Rijckaert Aertsz.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rijckaert Aertsz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijckaert Aerts, afgebeeld als Sint-Lucas, op een schilderij van Frans Floris

Rijckaert Aertsz., bijgenaamd Rijck met de Stelt (Wijk aan Zee, 1482 - Antwerpen, mei 1577) was een Nederlands kunstschilder die voornamelijk actief was in de Zuidelijke Nederlanden. Hij vervaardigde onder meer historiestukken en landschappen en ook naaktfiguren in het werk van andere schilders.

Zijn bijnaam komt voort uit het feit dat hij een houten been had, ofwel met een kruk liep. Dit was het gevolg van een amputatie die moest worden toegepast nadat hij in zijn jeugd zijn been dusdanig had verbrand dat herstel niet mogelijk bleek.

Aertsz. was de zoon van een visser uit Wijk aan Zee. Na zijn ongeluk zat hij vaak bij het vuur te tekenen en toonde daarbij zoveel talent dat zijn ouders hem in de leer deden bij Jan Mostaert in Haarlem. Hier schilderde hij de luiken van het altaarstuk van het zakkendragersgilde in de Grote of Sint-Bavokerk. Later zou hij op zijn beurt de leermeester en vriend worden van Frans Floris.

Hij werkte in Haarlem tot ca. 1520, waarna hij naar Antwerpen trok, waar hij lid werd van het Sint-Lucasgilde. Hij trouwde er met Catharina Dircksdr. Zij kregen een zoon, Lambert Rycx Aertsz, die eveneens kunstschilder werd.

Op latere leeftijd verloor hij zijn gezichtsvermogen, waardoor hij de verf soms zo dik opbracht dat die weer moest worden afgeschraapt, tot zijn grote frustratie. Hij overleed te Antwerpen op 95-jarige leeftijd.

Externe links[bewerken]