Rijn-Hessen (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rheinhessen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rheinhessen in donkerrood
Rheinhessen

Rijn-Hessen (Duits: Rheinhessen) is een streek in Rijnland-Palts. Het is een heuvelachtig gebied met veel wijngaarden. De voornaamste steden zijn Worms en Mainz.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de streek is een gevolg van het Congres van Wenen in 1815, waar beslist werd dat Lodewijk I, groothertog van Hessen-Darmstadt, het voormalige hertogdom Westfalen en het graafschap Wittgenstein aan Pruisen moest afstaan, maar in de plaats dit gebied aan de linker-Rijnoever toegewezen kreeg. Vanwege zijn bezittingen aan de Rijn noemde Lodewijk zich sinds 7 juli 1816 groothertog van Hessen en aan de Rijn en kreeg dit deel van zijn land de naam Rijn-Hessen.

Rijn-Hessen was dus tussen 1816 en 1919 als de provincie Rijn-Hessen een deel van het groothertogdom Hessen en vervolgens tot 1937 van de volksstaat Hessen. Na de Tweede Wereldoorlog verdeelden de geallieerden het land en kozen natuurlijke grenzen als grenzen van de bezettingszones en hielden geen rekening met historische feiten waardoor de streek niet opgenomen werd in de huidige deelstaat Hessen, maar bij de nieuwe staat Rijnland-Palts.

Geografische indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rijn-Hessen omvat de volgende districten (Landkreis) en stadsdistricten (kreisfreie Stadt), hierna telkens gevolgd door het autokenteken :

Wijnbouwgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De wijnstreek Rheinhessen is de grootste van Duitsland.

Districten:

Steden: