Rik Smits (basketbalspeler)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rik Smits
Smits in 2008
Smits in 2008
Persoonlijke informatie
Volledige naam Rik Smits
Bijnaam Dunking Dutchman
Geboortedatum 23 augustus 1966
Geboorteplaats Vlag van Nederland Eindhoven, Nederland
Lengte 224 cm
Gewicht 113 kg
Clubinformatie
Rugnummer 24, 45
Jeugdteams
Vlag van Nederland PSV/Almonte
Vlag van Verenigde Staten Marist College Red Foxes
Professionele clubs
Seizoen
1988-2000
Club
Vlag van Verenigde Staten Indiana Pacers
Portaal  Portaalicoon   Basketbal

Rik Smits (Eindhoven, 23 augustus 1966) is een Nederlands basketballer, van 1988 tot 2000 in dienst van de profclub Indiana Pacers in de Verenigde Staten. Hij werd Nederlands meest succesvolle speler ooit en de best betaalde Nederlandse profsporter aller tijden met een geschat vermogen van meer dan 125 miljoen dollar.[bron?]

Smits (2,24 m) werd geboren in Eindhoven. Hij begon op zijn veertiende met basketbal bij PSV/Almonte in Eindhoven. Smits vertrok in 1984 naar de Verenigde Staten, waar hij vier jaar speelde bij Marist College in Poughkeepsie. In de collegecompetitie leerde Smits gebruik te maken van zijn lengte. Na zijn collegetijd bood Indiana Pacers hem een profcontract aan en in Indianapolis groeide Smits uit tot een starting center in de NBA-competitie. Eerst met rugnummer 24, en later met rugnummer 45.

Hij speelde in totaal 999 wedstrijden in de NBA. In de zomer van 2000 sloot Smits na twaalf jaar zijn profcarrière in de VS af als een bekende speler. Daarna keerde hij terug naar Noord-Brabant voor een paar weken en stelde zich als niet-prof beschikbaar voor het nationale team.

Smits woont nog steeds in de VS, waar hij zich hoofdzakelijk met zijn hobby bezighoudt, sleutelen aan oude crossmotorfietsen. Hij is als vierde gekozen in het all-star team aller tijden van de Pacers.

De journalist Tim Overdiek schreef een biografie over Smits, getiteld Rik Smits, Dunking Dutchman (Uitgeverij Thomas Rap, 1997).

Erelijst[bewerken]

Rik Smits in de ranglijst van basketballers die meer dan 1000 punten scoorden voor Marist College.

Vlag van Verenigde Staten NBA

Externe link[bewerken]