Ringen (turntoestel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turner aan de ringen

De ringen zijn een van de klassieke turntoestellen. Ringen zijn van hout, bevestigd aan een stuk leer dat op zijn beurt bevestigd is aan stalen kabels of aan touwen. Om te voorkomen dat bij onder andere het dislokeren de kabels gedraaid raken, worden tussen de ringen en de kabels zogenaamde dislokeerwartels gemonteerd. Ringen kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten basisbewegingen, zoals stil zwaaien, zwaaien met afzet en duikelen.

'Stil' ringen[bewerken]

Het 'stil' ringen is een turnonderdeel voor heren en is een van de onderdelen van de Olympische meerkamp turnen voor heren. Bij het 'stil' ringen is de turner met de voeten vrij van de grond en worden de ringen zelf niet in een zwaai gebracht. In wedstrijdverband kent men drie soorten elementen aan de ringen:

  • statische onderdelen
  • zwaaionderdelen
  • afsprong.

Statische onderdelen, zoals handstand en breedtehang worden ook wel krachtonderdeel genoemd omdat deze relatief veel kracht kosten en dienen minstens twee seconden vast te worden gehouden. Voorbeelden van typische zwaaionderdelen in de ringen zijn de disloque en de inloque.

Ringenzwaaien[bewerken]

Bij het ringenzwaaien verkrijgt men snelheid door zich hangend aan de ringen af te zetten met de voeten, waarbij de ringen in een zwaai worden gebracht. Het ringenzwaaien was vroeger bij het damesturnen een onderdeel van de Olympische meerkamp. Het is echter binnen de KNGU nog steeds mogelijk om aan wedstrijden Ringenzwaaien deel te nemen. Het maakt echter geen onderdeel uit van de meerkamp.