Revision Control System

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Revision Control system
Ontwikkelaar GNU Project
Uitgebracht 1982
Recentste versie 5.9.4 
(22 januari 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Unix
Geschreven in C
Categorie Versiebeheersysteem
Licentie GPL
Website (en) RCS
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Revision Control System (RCS) is een versiebeheersysteem.

Overzicht[bewerken]

RCS is een geheel van UNIX-commando’s voor het beheren van verschillende versies van bestanden. De primaire functie is het beheer van zogenaamde revision groups; een geheel van tekstdocumenten die uit elkaar zijn verder geëvolueerd. Een nieuwe revision wordt gecreëerd door manueel een bestaande te veranderen. Deze worden dan georganiseerd in een soort van stamboom. Hier is de stam dan de eerste revision en door dan de weg naar de uiteinden te volgen kan men zien welke revsion uit welke is geëvolueerd.

Alsook zijn er flexibele selectie functies voor het samenstellen van configuraties waarbij gebruik samen met MAKE resulteert in een krachtig pakket voor versie controle.

RCS biedt ook mogelijkheden voor updates samen te stellen met gebruikersmodificaties en voor automatische identificatie. Identificatie is het aanbrengen van unieke markers op revisions en configuraties die duidelijk moeten maken over welke configuratie het gaat.

Oorspronkelijk was het bedoeld voor programma’s, maar het is ook nuttig voor een tekst die regelmatig verandert waarvan de vorige versies ook moeten worden bijgehouden. Het is succesvol toegepast op tekst voor tekeningen, documentatie, specificatie en test data van brieven en artikels.

Voor- en nadelen[bewerken]

In single-user scenario’s, zoals server configuratie of automatisering scripts, heeft RCS meestal de voorkeur als Revision Control tool. Dit omdat het simpel is en geen centrale opslagplaats nodig heeft voor revisions bij te houden, hierdoor is het meer betrouwbaar wanneer het systeem in niet optimale conditie is. Ook zijn de back-up files gemakkelijk zichtbaar voor administratie zo dat de bediening vrij eenvoudig is.

Hoewel dat er wel geen ingebouwd fraude bescherming systeem is. Dit doordat gebruikers die RCS gebruiken om een file te identificeren ook direct de overeenkomstige controle file kunnen manipuleren. Dit leidt wel tot enige achterdocht waardoor sommige administrators kiezen voor en systeem dat de gebruikersmogelijkheden beperkt.

Externe links[bewerken]