Richard Marner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Richard Marner
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Alexander (Sacha) Molchanoff
Geboren 21 maart 1921
Geboorteplaats Petrograd, Sovjet-Unie
Overleden 18 maart 2004
Overlijdensplaats Perth
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1950-2002
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Richard Marner, geboren als Alexander (Sacha) Molchanoff (Petrograd, 21 maart 1921 - Perth, 18 maart 2004) was een Russisch-Brits acteur. Hij is vooral bekend van zijn rol als Kolonel von Strohm in de sitcom 'Allo 'Allo!.

Zijn vader was Paul Molchanoff, kolonel van het Semionovsky regiment: één van de twee regimenten die was opgezet speciaal voor kinderen van kinderen die nog met Peter de Grote hadden gespeeld.

In 1924 verliet hij met zijn hele familie Rusland, om via Finland en Duitsland in Londen terecht te komen, waar zijn grootmoeder woonde. In Wales volgde hij de Monmouth School, waarna hij assistent werd van de Russische tenor Vladimir Rosing toen deze in Covent Garden optrad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Molchanoff zich aan bij de Royal Air Force. Hij werd gestationeerd in het zuiden van Afrika. Nadat hij gewond de luchtmacht moest verlaten veranderde hij zijn naam in Richard Marner en begon hij zijn carrière als acteur.

Een van zijn eerste toneelrollen was die van Dracula. Later speelde hij in films als The Boys from Brazil, The Spy Who Came in from the Cold, The African Queen en de Zwitserse film Four in a Jeep, waarin hij alle Russische dialogen deed. Later speelde hij nog gastrollen in Lovejoy (1994) en The Sum of All Fears (als Russische president).

Marner overleed in 2004 in Schotland. Hij liet een vrouw (actrice Pauline Farr) en een dochter achter.