voor kinderen is er nog de speeltuin die ook al in het dierenpark gevestigd was.

Jaarlijks vindt er in september bij de Uitmarkt een stadsbarbecue plaats. Rond Halloween is er het evenement Boo at the Zoo.

Het Rensenpark wordt vooral een creatief park genoemd met veel ateliers en een museum voor Tibetaanse kunst: The Museum of Contemporary Tibetan Art.

Trivia[bewerken]

  • Van 17 juli 2017 tot en met 29 oktober 2017 was er in het voormalige Afrikahuis in het Rensenpark een expositie met papieren kraanvogels ter nagedachtenis van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne, waarbij voor elk van de 298 slachtoffers 1000 kraanvogels waren gevouwen, met in totaal 298.000 kraanvogels.

Externe links[bewerken]