Rietveld Vijfje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Rietveld Vijfje is de tweede Nederlandse € 5-herdenkingsmunt uitgebracht in 2013. Het is de eerste € 5-munt waar koning Willem-Alexander op afgebeeld staat. De eerste slag van deze munt vond plaats op 17 juni in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt. Vanwege het thema van het Rietveld Schröderhuis werd de eerste slag verricht door Mieke Rietveld, de kleindochter van Gerrit Rietveld. Zij verrichtte de eerste slag in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse munt in het bijzijn van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers en muntmeester Maarten Brouwer.

Thema[bewerken]

De munt is ontworpen door Tine Melzer en maakt onderdeel uit van de serie over het Nederlandse UNESCO-erfgoed. Het is de tweede munt in deze serie, de eerste munt is het Grachtengordel Vijfje. Omdat de munt met UNESCO verbonden is staat ook het logo van die organisatie er op, binnen Europa valt de munt binnen het thema van het Europees Erfgoed, daarom staat de Europa-ster er ook op.

Ontwerp[bewerken]

De munt toont aan beide zijdes een wereldkaart, de kaarten zijn vormgegeven in lijnen van vingerafdrukken. De afdrukken staan symbool voor het werelderfgoed als zijnde de erfenis van de mens. De afdrukken zijn echte vingerafdrukken: van de ontwerpster en haar familie.[1]

Op de voorzijde is dat de Atlantische Oceaan met omringende werelddelen. In de oceaan is het naar rechts kijkende portret van koning Willem-Alexander geplaatst.

Op de achterzijde zijn de werelddelen en landen rondom de Stille Oceaan afgebeeld. In de Stille Oceaan is, in lijnen, het Rietveld Schröderhuis afgebeeld.

Specificaties[bewerken]

De specificaties van de circulatiemunt gelden ook voor de Eerste Dag Uitgifte.

Circulatie Vijfje[2] Proof Vijfje[3] Tientje[4]
Metaal: verzilverd koper zilver 925/1000 goud 900/1000
Gewicht: 10,5 gram 15,5 gram 6,72 gram
Diameter: 29 mm 33 mm 22,5 mm
Oplage: 250.000 12.500 2.000
Rand: * GOD * ZIJ * MET * ONS * GOD * ZIJ * MET * ONS Fijn geribbelde rand

Trivia[bewerken]

  • De munt is de eerste herdenkingsmunt waarop koning Willem-Alexander als regerend vorst is afgebeeld. De koning staat ook op het Koningstientje, maar dat werd voor de inhuldiging geslagen.
  • De ontwerpster van het Rietveld Vijfje is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Grachtengordel Vijfje.[1]