Brabants Historisch Informatie Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rijksarchief in Noord-Brabant)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brabants Historisch Informatie Centrum
BHIC (Brabants Historisch informatiecentrum) in de Citadel van 's-Hertogenbosch
Opgericht 2005
Locatie Citadel, 's-Hertogenbosch
Type Rijksarchief
Collectie
Aantal +1.500 archieven en collecties
~40 km aan papier en perkament
Personen
Directeur René Bastiaanse
Overig
Toegang Publiek
Brabants Historisch Informatie Centrum

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch is het Regionaal Historisch Centrum voor Noord-Brabant, met name het noordoostelijk deel van deze provincie.

Het BHIC fungeert in formele zin als Rijksarchief in Noord-Brabant en als gemeentearchief en waterschapsarchief voor een aantal gemeenten en waterschappen gelegen in het noordoostelijk deel van deze provincie.

Vanuit die functies beheert het BHIC enerzijds archieven en verzamelingen afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Noord-Brabant of voorgangers daarvan, en anderzijds van ruim tachtig (voormalige) gemeenten en waterschappen gelegen in het genoemde noordoostelijk deel van deze provincie en eveneens van particuliere instellingen in dit gebied.

Het BHIC is op 1 januari 2005 ontstaan door een fusie van het Rijksarchief in Noord-Brabant te 's-Hertogenbosch, het Streekarchief Langs Aa en Dommel en het Streekarchief Brabant-Noordoost met vestigingen in Boxtel, Veghel, Grave en Oss. Het BHIC is tegenwoordig gevestigd op twee locaties. De hoofdvestiging is gehuisvest in de Citadel in 's-Hertogenbosch. Daarnaast heeft het BHIC een nevenvestiging in Grave en in samenwerking met de plaatselijke openbare bibliotheek een zogenoemd thuispunt in Veghel, waar informatie wordt verstrekt aangaande heemkunde en archieven van de voormalige gemeenten Veghel en Erp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]