Rocky Mountain Horse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rocky Mountain Horse
Rocky Mountain Horse
Rocky Mountain Horse
Basisinformatie
Andere namen Rocky Mountain Pony
Ras warmbloed
Type werkpaard
Herkomst Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten, Kentucky
Gebruik veelzijdig
Bijzonderheden gangenpaard
Eigenschappen
Stokmaat ca. 147 – 162 cm
Kleuren zwart, bruin, vos, cream, champagne, zilverappel
Karakter betrouwbaar
Fokkerij
Stamboek RMHA
Website Amerikaans stamboek
Lijst van paardenrassen
Zilverappel

De Rocky Mountain Horse is een paardenras uit de Verenigde Staten.

Oorsprong[bewerken]

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit Amerikaanse paardenras gefokt in de Appalachen, in het oosten van de V.S. De basis voor het ras ontstond in beginsel uit een bonte mengelmoes van werkpaarden van deels Iberische - en deels Angelsaksische herkomst, die op grond van persoonlijke voorkeuren zonder algemeen geldende fokrichting door de regionale gebruikers met elkaar gekruist werden.

Rond 1890 werd er een jonge hengst geïmporteerd uit de Rocky Mountains, die over een vlotte telgang beschikte en ook een graag geziene vachtkleur had. Dit werd een belangrijke dekhengst in een geïsoleerd gebied waar zich al snel een duidelijk type begon af te tekenen. De geografische herkomst van deze hengst gaf het ras zijn naam.

De meeste paarden van het huidige ras hebben een genealogie die terugvoert naar de paardenfokkerij van ene Sam Tuttle uit Kentucky. Deze grondlegger van het paardenras had in de eerste helft van de twintigste eeuw een populaire hengst, Tobe, die nu als stamvader van het overgrote deel van het huidige ras te traceren is. Het ras vertoont verwantschap met de Kentucky mountain saddle horse.

Kenmerken[bewerken]

Dit gangenpaard bezit naast de stap, draf en galop enkele bijzondere gangsoorten. De single-foot, een viertaktgang, is een variant van de tölt en zeer comfortabel voor de ruiter. Deze kan in verschillende tempi gereden worden, de snelle variant wordt hier de rack genoemd. Als bergpaard beschikt het paard over grote tredzekerheid, soberheid en uithoudingsvermogen.

De stokmaat van het ras ligt tussen 147 en 162 centimeter. Als kleur prefereert men veelal een zilverappel vacht. Hierbij is de varieert de vacht, onder invloed van de basiskleur, van zwart naar chocoladebruin. De manen zijn hierbij crèmekleurig. Witte aftekeningen zijn in beperkte mate toegestaan; wit aan de benen mag niet tot boven de knieën reiken.

Stamboek[bewerken]

Het Amerikaanse stamboek voor dit ras, de Rocky Mountain Horse Association, werd opgericht in 1986 en had in 2006 ongeveer twaalfduizend paarden geregistreerd. Ook elders heeft het ras liefhebbers gevonden en wordt het gewaardeerd als een betrouwbaar en comfortabel recreatiepaard.

Medisch[bewerken]

De genetische eigenschap die verantwoordelijk is voor de zilvergrijze tint van de vacht, die bij dit ras veel gezien wordt, het 'silver dapple gen', wordt ook in verband gebracht met MCOA "Multiple Congenital Ocular Anomalies" (oude benaming: Anterior Segment Dysgenises ASD). Het is een congenitale aandoening (dus een aanlegstoornis en geen ziekte) die bij homozygoot dragerschap (drager van twee genen) soms kan leiden tot een licht verminderd zichtvermogen. De stoornis is echter niet progressief. Er is bekend dat het silver dapple gen en daarmee ook MCOA al duizenden jaren oud is, en dat ook IJslandse paarden drager kunnen zijn van dit gen en daarmee ook MCOA kunnen hebben.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]