Reovirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reovirus
Reovirus
Taxonomische indeling
Groep:Groep III (dsRNA)
Familie:Reoviridae
Soort
Reovirus
Afbeeldingen Reovirus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reovirus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Reoviridae betreft een virusfamilie van het geslacht Orbivirus.

De naam "Reoviridae" is afgeleid van "respiratory enteric orphan viruses" – respiratoir enterisch weesvirus. De uitdrukking "wees" verwijst naar het gegeven dat, toen het virus voor het eerst werd beschreven, er geen associatie was met enige ziekte. Hoewel nu diverse ziektebeelden toe te wijzen zijn aan reovirussen, is de naam niet meer veranderd.

Reovirusinfecties komen vaak voor bij de mens, maar deze verlopen vaak mild of subklinisch.

Er zijn 12 genera beschreven, waarvan het rotavirus klinisch het meest bekend is: een veel voorkomende veroorzaker van diarree. Bij dierlijke infecties zijn het blauwtongvirus en het Afrikaanse-paardenpestvirus berucht.

Het reovirus heeft dubbelstrengs RNA als drager van genetische informatie. Het infecteert en lyseert voornamelijk cellen waarin het ras (eiwit) geactiveerd is.

Gentherapie[bewerken]

Omdat het Reovirus selectief cellen vernietigt met een geactiveerd ras eiwit, kan het virus heel goed gebruikt worden bij kankerbestrijding. Ongeveer 30% van alle kankersoorten ontstaan doordat het gen voor Ras gemuteerd is waardoor het eiwit permanent geactiveerd is.

De efficiëntie van het Reovirus om tumoren te vernietigen werd bekeken in uitzaaiingen van alvleesklierkanker in de lever van hamsters. Een behandeling met het virus reduceerde de grootte van de tumoren en het gezonde omliggende weefsel werd niet aangetast.[1]

Onderliggend[bewerken]