Rik Smits (journalist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rik Smits

Rik Smits (Den Haag, 1953) is een Nederlandse taalkundige, non-fictieschrijver, wetenschapsjournalist en redacteur.

Opleiding, etc.[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn eindexamen op het Murmelliusgymnasium in Alkmaar studeerde Smits vanaf 1972 Engels en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ondertussen werkte hij als leraar Engels aan het Eckart College te Eindhoven en de Amsterdamse Grafische School. Na zijn afstuderen in 1980 was Smits van 1981 tot 1991 werkzaam als onderzoeker en docent binnen verschillende projecten bij de UvA, de Katholieke Universiteit Brabant, de Technische Hogeschool Eindhoven en de Rijksuniversiteit Leiden. Als visiting scholar was hij een semester verbonden aan Noam Chomsky's Department of Linguistics and Philosophy van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Smits promoveerde in 1989 aan de KUB op Eurogrammar 1: the Relative and Cleft Constructions of the Germanic and Romance Languages.

Sinds 1991 is hij zelfstandig gevestigd als wetenschapsjournalist, non-fictie-schrijver, redacteur en opleider van journalisten. Sinds 2008 is hij daarnaast hoofdredacteur van De Republikein, 'tijdschrift voor de ware democraat'. In zijn boek Het raadsel van linkshandigheid (2010) schrijft Rik Smits over hoe linkshandigen door de eeuwen heen in verband zijn gebracht met onhandigheid, onbetrouwbaarheid, allerlei ziektes en criminaliteit; ook zouden ze korter leven. Het grootste raadsel is waarom een op de tien mensen in de wereld een voorkeur voor de linkerhand heeft. In zijn boek De Dageraad (2009) geeft hij een evolutionaire visie op het ontstaan van het menselijk taalvermogen.

Schrijven, redactie, radio en tv[bewerken | brontekst bewerken]

Smits schrijft/schreef artikelen, opiniestukken en columns voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder de Volkskrant, NRC, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Wordt Vervolgd (Amnesty International), KijK, Onze Taal en Hollands Maandblad. Van 2003–2008 deed hij de (eind)redactie van de Cahiers van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Van 2006–2008 verzorgde hij de serie Kennisflitsen van de Animal Sciences Group, onderdeel van de Universiteit Wageningen. Sinds 1990 leverde hij tal van bijdragen aan radio- en tv-programma's, zoals AVRO's Radiocafé, TROS Nieuwsshow, Met het Oog op Morgen, BNR Nieuwsradio, Kassa en Knevel & Van den Brink.

Overige werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Smits is werkzaam als organisator van allerlei cursussen op het gebied van schrijven en communicatie, en van fora en symposia. Tevens is hij medeoprichter van de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie (SCW) en was hij voorzitter van 1989-2000. Sinds het begin in 1989 is hij er gastdocent. Ook was hij in 1999 een van de oprichters van de FreeLancers Associatie (FLA), van welke organisatie hij tot 2002 bestuurssecretaris was.

Boeken en boekbijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]