Naar inhoud springen

Revelstoke (Brits-Columbia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ycleymans (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2020 om 01:01. (preciezere cat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Revelstoke
Plaats in Canada Vlag van Canada
Revelstoke (British Columbia)
Revelstoke
Situering
Provincie Brits-Columbia
Coördinaten 51° 0′ NB, 118° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 40,76 km²
Inwoners
(2011)
7139 (175/km²)
Hoogte 480 m
Overig
Tijdzone UTC−8
Website revelstoke.ca
Foto's
MacKenzie Avenue
MacKenzie Avenue
Portaal  Portaalicoon   Canada

Revelstoke is een stad in het zuidoosten van Brits-Columbia in Canada, gelegen aan de kruising van de Canadian Pacific Railway met de Columbia. Het stadje met 7139 permanente inwoners ligt zo'n 641 kilometer ten noordoosten van Vancouver en 415 kilometer ten westen van Calgary.

Ligging

Revelstoke gezien van in Mount Revelstoke National Park

De stad ligt op de linkeroever van de Columbia, net ten zuiden van de Revelstokedam. Ten zuiden van Revelstoke voegt de Illecillewaet zich bij de Columbia en verwijdt de Columbia tot een 200 kilometer lang stuwmeer: het Arrow Lakes Reservoir. Revelstoke ligt middenin de Columbia Mountains. Ten noordwesten van het stadje liggen de nationale parken van Mount Revelstoke en Nationaal park Glacier. Ten oosten van de stad gaat de spoorweg en de Trans-Canada Highway over de 1330 meter hoge Rogers Pass doorheen de Selkirk Mountains. Ten westen van de stad gaan ze via Eagle Pass (550 m) over de Monashee Mountains. Zowel de Selkirk als de Monashee Mountains zijn een onderdeel van de Columbia Mountains.

Geschiedenis

Revelstoke dankt zijn bestaan aan de spoorweg en het station (hier in 1915).

De Canadian Pacific Railway werd in gebruik genomen in de jaren 1880 en passeerde Revelstoke. De aanleg van de spoorweg zorgde voor het ontstaan van de stad Farwell, later hernoemd naar Revelstoke.

Weer en klimaat

Revelstoke heeft het Canadese record voor de meeste sneeuwval in één winter: in 1971-72 viel er maar liefst 24,47 meter sneeuw op Mount Copeland ten noordwesten van de stad in de Monashee Mountains.