Roberto Bolaño

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roberto Bolaño Ávalos (Santiago (Chili), 28 april 1953 - Barcelona (Spanje), 15 juli 2003) was een Chileens schrijver en dichter.

In 1999 won hij de Premio Rómulo Gallegos voor Los detectives salvajes. In 2008 kreeg hij postuum de National Book Critics Circle Award voor de roman 2666.

September 2013 verscheen de vertaalde versie van het meesterwerk 2666, wat bestaat uit vijf delen: het deel van de critici (vier literatuurvorsers die op zoek zijn naar de verdwenen schrijver Benno van Archimboldi); het deel van Amalfitano, een docent aan de universiteit van Santa Teresa die langzaam gek wordt van angst dat er iets met zijn dochter zal gebeuren; het deel van Fate, een Amerikaanse verslaggever die verslag moet doen van een bokswedstrijd, maar verwikkeld raakt in het onderzoek naar de moordpartijen; het heftige vierde deel, dat van de misdaden, waarin moord na moord op klinische en angstaanjagende wijze wordt beschreven, en het vijfde deel, van Archimboldi, waarin diens levensverhaal centraal staat.

In november 2013 verscheen er ook een vertaling van Historia de la literatura Nazi en America (Nederlandse titel Naziliteratuur in de Amerika’s). Naziliteratuur in de Amerika’s is een opmerkelijk boek waar Roberto Bolaño met sardonisch genoegen de fictieve biografieën opschrijft van dertig middelmatige, zichzelf verheerlijkende schrijvers, dichters, redacteuren en critici met rechts-radicale, om niet te zeggen fascistische en neonazistische politieke opvattingen. Hoewel allen ontsproten zijn aan de (zwartgallige) fantasie van de auteur, zijn ze vaak realistisch gesitueerd in de werkelijke, literaire wereld: Bolaño’s personages ontmoeten onder anderen Allen Ginsberg, Octavio Paz en de beroemde Cubaanse schrijver José Lezama Lima.