Robert James-Collier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert James-Collier

Robert James-Collier (Salford, 23 september 1976) is een Brits fotomodel en acteur. Hij is in België en Nederland vooral bekend geworden door zijn rol als Thomas Barrow in de televisieserie Downton Abbey.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren als Robert Collier. Omdat de Britse acteursvakbond Equity voorschrijft dat een naam maar één keer mag voorkomen wijzigde hij zijn naam in Robert James-Collier, om verwarring te voorkomen. Hij bezocht de katholieke middelbare school St. Patrick in Eccles (Greater Manchester) en behaalde een academische graad in zowel handelswetenschappen (aan de universiteit van Huddersfield) als in marketing) aan de University of Manchester).

Zonder enige theateropleiding deed hij auditie voor de tv-serie Down to Earth. Hij werd aangenomen en was daarna ook te zien in New Street Law en de tv-serie Shameless.

In 2006-2008 speelde hij Liam Connor in Coronation Street. In de jaren 2007-2008 trad hij op als model voor de collecties van het atelier Argos. Hij won hierdoor in die jaren de award van Sexiest Male.

Zijn opgedane acteerervaring leverde hem in 2010 de rol op die hem het meeste bekendheid opleverde: die van lakei, onderbutler en butler Thomas Barrow in de tv-serie Downton Abbey. Hij speelde de rol tijdens de volledige looptijd van de serie, en daarna ook in de speelfilms die in 2019 en 2022 uitkwamen (zie 'Filmografie'). Ook was hij op het toneel actief, in de West-Endversie van Calendar Girls.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel is gebaseerd op het gelijknamig artikel op de Engelse Wikipedia.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rob James-Collier on life in Downton Abbey as Thomas Barrow, Lancashire Life, 12 januari 2015.
  • Daphne Lockyer, Rob James Collier steps out from Downton Abbey, Daily Express, 13 maart 2012.
  • Joseph Patrick McCormick, Hollyoaks star hits back after Downton Abbey actor said playing gay hurt his career, pinknews.co.uk, 7 oktober 2017.
  • Rob James-Collier on horror films, Downton Abbey and waltzing with Dame Maggie Smith, in Radio Times