Retrograad (astronomie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oranje gekleurde maan beweegt zich in tegenovergestelde richting.

Een hemellichaam is retrograad als het zich in tegengestelde richting roteert ten opzichte van de meerderheid van de naburige hemellichamen.

In ons zonnestelsel bewegen alle planeten -buiten Mercurius- en de meeste manen zich in dezelfde richting, en de meeste planeten en manen draaien ook in dezelfde richting om hun as. Hemellichamen die zich andersom bewegen, zijn retrograad. Het betreft hier bijna altijd kleine, ingevangen rotsblokjes.

Baan[bewerken]

Het enige object met een aanzienlijke massa dat zich in retrograde baan beweegt, werd altijd Triton verondersteld, de grootste maan van Neptunus.

Een planeet waarvoor vermoedelijk hetzelfde geldt, is WASP-17b, een exoplaneet in het sterrenbeeld Schorpioen die in een tegengestelde baan om de ster WASP-17 draait. Het is een van de grootste planeten en heeft een zeer lage dichtheid.[1][2][3]

Aswenteling[bewerken]

Een hemellichaam heeft een retrograde aswenteling als het in de omgekeerde richting om zijn as wentelt. In ons zonnestelsel wentelen de meeste planeten en manen in dezelfde richting als de baanomloop, wat gemakkelijk te verklaren is als men veronderstelt dat het zonnestelsel is ontstaan uit een draaiende schijf materie. Het bekendste voorbeeld van een planeet met een retrograde aswenteling is Venus.