Rijksstad Wimpfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reichsstadt Wimpfen
Land in het Heilige Roomse Rijk Wapen Heilige Roomse Rijk
± 1300 – 1803 Landgraafschap Hessen-Darmstadt 
Algemene gegevens
Hoofdstad Wimpfen
Oppervlakte 55 km² (ca. 1800)[1]
Bevolking 3000 (ca. 1800)[1]
Talen Duitse dialecten
Religie Rooms-katholiek
Lutheraans (vanaf 1523)
Politieke gegevens
Regeringsvorm Rijksstad
Rijksdag 1 stem op de Zwabische Bank in de Raad van Steden
Kreits Zwabische Kreits

De Rijksstad Wimpfen was een vrije rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. In 1500 werd de stadstaat bij de Zwabische Kreits ingedeeld. Sinds 1930 is de stad bekend onder de naam Bad Wimpfen.

De Romeinen bouwden in Wimpfen een castellum. Rond het castellum ontstond een vestiging. In de zevende eeuw kwam de plaats aan het prinsbisdom Worms. Naast de oorspronkelijke Romeinse vestiging in het dal ontstond er op de berg ook een nederzetting, die voor 1200 in het bezit van de Hohenstaufen kwam. Deze bouwden daar een palts die zich tot stad ontwikkelde. Deze stad werd later de zetel van de rijkslandvoogd in (Neder-)Zwaben.

Sinds de veertiende eeuw was Wimpfen een rijksstad. De reformatie van 1523 zette niet volledig door. In de Reichsdeputationshauptschluss van 25 februari 1803 werd in artikel 5 de inlijving bij het nieuwe keurvorstendom Baden geregeld. In hetzelfde jaar voerden het keurvorstendom Baden en het landgraafschap Hessen-Darmstadt grenscorrecties uit, waarbij Wimpfen aan Hessen-Darmstadt kwam.

Wimpfen was een vreemde bezitting voor Hessen, want het vormde een exclave. Pas na een volksstemming in 1952 kwam Wimpfen aan Baden-Württemberg.