Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingang bij de Koninklijke Bibliotheek

Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) is het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Het is gevestigd in Den Haag en behoort tot de grootste kunsthistorische documentatiecentra ter wereld. Het bezit een omvattende collectie documentatie-, archief- en bibliotheekmateriaal op het gebied van de westerse kunst van de late Middeleeuwen tot heden, waarvan het verzamelen, ontsluiten, beheren en beschikbaar stellen de kerntaak van het bureau is.

Het RKD heeft, naast schilder-, teken- en beeldhouwkunst, tevens een verzameling op het gebied van monumentale kunst, moderne media en vormgeving. Via databases is allerlei informatie te verkrijgen over onder andere biografische bijzonderheden van de betreffende kunstenaars.

De collectie van de bibliotheek bevat ongeveer 450.000 titels, waarvan ca. 150.000 veilingcatalogi, ongeveer 3.100 tijdschriften, waaronder zo'n 600 lopende abonnementen. De bibliotheekcollectie is nog niet compleet ontsloten via de database. De collectie van het RKD is onder meer ontstaan uit donaties van de verzamelaars Frits Lugt en Cornelis Hofstede de Groot.

Het RKD beheert verder de Nederlandse versie van de Art and Architecture Thesaurus, een thesaurus met geordende terminologie voor de beschrijving en ontsluiting van informatie op het gebied van kunst en architectuur. De oorspronkelijke versie is een initiatief van het Getty Research Institute te Los Angeles.

Het RKD is gevestigd in het gebouwencomplex van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Van 1990 tot 2012 was Rudi Ekkart directeur van het RKD. Hij is eind 2012 opgevolgd door Chris Stolwijk. De tweetalige website heeft een zoekfunctie waarmee men een scala aan kunsthistorische informatie kan opvragen.

Externe links[bewerken]