Robert Anton Wilson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Anton Wilson in 1977

Robert Anton Wilson, geboren als Robert Edward Wilson (New York, 8 januari 1932 - Capitola (Californië), 11 januari 2007) was een Amerikaans schrijver, filosoof, futuroloog, anarchist en onderzoeker naar samenzweringen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wilson werd geboren in het Methodist Hospital in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Zijn eerste levensjaren bracht hij door in Brooklyn, in de wijk Flatbush. Op zijn vierde verhuisde hij met zijn familie naar Gerritsen Beach, waar hij tot zijn dertiende woonde. Hij leed als kind aan polio en werd behandeld volgens de methode ontwikkeld door Elizabeth Kenny. De gevolgen van polio waren zijn leven lang merkbaar, vooral door kleine spierspasmen waardoor hij tot het jaar 2000 een wandelstok moest gebruiken. In 2000 kreeg hij een zware aanval van het postpoliosyndroom, die tot zijn dood zou aanhouden.

Wilson bezocht de katholieke middelbare school in Gerritsen Beach. Later studeerde hij aan Brooklyn Tech High School. In deze periode nam hij afstand van het katholieke geloof. Later studeerde hij techniek en wiskunde aan de Universiteit van New York. In die periode werkte hij als chauffeur op een ambulance.

Na zijn afstuderen werkte hij als technicus, verkoper en tussen 1965 en 1971 als associate editor voor de Playboy. Als schrijver nam hij als middelste naam de achternaam van de moeder van zijn grootvader, Anton, aan. Oorspronkelijk wilde hij zijn eigen middelste naam Edward later gebruiken, om er later achter te komen dat "Robert Anton Wilson" inmiddels een bekende identiteit was.

In 1979 ontving hij een Ph.D. in de psychology van de Paidea University in Californië[1], een niet-officieel erkend instituut dat later sloot[2]. Wilson herschreef zijn dissertatie en publiceerde het in 1983 onder de titel Prometheus Rising.

Wilson trouwde in 1958 met de freelance schrijfster Arlen Riley. Samen kregen ze vier kinderen. Arlen Riley Wilson stierf in 1999 aan de gevolgen van een aantal beroertes[3][4]. Hun dochter Luna werd op de leeftijd van 15 doodgeslagen bij een vermoedelijke beroving in 1975. Haar ouders lieten haar hersenen invriezen bij de Bay Area Cryonics Society[5].

Op 22 juni 2006 publiceerde een blogger dat Wilson thuis op sterven lag[6]. Op 2 oktober 2006 publiceerde Douglas Rushkoff dat Wilson in zware financiële problemen zat[7]. Andere media namen dit bericht over[8][9]. Als gevolg hiervan werd binnen enkele dagen een grote som geld ingezameld, voldoende om Wilson zeker zes maanden te verzorgen. Wilson plaatste persoonlijk een bedankbrief op zijn website.

Op 6 januari 2007 schreef Wilson op zijn webpagina dat hij volgens zijn artsen nog slechts tussen de twee dagen en twee maanden te leven had[10]. Vijf dagen later stierf hij vredig[11]. Zijn lichaam werd op 18 januari gecremeerd. Zijn as werd verstrooid op dezelfde plek als waar de as van zijn vrouw was verstrooid[12][13].

Schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Wilson schreef 35 boeken[14] en vele andere werken.

Zijn waarschijnlijk bekendste werk is de cultklassieker The Illuminatus! Trilogy (1975) die hij samen met Robert Shea schreef.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]