Rijksbeschermd gezicht Blijdorp / Bergpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Blijdorp / Bergpolder
Beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Situering
Land Nederland
Coördinaten 51° 56' NB, 4° 28' OL
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Rotterdam
Plaats Rotterdam
Informatie
Status in procedure
Oppervlakte 150,9 hectare
In procedure 11 september 2006
Aangewezen ?
Gebiedsnummer 206
Type dorpsgezicht

Gezicht Blijdorp / Bergpolder is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in Rotterdam in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 11 september 2006. Het gebied is nog niet definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 150,9 hectare.

Het beschermde gebied ligt in de Rotterdamse wijken Blijdorp en Bergpolder. De wijken zijn grotendeels aangelegd volgens het in 1931 aangenomen Uitbreidingsplan voor het Noord- en Noordwestelijk stadsgedeelte, ontworpen door stadsarchitect Witteveen en Kromhout. De wijken worden gezien als een geslaagd voorbeeld van zowel esthetisch als functioneel/civieltechnisch georiënteerde stedenbouw.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]