Roald Jensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roald Jensen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Bijnaam Kniksen
Geboortedatum 11 januari 1943
Geboorteplaats Eidsvågneset, Noorwegen
Overlijdensdatum 6 oktober 1987
Overlijdensplaats Bergen, Noorwegen
Jeugd

Vlag van Noorwegen SK Brann
Senioren
Seizoen Club W (G)
1960–1964
1965–1971
1971–1973
Vlag van Noorwegen SK Brann
Vlag van Schotland Heart of Midlothian
Vlag van Noorwegen SK Brann
82(51)
74(19)
40(9)
Interlands
1960–1971 Vlag van Noorwegen Noorwegen 31(5)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Roald ("Kniksen") Jensen (Eidsvågneset, 11 januari 1943Bergen, 6 oktober 1987) was een Noors voetballer. Hij wordt als een van de beste Noorse voetballers aller tijden gezien. Jensen speelde voor SK Brann in Noorwegen, en voor Hearts in Schotland. Tijdens zijn opleiding bij SK Brann in 1987 overleed hij aan een hartaanval.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jensen maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor SK Brann. Nog datzelfde jaar maakte hij ook zijn debuut voor het nationale team. Jensen speelde op een manier, die nog niet in Noorwegen was gezien. Zijn ongelofelijke balcontrole, nauwkeurige schoten en passen hielpen mee aan het eerste landskampioenschap van Brann in 1962. Brann zou het succes herhalen, en pakte de liga datzelfde jaar weer. Jensen werd de grootste Noorse voetballer van zijn tijd. Samen met zijn goede vriend en teamgenoot hielp hij Brann het Noorse voetbal overheersen. In totaal speelde hij 224 wedstrijden voor Brann, en maakte 170 doelpunten voor de ploeg uit Bergen.

Jensen werd in 1965 verkocht aan Hearts, en bleef daar tot 1971. Zijn carrière werd geteisterd door blessures, maar Jensen speelde toch nog 170 wedstrijden voor Hearts, en liet 31 doelpunten noteren.

Roald Jensen wordt vandaag de dag beschouwd als de grootste speler die ooit voor Brann heeft gevoetbald.

De Kniksenprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Als herinnering aan Jensen wordt een jaarlijkse toekenning verspreid aan Noorse voetbalspelers, de zogenaamde Kniksenprijzen. De toekenning wordt uitgedeeld aan de beste doelman, verdediger, middenvelder, aanvaller, trainer, en scheidsrechter in de Noorse Eerste Liga, Er wordt gestemd door spelers, leiders, en de scheidsrechters van de Noorse eerste Liga. Twee extra hoofdtoekenningen worden gegeven aan de Noorse voetbalspeler van het jaar (in de Eerste Liga of in het buitenland), en aan een persoon, of een team, die in tijd of in één enkel jaar iets speciaals in of voor het Noorse voetbal heeft gedaan. De toekenning is sinds 1990 toegekend. De eretoekenning van Kniksen wordt erkend als meest prestigieuze toekenning van het Noorse voetbal.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]